31-05-06

Toevallig?

 
 
     
 
Iedereen houdt van ze. Iedereen vindt ze snoezig en lief. Heb je ooit zo'n aardige, zachtmoedige dierensnuit gezien? Waarom vinden mensen dit aardige beesten? En hebben ze een afschrik voor bijvoorbeeld de Tasmaanse duivel? Nogal voor de hand liggend nietwaar: het uiterlijk: de trekken, de ogen en de mond. Deze elementen bepalen in eerste instantie hoe we dit dier beoordelen zonder ook maar iets meer te weten over het karakter of het gedrag ervan. In het geval van deze dolfijn zijn het onmiskenbaar zijn lachende bek (of muil of mond) en de meewoedige ogen die onze sympathie opwekken. We her-kennen deze trekken omdat we die kennen van het gezicht van de mens. Is het dan omdat de gelaatstrekken van deze dolfijn toevallig op deze positieve uiterlijke kenmerken van de mens gelijken, dat ook hij sympathiek en te vertrouwen is? Nee toch? Met dit uiterlijk kan dit dier even goed een vals, bloeddorstig roofdier zijn dat plots uit het water springt (doet hij toch?), je vastgrijpt en je meesleurt naar de donkerste diepten van de oceaan om je te verslinden met huid en haar. Nee, dit laatste deel is ondenkbaar, het is eerder weggelegd voor een haai die er op zijn beurt dan weer wel angstaanjagend griezelig uitziet.
 
Dus lijkt de theorie van afgaan op het eerste gezicht, op het eerste gezicht dan wel weer te kloppen? 
 
Of is het juist omgekeerd? Hebben wij, de mens, karaktertrekken zoals sympathie en vredelievendheid, agressie en valsheid, herkend bij dieren en die dan geprojecteerd op de mens? In welke plooi leggen wij ons gezicht als we vriendelijk willen zijn? Imiteren wij dan onbewust een dolfijn terwijl als we angst willen aanjagen eerder een haai nabootsen? Op het eerste gezicht (hier gaan we weer) klinkt het misschien belachelijk maar deze redenering is dan toch weer logischer dan dat de dieren ons zouden imiteren.
We kunnen natuurlijk ook stellen dat beide totaal onafhankelijk staan van elkaar en dat het puur toevallig is dat de lief kijkende dolfijn daarbij ook nog eens een braaf karakter heeft en de woeste haai ons liever zou verscheuren dan ons mee te nemen op zijn rug om samen te stoeien in de zee. Toevallig?

14:16 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

instinct Beiden staan los van elkaar.Het is logisch dat je een vriendelijk gezicht meer vertrouwt.Dieren kunnen niet schijnheilig zijn;zij gaan af op hun instinct.Mensen daarentegen gebruiken de uiterlijke instinctieve kenmerken om mensen om de tuin te lijden.Op basis van ervaringen leren we vertrouwen hebben of juist niet,zo ook bij de dieren.
Een haai wordt beschouwd als aggressief,maar ik denk niet dat er een dier bestaat die je zal aanvallen als hij zich niet bedreigd voelt!

Gepost door: rebecca | 31-05-06

Voorzichtig toch
En toch denk ik dat er ook dolfijnen zijn met een rotkarakter enerzijds, en dat er haaien zijn die veeleer mietjes zijn.

Ik neem aan dat de vissen waarmee dolfijnen zich voeden de dolfijn alvast niet zo sympathiek vinden.

Verder denk ik dat we in de andere medemens vooral op zoek gaan naar dingen waarmee we zelf vertrouwd zijn en die we dus onmiddellijk kunnen plaatsen. Een 'gelijkaardig' uiterlijk helpt daarbij. Problematischer wordt het als de andere een andere huidskleur heeft, zichtbaar gehandicapt is of andere kenmerken vertoont die ons nogal 'vreemd' voorkomen.

Gepost door: Wim | 31-05-06

eerljkheid In de dierenwereld gaat het er soms zeer hard aan toe net als bij de mensen , maar het verschil tussen mens en dier is dat dieren hard zijn op een eerlijke manier en bij mensen weet ge het nooit zeker .Dieren vallen aan uit angst of als ze zich bedreigd voelen of gewoon om te overleven .Mensen kunnen andere kwetsen tewijl ze lachen en nog vele ergere dingen .

