09-05-06

Antarcticaklap

Er zijn talloze onherbergzame oorden op onze Aarde. Veelal is dit een gevolg van de meteorologische en klimatologische omstandigheden die er ter plaatse heersen. We kennen de extreme warmte en droogte van de woestijngebieden en de diepvrieskoude van de polen. Opdat onze weermodellen, die de informatie leveren die we gebruiken om onze dagelijkse weervoorspellingen te maken, optimaal zouden werken hebben ze meteorologische waarnemingen nodig. In de meeste gevallen worden die waarnemingen gemaakt door een persoon die elk uur de meetapparatuur afleest.  Maar in de gebieden waar het leven voor de mens bepaald moeilijk is plaatst men automatische weerstations. Deze maken permanent waarnemingen van de luchtdruk, temperatuur, windrichting en -snelheid. Deze informatie wordt via een passerende satelliet naar de bewoonde wereld gestuurd waar ze in onze computer belandt.

De extreme weersomstandigheden zijn ook voor onze weerstations geen pretje en ze worden dan ook jaarlijks uitvoerig in de watte gelegd. Deze foto is genomen op het Plateau van Antarctica waar er een heel net van automatische weerstations is aangelegd. Hier ziet u mijn collega aan het werk die de rotor van de windmeter herstelt.

15:22 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

inspanning ik denk inderdaad dat de meesten niet stilstaan bij de inspanningen die sommige mensen zich getroosten om het weer op onze schermen te krijgen...
wij, wij zijn goed af, we hebben onze eigen weerman, wat een luxe..

groetjes hé Antarcticaman

Gepost door: anima-negra | 09-05-06

Christchurch Marc, een boompje moeten we ooit eens samen opzetten, " buurten", liefst aan de toog van een of ander bruin "kaberdouzeke".
Ook ik (weliswaar een paar jaar jonger) stond, zoals jij waarschijnlijk, ooit vertrekkensklaar in Christchurch voor de barre overtocht naar het mysterieus wondermooie Antartica. Bepakt en beladen wachtend om in de c130 te stappen.
Ooit hebben we het er wel eens over.
Een groet (niet onder nul)

Gepost door: Jo | 09-05-06

weerwoord anima, is het nu weer of onweer, ik verdien daar mijn boterham mee!

hadiejo, oh ja, fantastisch idee. we lijken teveel gemeenschappelijke punten te hebben om nog in toeval te geloven.

zoute zeegroet.

Gepost door: marc | 10-05-06

De commentaren zijn gesloten.