05-05-06

Conditie

Zij die de neiging niet kunnen onderdrukken om nu en dan even binnen te springen in mijn 'strandkabientje' (zoals karlo het mooi verwoordt) weten dat ik een innige liefde koester voor vissen. om precies te zijn is het slechts één soort, en dan nog van het zoetwatertype. zij zullen ook reeds doorhebben dat ik een leuke vriendin heb die niet bang is om af en toe een heet vuurtje te stoken. en ik steek ook niet onder stoelen of banken dat meteorologische theorien een groot deel van mijn dag in beslag nemen.
Deze hoofdzakelijk mentale beslommeringen moeten in evenwicht gehouden worden door de nodige fysische activiteiten. De idee 'mens sana in corpore sano' in praktijk brengen zoals dat heet. Om die fysische kant van de menselijke weegschaal omhoog te krikken doe ik beroep op het looppotentiaal van mijn lichaam. Maar lopen speelt zich natuurlijk ook voor een groot deel af tussen de oren. Doorzetting en vastberadenheid, met de zalige endorfines als uiterste beloning. Maar nu gaat het daar niet over: hier staat het lichaam centraal. Een lichaam heeft een hart (de meeste toch), bloed, spieren en melkzuur. een lichaam heeft natuurlijk nog veel meer maar deze elementen zijn essentieel voor een lopend lichaam. Hoe beter deze elementen op elkaar afgesteld staan hoe vlugger je kan lopen en hoe langer je het kan uithouden. En dit kun je bekomen door te lopen natuurlijk. Veel te lopen. Maar zeggen wijze trainers, dokters en biochemici niet enkel door veel te lopen word je beter maar ook door juist te lopen. O terror, loopschema's: intervals afgewisseld met intensieve en extensieve duurlopen. Snelheid moet naar omhoog, hartritme naar omlaag. Lopen wordt stress, paniek slaat toe als het iets minder gaat.
Ook ik ben het slachtoffer van de drang om beter te presteren, om toch nog dat persoonlijk marathonrecord te verpulveren. De tijd dringt want ik ben al 42! Daarom heb ik een paar weken geleden een veldtest gedaan. dit is zoveel als rondjes lopen op een piste, met oplopende snelheid terwijl er iemand bloed prikt. om achteraf het melkzuur in je bloed te bepalen bij een bepaalde snelheid. enzovoort. Ik ken er allemaal niet zoveel van en eigenlijk laat het me redelijk lauw. Hieronder vindt u het resultaat van het onderzoek. grafiekjes met hartslag, melkzuur en snelheid. mijn omslagpunt (!) is op 161 hartslagen per minuut en dit bij een snelheid van 14,9 kilometer per uur. Indrukwekkend, nietwaar? Of toch niet?
 
              
  
              

               

13:34 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

een tip.. ... op "hordenloper.skyetblogs" van Frank Asselman kun je ook nog terecht voor het wel en wee van een loper + links

Gepost door: anima-negra | 05-05-06

PR Marc, ik ben razend nieuwsgierig naar dat persoonlijk record van jou op de marathon. En hoeveel scherper wil je die tijd nog stellen? Zeker geen paniek, 42 lentes hoeft geenszins een limiet te zijn voor record-verbeteringen. Weet dat aangepaste intervaltraining wonderen kan doen.
Maar: zachte intervals! De harde zijn extreem belastend voor de spieren.
Ik ben geen specialist, maar mijn blessurebundel is dikker dan mijn farde met uitslagen. Ik wens je veel sterkte, moed heb je van jezelf (vermoed ik).

mv

Gepost door: marlon | 05-05-06

@animaat Zeg btw eens aan den Asselman dat hij mij nog een antwoordje 'schuldig' is sinds november 2005, het wordt stillekesaan tijd, de verkiezingen zijn in aantocht, zijn blauw bloed is al goed aan 't koken, ik lust hem 'rood'.

mv

Gepost door: marlon | 05-05-06

:-) 'k Heb bewondering voor jouw loopmicrobe, marc.
Ik ken daar echter niets van en mijn hart begint al sneller te slaan bij het zien van jouw grafieken en gelukkig ook nog van andere dingen ;-)
Zelf hou ik nauwkeurig de voedingswaarden en de calorieën bij maar ontzeg ik mezelf niet om nu en dan eens flink uit mijn dak te gaan...
Mensen met een stevige portie doorzettingsvermogen en vastberadenheid trekken me sowieso aan (een soort van weerspiegeling?)
fijn weekend in je cabientje met je visje,
Iris

Gepost door: Iris | 05-05-06

marathon-man jij bent wel heel gedreven bezig marc! mooi al die getalletjes en grafiekjes en ook wel eens nuttig om weten. probeer over-fixatie toch te vermijden. het ga je goed met de verdere marathonvoorbereiding!
loretta

Gepost door: loretta | 05-05-06

Ontroerend schoon die grafiekjes. Ik begrijp er eerlijk niet veel van, maar ze gaan alle 3 mooi de hoogte in , opwaarts ! Hoger ende hoger ! The sky is the limit ... enz
Mon cher Marc merci voor je bezoekjes en je welgeapprecieerde commentaren.
Voor 't moment is 't bij mij "J'ai mal donc je cours" maar je cours toujours en dat is nog steeds een wonder
Een goeden nacht, pescadore

Gepost door: Jo | 06-05-06

leren om weer gezond te worden, een gezond lichaam, kan ik kennelijk nog veel leren van jou. het wordt de hoogste tijd.

Gepost door: martin | 06-05-06

evy ik vond die satellietfoto trouwens ook heel mooi, ik denk niet dat ik dat al gezegd had.
Ik ben 43, dat denk ik toch, ik moet telkens tellen, ik vergeet al jaren mijn leeftijd.
:-)
Ik wens je veel prachtige satellietfoto's toe.

