15-05-06

De duivel in mij

Ik waardeer de mensen die op straat komen om te betogen tegen het geweld, het racisme, verkrachtingen, kinderporno, familiedrama's,...tegen alles wat er verkeerd loopt in onze huizen en onze straten. Maar liever ga ik nu op zoek in mezelf. Liever stel ik mezelf een aantal vragen dan mij onder een massa te mengen en mijn onmacht uit te schreeuwen.

Veel familiedrama's, uitbarstingen van geweld, gebeuren op momenten van opgebouwde spanning, momenten waarbij het gevoel van onmacht als sluipend gif de menselijke weerstand tegen geweld afbreekt. Ben ik veilig voor mezelf? Kan ik met zekerheid zeggen dat ik nooit geweld zal gebruiken tegen mensen rondom mij? Kan ik ooit in een situatie terecht komen waarin ik de controle verlies? De familiedrama's gebeuren in alle sociale klassen, ongeacht bezit of opleiding. Zoals dan zo mooi onder het volk gezegd worden: "Zijn stoppen zijn doorgeslagen". Kunnen mijn stoppen doorslaan? Vaders of moeders die hun kinderen mee de dood in sleuren, geweld dat zich keert tegen de personen van wie we het meest houden. Onbegrijpelijk. Misschien onbegrijpelijk omdat ik er nooit over nadenk, in mijn eigengereide zekerheid dat het me toch nooit overkomt.

Wie of wat maakt me tot wat ik ben? Situaties of ontmoetingen kunnen mijn leven vandaag een heel andere wending geven. Heb ik ergens controle?

Hoe dik is het deksel dat me scheidt van het kwade in mij? Hoe sterk is het slot van de deur waarachter mijn duivel verborgen zit?

      

      
          

10:39 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

De vraag is terecht. Hoe blijft het beest in mij geketend ? En wie of wat maakt het los ?
Introspectie zou een verplicht schoolvak moeten worden. Ik ben er zeker van dat het soms bangelijk kan zijn. Ook zonder foto's in regelrechte horrorstijl.

Knap bedacht, mooi verwoord.

Gepost door: Zeno | 15-05-06

wie ? Het is ongelooflijk hoe vreselijke gebeurtenissen als deze genadeloos gerecupereerd worden door anderen om zichzelf te profileren. Men geeft iedereen de schuld, Skinheads , Gothics, Vlaams Behang, Allochtonen die pesten, de school, de media, wapenhandelaars, iedereen................Deze maatschappij dendert met een sneltreinvaart verder maar heeft geen vooropgesteld doel meer.........gebeurtenissen vliegen aan ons voorbij, maar geen mens weet nog hoe hij moet reageren.

Wie heeft de schuld aan zo een moorden ? Wij allemaal een beetje zeker. Ieder mens is het product van de maatschappij waarin hij leeft. Men kan niet alleen verantwoording opnemen voor de mooie en de goede dingen, maar men moet in eigen boezem kijken als het gaat om slachtpartijen en kindermoorden.

Gepost door: anima-negra | 15-05-06

Jean-Jacques ;-) Dag Marc,

Ik ben eerder geneigd de opvoedingsfilosofie van Jean-Jacques Rousseau aan te hangen, waarin hij stelt dat de mens van nature goed is. Geen aangeboren Satan in elk van ons dus. Ons milieu injecteert ons echter wel al vrij snel met gevoelens die de pure goedheid naar de achtergrond kunnen verbannen, waardoor plaats wordt gemaakt voor ideeën die onze hersenpan in crisissituaties inderdaad tot een kookpunt kunnen brengen.
Maar hoeveel injecties kan een mens verdragen? Sommigen worden echte junkies, die tenslotte een een allesverwoestende overdosis in hun aderen jagen. De vraag die thans brandend actueel is: moeten de junkies van straat worden gepakt en veilig achter tralies worden gestopt, of moet er dringend iets gedaan worden aan de drugs en de dealers? Maar beide oplossingen lijken mij onmogelijk...
Ik zou dus zeggen: pas op voor naalden!