Gepost door: mario | 31-05-06

International Polar Foundation Marc, dit wist je al langer, maar het concretiseert zich steeds meer. Spannend hé ?
************************************************************

Volgend jaar zal België opnieuw een wetenschappelijke basis bouwen op het zuidpoolcontinent Antarctica. De wetenschappers zullen er vooral klimaatsveranderingen bestuderen.
Aan het project wordt al enkele jaren gewerkt door de International Polar Foundation. Dat is een privéstichting met als erevoorzitter prins Filip. Vandaag werd het project in Brussel voorgesteld.

De Prinses Elisabeth-basis zou 6,4 miljoen euro kosten. Het grootste deel van dat geld wordt bijeengebracht door de stichting en door privé-sponsors. Na de opening wordt de basis overgedragen aan de Belgische overheid.

Volgens initiatiefnemer en poolreiziger Alain Hubert zullen twintig mensen op de basis kunnen wonen. Die zullen er vooral klimaatsveranderingen bestuderen.

De basis zal ook de eerste zijn die enkel duurzame energie gebruikt. Ze wordt enkel bewoond tijdens de periode van november tot februari, de zomer op het zuidpoolcontinent.
België heeft een pooltraditie
Met het initiatief knoopt België aan met een lange traditie in het zuidpoolgebied. Die begon in 1897 toen de Belgica overwinterde in het gebied.
Het schip van baron Adrien de Gerlache raakte toen vast in het ijs en werd daardoor noodgedwongen het eerste dat zou overwinteren in het zuidpoolijs.

In 1957 bouwde België de Koning Boudewijnbasis op Antarctica. Die vormde het centrum van Belgisch poolonderzoek tot de sluiting in 1967.

In de jaren 90 kwam Antarctica weer in ons vizier, onder meer door de skitocht van Alain Hubert en Dixie Dansercoer in 1997.

Gepost door: Jo | 31-05-06

evolutie gisteren keek ik nog eens wat tv. Iets sprak me aan.
Canvas. Over mensen. Evolutie. Embryo's, cellen, bacteriën, jeugd, ouderdom, invloeden.
Het was de eerste aflevering van een reeks.
Ik hoop dat die zo goed wordt als het lijkt. Ik vrees er voor. Maar volgende keer zal ik terug kijken. Als ik thuis ben.

Gepost door: evy | 31-05-06

maatschappelijke invloed Volgens mij betreft het hier, net zoals enkele dagen geleden, toen het over vrouwen ging, weer een maatschappelijk fenomeen.
Waarom hebben studenten biologie het soms moeilijk een lief konijntje te dissecteren, terwijl ze zonder snikken hun scalpel in de buik van een klein, wit ratje ploffen? Waarom kijkt men je boos aan als je je toevallig op een vlinder neervlijt, maar zullen weinigen zaniken als je een spin verplettert? Het zijn toch allemaal levende wezens van dezelfde planeet?
Maar de één heeft een grotere aaibaarheidsfactor dan de andere. Die aaibaarheidsfactor wordt enerzijds bepaald door het uitzicht van het dier. Ja, een spin ziet er inderdaad vreselijker uit dan een vlinder, en een haai gevaarlijker dan een dolfijn. Maar de dolfijn haalt zijn succes mijns inziens vooral uit de talloze verhalen over dappere reddingen van drenkelingen, die elk kind toch al eens te horen krijgt. De rat is gedoemd om eeuwig in het stof te kruipen. Zijn misstap tijdens de middeleeuwen, toen hij de pest holp verspreiden, heeft hiervoor gezorgd. De slang heeft ook niet veel mooie toekomstperspectieven, daar heeft de Bijbel voor gezorgd. De vos is er ook zo een. Een mooi dier, schuchter, met een hoge aaibaarheidsfactor als je hem objectief bekijkt. Maar eens gestolen, altijd een dief, luidt het spreekwoord.
Soms slaagt een dier erin toch de mens voor zich te winnen. De orka (in het Engels Killer Whale) is hiervan een voorbeeld. Het is een roofdier dat zeker niet voor een haai moet onderdoen, integendeel. Maar hoe is zijn populariteit gestegen na een film over de vrienschap van dit zoogdier met een jongetje van een jaar of 10?
Ook katten zijn erin geslaagd het tij te doen keren. Waar ze in vroeger tijden werden beschouwd als de handlangers van heksen, behoren ze nu tot de populairste huisdieren.
Enzovoort enzoverder...

