02-06-06

Antarctica blauwtje

 
       

 

 

Dit jaar is het welgeteld tien jaar geleden dat ik voor de eerste maal kon deelnemen aan een zes maanden durende expeditie naar Antarctica. Hoe was ik een volslagen groene leek wat betreft mondiale verplaatsingen. Luxemburg, Parijs en Cap Gris Nez waren op dat moment zowat mijn meest avontuurlijke verplaatsingen van mijn rustige leven maar daar zou vanaf 6 november 1996 serieuze verandering in komen. Die dag vertrok ik met bonkend hart van de Britse militaire luchthaven van Brize-Norton (tegen Oxford) naar Port Stanley de belangrijkste 'nederzetting' op de Falklands. Na zeven uur was er een tussenlanding op het kleine vulkanische eiland Ascension, ergens in de buurt van de evenaar. Vanaf daar was het dan nog eens acht uur vliegen naar de Malvina's (Argentijnse naam voor de Falklands). Niet slecht voor een luchtdoop, een vlucht van vijftien uur, waarbij bijna de volledige Atlantische Oceaan werd doorkruist.

De Falkland Eilanden liggen ergens ten oosten van het zuidelijkste tipje van Zuid-Amerika en het aantal schapen dat de eilandengroep bevolkt komt nagenoeg overeen met het aantal Britse militairen, die angstvallig iedere Argentijnse beweging gade slaan. Nu nog steeds ligt een groot deel van het grondgebied bezaaid met landmijnen en is het niet veilig om zomaar een spontane wandeling te maken. Eens buiten Port Stanley zijn er nog nauwelijks bereidbare wegen en zwaaien de schapen de scepter. Het landschap heeft veel weg van Schotland: ruw, heuvelachtig en vrij lage begroeiing.

Aangezien de Falkands Brits grondgebied zijn naderde ik de douane met een gerust hart én mijn Belgische identiteitskaart. "Your passport, please," zei de douanebeambte vrij nors toen ik hem die identiteitskaart onder de neus duwde. Toen ik hem, in een al iets mindere rustige gemoedstoestand, uitlegde dat mijn kaart voldoende was om in Europa rond te reizen en aangezien Groot-Brittannië vooralsnog (al betwisten ze dat zelf wel) daar deel van uitmaakt, ik zo ook zijn schapenrijk kon binnentreden. "No way," zei onze herder bedaard. Er was geen lievemoederen aan: 's anderendaags moest ik de eerste vlucht terug naar Engeland nemen. Stubborn, koppig als een ezel, kreeg hij zijn zin en zo kwam ik beschaamd tot in mijn kleinste vezels, na drie dagen terug thuis. Via een spoedprocedure liet ik in mijn thuisgemeente een internationaal paspoort aanmaken en een paar dagen later passeerde ik de grijnslachende Falkandse douane mét paspoort. Tweeënveertig uren vliegen op een klein weekje tijd en dit met een militair vliegtuig, een drastischer ontgroening kon ik me niet inbeelden.

Maar al die bedoening was vlug vergeten toen ik een weekje later kennis maakte met de ongelooflijke schoonheid van Antarctica.

14:42 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

groeten ik kom je even groeten in deze koude, zuivere gebieden. en vanavond drink ik een glas op je gezondheid. op mijn verjaardag vier ik graag de anderen.

Gepost door: martin | 02-06-06

straf dat is straf, al een gelukkige verjaardag. geniet ervan, een paar straten verder. tot binnenkort!

Gepost door: martin | 02-06-06

mannen... Ja,wat moet ik daarop zeggen...typisch mannen,hee.Een vrouw had wel de nodige info bijeengesprokkeld...:))
Kwens je morgen een mooie verjaardag toe!
ps.als ik je goed begrijp is het 'vandaag' jouw feest,Martin.Drink er nog maar één op!
groetjes,Bé xxx

Gepost door: rebecca | 02-06-06

.. ik vind dit een bijzonder mooie post.
Happy birthday, Marc.
(ik moet het je nu reeds zeggen, morgen al vroeg weg, in het mooie weer)

Gepost door: evy | 02-06-06

Straf verhaal ! Inderdaad Ik had je verhaal al gehoord, maar ik wist nog niet dat het over Marcozuidpolo zelve ging ! :-)
Vreemd dat ze je lieten vertrekken toch ?