Gepost door: evy | 06-05-06

titel nu is 'evy' ook al een titel geworden, blijkbaar.

Gepost door: evy | 06-05-06

replicas (trouwens een mooie lp van gary numan and his tubeway army)
@anima: leuke tip. even dacht ik dat ik verdwaald was en terecht was gekomen in een donkere toren...leuk filmpje over iemand die van een flatgebouw wil springen. zien!

@marlon: het is hoopgevend dat mijn laatste marathon (die van de kust) de snelste was met een bescheiden 2u55. momenteel ben ik nog niet scherp genoeg om daaronder te duiken maar tegen de nacht van vlaanderen of de guldensporenmarathon zou dat moeten lukken. moed en overmoed bij marathonlopen liggen dicht bij elkaar. je moet moed hebben om aan het tempo te starten waaraan je je tijd kunt bereiken maar de overmoed om te vlug te starten is een start die nog steeds teveel gemaakt wordt. denk jij nog aan een marathon?

@iris: het voordeel van lopen is dat je de kaloriën aan de lopende band verbrandt. ik hoef me geen zorgen te maken over al teveel buik of borsten ;-)
Prettig weekend, zet je dak alvast maar open.

hey loretta, ja hoor, er is een tijd geweest dat ik daar nogal obsessioneel mee bezig was. en ergens is dat wel plezant en interessant maar nu beleef ik het meeste plezier aan het lopen zelf. de rest is leuk meegenomen. zoals de afwezigheid van die reddingsbandjes.
ik wens je een deugddoend loopje.

hadiejo: die grafiekjes heb ik zelf gemaakt in exel. heel eenvoudig aan de hand van twee reeksen getallen, voor de rest zeggen ze me ook niet veel. essentieel is, geloof ik dat vanaf 2,1 mMol/l melkzuur geproduceerd wordt waardoor je enorm gaat verzuren. het is de bedoeling van de snelheid bij die grens te verhogen. Mijn waarden zijn momenteel goed om een marathon te lopen in 2u54-55. theoretisch hé, theoretisch.
fijn weekend, jo en probeer toch de voorkeur te geven aan rust dan aan die lange duurloop.

@martin: een goede gezondheid is de basis, een cliché als een huis, wat zeg ik, als een wolkenkrabber, maar dat geldt nog steeds, nietwaar martin? ik ben nu 42 en heb nog geen ernstige ziekten of iets in die aard te verwerken gekregen. waarvoor veel dankbaarheid. maar aan wie?
rustige en mooie dagen voor jou, martin.

hey dag evy, ik bezoek dikwijls een website met prachtige satellietbeelden van alle plekken ter wereld. gewoon prachtig. zelfs als je niks kent van weer of andere atmosferische processen is heel boeiend om die foto's te bekijken. http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/subsets/ klik op een rood vlakje, dan op 500 of 250m en je bent in een andere wereld.
Voor jou een hemel met veel cirrocumulusjes.

Gepost door: marc | 06-05-06

blog tof ... heel mooie blog die je hebt ... heel stilletjes je postings doorgenomen ... er schuilt een scherpe pen in je ... ik kom zeker regelmatig hier es langs

Gepost door: Koen | 06-05-06

visjes ik denk dat er wel meer zijn die houden van zoetwatervissen. maar niet iedereen zegt het hé.
groetjes ook, marc
leuke zaterdagavond nog, en bij uitbreiding, zondag
karlo

Gepost door: karlo | 06-05-06

evenwicht Die leuke vriendin die een heet vuurtje durft stoken? is dat op mij bedoeld,als ik zo vrij mag zijn om dat te vragen...
I hope so...!
Ik wou nog even bevestigen dat lopen inderdaad het evenwicht herstelt tussen geest en lichaam!
Ik heb een verwarrende dag achter de rug :emotionele begrafenis van vriendin en bij thuiskomst bericht op mijn gsm dat een oude vriend met wie ik verschillende keren gepoogd had een afspraak te maken ,plots overleden is.Het heeft me veel verdriet gedaan,maar toch heb ik het gevoel dat ik weer kracht bij gekregen heb om nog intenser te leven en lopen helpt me daar goed bij!
Lichamelijk is het heel deugdzaam(toch als er niet teveel stress bij is,zoals bij jou want dat zou ik niet aankunnen),maar spiritueel is het echt de max!Mijn dagelijks uurtje joggen is zeer therapeutisch,maar het ma niet dwangmatig worden!
Hou je lichaam en geest gezond,Marc,want je ziet,het kan vlug keren!
warme groetjes,Rebecca.

Gepost door: rebecca | 06-05-06

warm lopen hoi marco, hoe loopt het met jou, zit je een beetje op schema voor die knaller onder de 2u55min? weet dat een tijd beneden de drie uur hoe dan ook meer dan verdienstelijk is (is de kwaliteitsnorm van yvan sonck, hij slaagde er zelf één keer in), vermijd gedoe à la koen fillet, een beoogde media-tijd onder de 5 uur in NEW YORK!!! (ik itemde er ooit over: "fillet américain")
ik overweeg zelf geen marathon meer, heb een paar keer beneden die drie uur gelopen, dat volstaat, mijn besttijd kan ik onmogelijk nog verbeteren, ik zou mijn lichaam enkel geweld aandoen en mijn wonden moeten likken
ik wil voornamelijk genieten van het lopen, zie ook de filosofie van loretta, rebecca en les autres, weet dat mooie vrouwen altijd gelijk hebben, daar loop ik nog steeds warm voor, een schone motivatie

mv

Gepost door: marlon | 07-05-06

De commentaren zijn gesloten.