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 31-05-06

eerlijk gezegd... eerlijk gezegd: ik heb geen zin de reacties hier te lezen...
maar ook: ik zag ooit op tv dat haaien nieuwsgierig zijn en het meest voelen met neus en mond: dus: ze komen akelig dichtbij, die tanden, uit nieuwsgierigheid.
en dolfijnen zijn toch ook geen planteneters hé.
tsja, kwestie van perceptie zeker?
groetjes, marc-o
karlo

Gepost door: karlo | 01-06-06

vooroordelen een zeer pertinent stukje, en een interessante discussie. veel van deze zaken zijn te herleiden tot vooroordelen. ik ken valse honden, nuttige spinnen, eerlijke mensen. enzovoort.

hitler was zeer geliefd bij veel mensen (ook bij vrouwen), kon goed spreken, maar nu wordt hij - terecht natuurlijk - als een monster beschouwd.

ik hoop dat je geniet van je ontdekkingsreis in bob dylan land.

terzijde: ik praat ook wel over het weer, ik luister naar weerpraatjes, ik zoek informatie op op het internet, en vooral ga ik eronder gebukt.

Gepost door: martin | 01-06-06

repliek dag lieve bé, denk je werkelijk dat een dier niet zal aanvallen als hij zich niet bedreigd voelt? Grrr, dan ken je me nog niet goed... ;-)

je heb gelijk, wim en het is misschien in een eerste reactie dat dit opkomt maar dan moet men 'mens' genoeg zijn om die spontane reactie niet impulsief de wijde wereld in te gooien. het is inderdaad zo dat alles wat afwijkt van het gangbare met een scheef oog wordt bekeken en niet aanvaard wordt. bedankt voor je reactie.

hey mario, de mens kent het wapen om de geest te kwetsen. . Efficiënte vernedering, kan van een gezonde mens één hoopje ellende maken.

hé jo, ik heb ook een aantal vergaderingen en meetings bijgewoond voor dit project maar ben onlangs, en niet naar mijn gewoonte, in aanvaring gekomen met één van de hoofdmedewerkers. Waardoor ik hier nu met gemengde gevoelens tegenaan kijk. het was een meningverschil geschoeid op Belgische leest. maar voor de rest niks dan lof voor deze hele onderneming, verdient alle aanmoediging.

hey tommeke, mooi geschreven maat. Zijn er nog zo van de verborgen capaciteiten waarvan ik niks afweet?

dag vriend karlo, je klinkt niet bijster enthousiast moet ik zeggen. een beetje kop op zou ik zeggen en laat de regen maar over je gezicht stromen. 'wash away the tears, friend'.

Hey evy, ik weet niet waarom ik dit nu aan jou vraag maar het kwam zo in mij op: weet jij waarom je het verkeersbord 'harde berm' nog nooit gezien hebt? omdat ze het er niet in krijgen. (niet de diep op ingaan, het was een zeer korte nacht).

grijze, natte groeten van aan een kille noordige zee. marc


Gepost door: marc | 01-06-06

! Ik wil gewoon iets kwijt over dolfijnen...
Om het kort te zijn, iemand van mijn kennissen is een veelgevraagd regisseur en op een dag hadden ze het idee iets met dolfijnen te doen. De locatie was een soort exotische baai en er kwamen regelmatig dolfijnen jagen tot vlak voor het strand....gelukkig vroeg men op voorhand raad aan het Instituut voor marinebiologie in Bellevue...daar heeft men eerst hard gelachen en daarna gevraagd of men gek was...dolfijnen bleken niet de vriendelijke dieren uit Flipper en andere documentataires, maar wel degelijk roofdieren die bijna evenveel aanvallen lieten registreren op mensen als verpleegsterhaaien....(rare naam voor zo een beest maar kom..)of hoe zeer de media ons kan beïnvloeden......

Gepost door: anima-negra | 01-06-06

Wat een drukte. Ik kom je nog eens opzoeken. Heb je een link gegeven. Geen lust in lezen volgende keer. Het lijkt aan de reakties te zien wel interressant. Groet.

Gepost door: enscho | 01-06-06

enthousiast enthousiast ben ik, maar niet over het bloggen :-), eventjes niet.
I feel the sunshine on my skin, maar geen virtuele :-)
grtz
karlo

Gepost door: karlo | 02-06-06

.. omdat er vanuit gegaan wordt dat de bermen altijd hard zijn. Een harde berm is evident. De logica van het verkeersreglement.
(en als ze zouden willen krijgen ze dat bord er wel degelijk in).
Neen hoor, ik ga er niet diep op in. Vanuit een bepaalde hoek is het een compliment, dus ik zet me in die hoek.
:-)

Gepost door: evy | 02-06-06

tasmaanse duivels ik vind dat té gekke beesten die duivels....grawgrawgrawgraw
groetjes

Gepost door: annemie | 02-06-06

De commentaren zijn gesloten.