Anyway, Happy birthday old boy ! 39 jaar !? ;-) Mooie leeftijd

Gepost door: Jo | 03-06-06

:-) Ik begin graag met het aller-voornaamste : PROFICIAT lieve weerman met je nog vrij jonge lentes (BTW, je hebt gelijk dat je samengesteld bent uit jouw moeder EN vooral jouw vader -als 2 druppels water zelfs -
Dat Antarctica je blijft overmannen, neemt geen twijfel, houden zo, dat is pas blijvend en bewust genieten. Ik denk dat dit zo iets moet zijn als een cultuurschok. Over Schotland kan ik meespreken en ja, 't was ook voor ons een soort schok : zo éne van een overrompelend gevoel dat we in een ander tijdperk terecht gekomen waren; de desolate stilte en wonderlijk overrompelende natuur deden ons maar al te goed beseffen hoe druk doende en lawaaierig we het hier hebben. Ook wij roepen bij momenten nog die zen-belevingen op.
Jij houdt van schoonheid, dat is een feit, je bent een schone mens, marc
fijn weekend en drink er ook éne van mij op,
Iris

Gepost door: Iris | 03-06-06

warme ijsman yo marco, ik mis blijkbaar een verhelderend inzicht, alsook jouw eeuwig sneeuwwittere frisheid, maar lees hier uit verband mee dat je jongjarig bent, dat je 39 wordt én toch een jongen gebleven, da's straf kerel, da's niet niks, dat zal je geweten hebben, dat marathon-record zit er aan te komen, dat voel je toch aan je vezels, geef maar toe, je weet het hé

marlon

Gepost door: marlon | 03-06-06

03-06 hoikes marc, ik huppel een beetje achteraan (heeft dit met verlof te maken?) maar wil je toch nog lieve verjaardagswensen toesturen!
Jouw expeditie Antarctica lijkt ook heel boeiend van start gegaan!

groetjes en verjaardagszoen, loretta

Gepost door: loretta | 04-06-06

gelukkige verjaardag Doe er zo nog vele fijne jaren bij .Ik moet je toch ééns eenn vraagje stellen , die michien ietje stom klinkt. Vanaf de eerste keer dat ik op deze blog terecht kwam , herkende ik jou gezicht , maar kon het niet direct wijzen van waar , maar hier en daar uit reactie's op je blog heb ik een sterk vermoeden dat het iets op tv moet geweest zijn.Als dit nu niet moest zijn dan klink dit vast inorm stom.

Gepost door: mario | 04-06-06

lief wel lief jong koppie!

Gepost door: martine | 04-06-06

lapsus uit goeie bron verneem ik nu dat die '39' foute boel was, maar laat maar, gedraag je alsof en ik doe ook of ik van niets weet, is dat een deal jong?

btw, het was het weekje van de verjaardagen wel, het is moeilijk om bescheiden te blijven: ik ging het rijtje vooraf op maandag, sterk trio hé,
en allemaal 39, dat wil mooi lukken, die veertig halen we allicht nooit.

mv

Gepost door: marlon | 05-06-06

Re-acties in slow motion martin, leve de tweelingen: they rule the world! de vlammende vlammetjes onvlamden boven hun hoofden en ze zagen het licht. Was het goed in Brugge?

Bé, daar sla je hem op de kop: wat zouden mannen zonder vrouwen zijn, nietwaar? Geef ik ootmoedig toe. Trouwens het wordt lekker warm weer tegen het eind van de week. Idee?

Ev-er-y way you go take the weather with you. Is een rode-draad-liedje in mijn nu terug iets oudere hoofd. mooie pinkkstermaandag met veel liefde en zon.

Hadiejo, yes I am 'marcozuidpolo' the one and only. En het strafste van dit verhaal is is dat het geen greintje overdreven is. Ja ik heb het lang moeten horen. merci voor die 39, maar ik voel me nog maar 28.

dag lieve iris, je zult dit waarschijnlijk niet lezen aangezien je nu in warmere en 'culturelere' oorden vertoeft. Daarom, je doet me blozen tot achter mijn oren.

marlondoremifasol, hoe aardig zing jij deze lijntjes vol. het getal 42 is dichter bij de waarheid al is het maar het aantal kilometer die ik tijdens de nacht van Vlaanderen zal lopen. Fijn om je hier terug te zien. Tot binnenkort.

en ook de zoete loretta wil ik in één adem zoenen en bedanken voor de lieve wensen. je zweemt nog naar zuiderse, zwoele aroma's. hou die zolang mogelijk rondom je heen want ze staan je enig.

hey mario, ja ik was wel eens op TV bij een voetbalmatch van de Rode Duivels. Ik zat helemaal boven achter de rechtse goal. Ja? neenee grapje. Behalve een aantal jaar weerberichten op de radio (1990-1995) heb ik geen ether bekendheid. Nee en helemaal niet belachtelijk gemaakt.

hey Tiene, ja hoe dat in enkel 10 jaar kan veranderen hé; maar toch bedankt voor het fijne compliment. tot later lieve loop-ster.

voor één-ieder veel zon en weinig stress op deze vlammetjesdag.


Gepost door: marc | 05-06-06

Miljaar niet gezien ... stom ... proficiat jongen ... toe volgende weke vriedage ... idd .. samen (jij een beke rapper dan ikke) de nvv marathon!!

Gepost door: Koen | 05-06-06

nogmaals ik was ervan overtuigd dat ik hiets iets geschreven had over dat toeval en dat ik je natuurlijk ook een gelukkige verjaardag had gewenst. maar er gebeuren vreemde dingen met mijn computer. nog eens een keer. in ieder geval, nogaals een gelukkige verjaardag beste marc.
in brugge was het heerlijk. ik heb er immens van genoten.

Gepost door: martin | 06-06-06

De commentaren zijn gesloten.