Groeten,
Tom

Gepost door: Tom | 15-05-06

* Ik treed Tom en J.J. Rousseau bij of zoals meester Vermassen het zegt "In ieder van ons schuilt een moordenaar".
Toch spelen de genen ook hun belangrijke rol en als die al niet goed zitten en terecht komen in een milieu waar ze op de koop toe (verkeerd) gevoed en aangewakkerd worden...
De communicatie staande houden, de eindpunten vermijden en de bruggen langs beide kanten oversteekbaar laten lijkt mij nog altijd 't meest aan te raden en er blijven over schrijven.....
@Marc
Ik heb ook nooit op de barricade gestaan, hou het kleinschaliger in mijn dichte nabijheid waar ik méér vat tracht te vinden, met de hoop dat al
die kleinschaligheden elkaar mogen vinden.
groetjes,
Iris
PS Mij maak je niet duivelsbang hoor !

Gepost door: iRIS | 15-05-06

tsja.. soms weten we zlef niet wie erin ons opgesloten zit....
ik zet je op mijn startpagina marc;
www.runtodream.eigenstart.nl

Gepost door: martine | 15-05-06

milde telepathie? Cfr titel: zo verwoordde Iris dat onlangs, ik wou gewoon zeggen dat ik een gelijkaardige tekst in de steigers heb, durf hem nu niet meteen plaatsen, onze meningen lopen opmerkelijk parallel, dag maatje Marc.

@Zeno: ik lees dat je terug in het land bent, weet je dat er een look-a-like van je bestaat, in (euh) spirituele zin bedoel ik, de genaamde Rebecca!!!

mv

Gepost door: marlon | 15-05-06

hoopvol Hoi,
ja,ook ik ga volledig akkoord met Iris'mening.Er moet over gepraat en geëvalueerd worden,zelfs ook eens flink gediscussieerd worden,dan pas kan je mensen tot inzicht brengen en hoopvol blijven.

Allé,dan is zeno ook een interessant personage...
Be x

Gepost door: Rebecca | 15-05-06

Rebecca, Zeno 'k ben blij er nietmeer helemaal alleen voor te staan.Straffe vrouwen, verenig jullie !
Nog zo plezant, lekker stoeiend opboksen...
gr.
Iris

Gepost door: Iris | 16-05-06

weerwoordjes zeno, fijn om even langs te komen en bedankt voor je compliment. en het beest mag af en toe even los, zolang je het ketting mar goed in de hand hebt.

dag anima, je inlevingsvermogen wordt nu reeds fenomenaal genoemd. echter ik geloof nog, misschien tegen beter weten in, dat er een positieve kentering komt.

hey, tom je repliek is opnieuw goed doordacht en van grote waarde. het opent perspectieven. en inderdaad naalden zijn nergens goed voor.

dag iris, de ouders blijven een cruciale rol spelen, denk ik. je kunt natuurlijk niet het leven van je kinderen sturen maar je kunt wel proberen om hen bepaalde waarden mee te geven. Maar als het al fout zit met de ouders wat moet er dan van de kinderen komen, hé. PS: de foto was er zeker niet om schrik aan te jagen, eerder was het de bedoeling om aan te tonen dat via een paar simpele handelingen je een heel ander persoon kunt krijgen. Een fijne, inspiratievolle dag gewenst, lieve iris.

hey martine, af en toe eens het deksel van je put opheffen kan soms wel voor verrassende ontdekkingen zorgen. zolang je het achteraf maar goed terug op zijn plaats legt...
fijne dag!

hei marlonko, bezit milde telepathie dan ook de transitieve eigenschap? Ik weet wel dat je geen zwarte doemdenker bent en de zwarte toren zeker je habitat niet is maar begrijp dat het transhumanisme een nieuwe wereld voor mij is. merci voor het openen van die deur.
een veilige maar boeiende dag voor jou.

en mijn laatste woorden zijn voor jou lieve bé. je weet toch dat er geen andere dan interessante personen hier langs komen ;-)
een mooie zonnestraal voor jou.

marc

Gepost door: marc | 16-05-06

spreken opvoeding (door ouders en op school), vriendschap, cultuur, filosfie (nadenken): allemaal essentieel om van een mens een mens te maken. maar de grens tussen goed en kwaad is dun, dat is zeker zo. zelfs degenen die van zichzelf denken dat ze goede mensen zijn, zijn tot vreselijke dingen in staat. het is een moeilijke zaak. het is goed dat je dit ter sprake brengt en dat wij hier mee mogen spreken. dat de mens van nature goed is zou ik niet durven beweren. overigens gaf rousseau geen zier om zijn eigen kinderen. maar hij heeft natuurlijk wel die schitterende, openhartige 'bekentenissen' geschreven.

Gepost door: martin | 16-05-06

De commentaren zijn gesloten.