24-05-06

Altocumulus Lenticularis

Nu ik toch tot over mijn oren in het weer zit wil ik toch nog even terugkijken naar de 'vleugjesfoto'. De uitzonderlijk mooie wolken die je daar kunt waarnemen zijn bij onze Latijnse vrienden beter gekend als Altocumulus Lenticularis. Vrij vertaald kan dit betekenen 'lensvormige middelhoge stapelbewolking'. Zij met een latijnse achtergrond mogen mij gerust op de vingers tikken als ik hier een kemel schiet.

Het is een prachtige wolk die enkel voorkomt in bergachtige streken. Ze heeft een typische mooi afgelijnde lensvorm. Voor de echt geïnteresseerden wil ik toch aan de hand van onderstaand plaatje even expliceren hoe deze wolk gevormd wordt.

  

De luchtstroming passeert het bergketen waardoor er aan de achterzijde een golvende stroming ontstaat. Bij de stijgende beweging wordt de lucht afgekoeld en bereikt op die manier zijn verzadigingspunt. Hierdoor ontstaat een wolk. Als de lucht terug daalt, warmt hij op en verlaat hij de verzadigingstoestand. Met als resultaat dat de wolk oplost. Wat er achter blijft zijn de lensvormige wolken in de top van de golf die soms honderden kilometer achter het berketen waar te nemen zijn. Dat is toch fantastisch? Of ben ik de enige die dit om van te snoepen vind? Ja ik weet wel dat sommige lieve mensen de voorkeur geven aan het mysterieuze omtrent de watten in het zwerk ;-)

Om het af te leren zie je hier nog een foto van een supermooie Lenticularis maar nu gezien vanuit een vliegtuig.

   

 

17:32 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

'zwerk' heb ik moeten opzoeken!
Fantastisch? ja. Dus neen, je bent niet de enige.
Afleren? Om naar de wolken te kijken?
Ja, af en toe een sterke koffie...

Gepost door: evy | 24-05-06

zwerk? Inderdaad ,begrijp ik ook niet.Leg dat eens uit , lieve Marc.Wat betekent in godsnaam "watten in de zwerk"...?

Gepost door: rebecca | 25-05-06

zwerk Het zwerk is het gebied van Aether. Vandaar ook het synoniem ether. De watten zijn de schaapjes die rondlopen in de tuin van Aether... :-)

Tom

Gepost door: Tom | 25-05-06

zwerk Dagwoord: Zwerk (http://www.collignon.tv/zwerk.htm)

Het zwerk is bij uitstek de plaats waaronder romantici hun dichterspen willen laten vloeien. Over de oorsprong van het woord wordt nog gesteggeld. Volgens de een is het zeker afkomstig van het Oudrussische Svarogû, de aanduiding voor de god van het uitspansel. Anderen beweren weer dat voortkomt uit een Oudsaksische werkwoord voor 'verduisteren'.
Jacques Perk (1859 - 1881) is de dichter die een onuitwisbare invloed heeft gehad op de Nederlandse poëzie doordat Willem Kloos (1859 - 1928) in zijn uitgave van Perks nagelaten gedichten een manifest schreef dat de beweging der tachtigers inluidde. Die Perk schreef als verliefde jongeling het ene sonnet na het andere. Aan een speciale juffrouw, die hij overigens later als 'onbetekenend' omschreef, wijdde hij meer dan 100 sonnetten in zijn Mathilde-reeks. Dit is er één van:

Sanctissima virgo (II)

't Was bladstil, en een lauwe loomheid lag
En woog op beemd en dorre wei, die dorstten,
Zwaar zeeg, en zonder licht, een vale dag
Uit wolken, die gezwollen onweer torsten.

Toen is het zwijgend zwerk uiteengeborsten,
En knetterende donders, slag op slag,
Verrommelden en gromden. Vol ontzag,
Look ik mijne oogen, die niet oogen dorsten:

Een schelle schicht schoot schichtig uit den hoogen,
En sloeg mij. Ik bezwijmde.... ontwaakte, en zag
De lucht geschraagd door duizend kleurenbogen.

Daarboven, in een kolk van licht te pralen,
Stond reuzengroot de Jonkvrouw, en een lach
Voelde ik van haar verengeld aanschijn stralen.

Gepost door: marc | 25-05-06

dag marc Even langs gekomen om je te groeten; heb je weersbericht voor morgen bij evy gelezen wat de voorspellingen van de voorbije dagen staaft en die ik op de voet heb gevolgd.
Maar morgen kan niets me deren, dan dompel ik me onder in de fantastische, zonnige wereld van mijn kleinkind, waar puurheid en vrolijkheid nog niet is uitgeband.
heel fijne dag nog en groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 25-05-06

Nice Mooie foto's...

Gepost door: kj | 25-05-06

De commentaren zijn gesloten.