18-05-06

Théo van Rysselberghe

Ik hou van schilderkunst. Het is één van mijn grootste frustraties dat het tussen mij en het penseel nooit echt geklikt heeft. Verscheidene pogingen maar evenveel teleurstellingen met het definitief opbergen van het palet tot gevolg. Om toch enigszins aan mijn kunstzinnig verlangen te voldoen bezoek ik regelmatig een tentoonstelling van één of andere meester. Hierbij is ook de 'hype' van het  impressionisme niet onopgemerkt aan mij gepasseerd. Gaugain, Van Gogh, Degas,...stuk voor stuk kunstenaars wiens werken in geen tijd onbetaalbaar werden. En niet onterecht. Het impressionisme is een keerpunt in de geschiedenis van de schilderkunst geweest zowel op het gebied van techniek als wat de inbreng van de persoonlijkheid van de schilder betreft. De visie van de kunstenaar werd belangrijk.

In het zog van het impressionisme ontstonden verscheidene strekkingen zoals het neo-impressionisme (met oa het pointillisme en divisionisme) waarvan Seurat de bezieler was. Théo van Rysselberghe was de belangrijkste Belgische vertegenwoordiger van het neo-impressionisme. Hij werd  geboren te Gent (1862) en na zijn studies te Brussel reisde hij veel maar uiteindelijk vestigde hij zich in de Provence. Momenteel loopt er een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in de Bozar te Brussel. De werken zijn zeer stemmig gepresenteerd en hier en daar hangt er een sfeervolle zwart-wit foto. Men slaagt er zeer goed om de evolutie die Van Rysselberghe heeft doorgemaakt weer te geven. Maar door het groot aantal werken die getoond worden gaan de echte pareltjes verloren. De kunstenaar was veel beter tot zijn recht gekomen met een goeddoordachte maar kleinere selectie dan met de kwantitatieve aanpak. Maar de manier waarop de kunstenaar omgaat met kleuren blijft een opperste weldaad voor oog en geest.

Indien u deze tentoonstelling nog wil bezoeken, zijn aarzel en treuzel niet op hun plaats want 21 mei worden de werken terug opgeborgen.

                                       

 

 

18:01 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

stip Maar Marc, ondertussen heb jij toch mooi je weg uitgestippeld, je hebt 'm uiteraard.

mv

Gepost door: marlon | 18-05-06

nu pas... nu pas begrijp ik je uitlating over Tom Gernaey
om maar te zeggen dat ik enigszins achter loop.
ik kom morgen terug, om dit berichtje te lezen, nu toch slapen
groeten
karlo

Gepost door: karlo | 19-05-06

stipjes Nog een ervaring die ik moet inhalen...
stippen...tja,als ik in de spiegel kijk,zie ik er al twee...(flauw grapje)

Gepost door: rebecca | 19-05-06

replieksjes marlon, of de kunst van het met een paar woorden schrijven, boekdelen te spreken. merci.

Ja karlo, ik kan daar niet over. ik begrijp dat niet en weiger een inspanning te doen om dit te kunnen begrijpen. discipline, karlo, jezelf in de hand houden is een verdwijnende kunst. Wat geen geruststellende vaststelling is. prettige dag, maat.

Hé dag Bé, een flauw grapje uit jouw mond klinkt nog beter dan de mooiste hemelse muziek.

marc.

Gepost door: marc | 19-05-06

De commentaren zijn gesloten.