12-06-06

1964

       
    

Linksboven: mijn moeder, kindje verwachtende, kindje dat een paar maanden later geboren werd en de naam marc meekreeg.

Naast haar, haar zuster, een paar jaar ouder, levenslustig en flapuit.

Voor mijn moeder, haar moeder. ze heeft mij nooit weten geboren worden. paar dagen na deze foto een beroerte gekregen en gestorven.

Naast haar, haar man, keuterboertje. ik heb hem nog een paar jaar gekend als chagrijnige oude man, klagend en zagend over zijn kankerziekte.

Op de schoot van mijn grootmoeder, de dochter van mijn moeders zuster. is kapster geworden en getrouwd men een succesvol zakenman. Heb ze de laatste vijftien jaar niet meer gezien. Voel dit niet als gemis of verlies.

Het lief klein meisje op de schoot van mijn grootvader is mijn zuster. mijn grote zus, voor wie ik bewondering heb en toch wel graag zie. 

Een onbetekend familiefotootje, zwartwit, genomen voor de schapenstal. een niemendalletje. gisteren zei men mij nog dat ik geen 'familieman' ben. ik moet daar nog even over nadenken.

09:52 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Tja, wat is een ‘familieman’ ?

Om te beginnen kies je je familie niet zelf. Dus bestaat de kans dat het niet met àlle familieleden klikt. En een bloedband impliceert niet noodzakelijk onvoorwaardelijke liefde. Dat hoeft ook niet.

Talrijk zijn degenen die zich stierlijk vervelen op de traditionele jaarlijkse familiebijeenkomsten waar obligate kerst- en/of nieuwjaarswensen worden uitgewisseld. Wat is de betekenis van dergelijke bijeenkomsten behalve dat ‘dit er nu eenmaal bijhoort omdat het familie is’ ?

Wat niet betekent, beste Marc, dat het niet héérlijk is om familie te hebben waarmee je een (h)echte vriendschapsband hebt. Wat dan weer niet betekent dat je daarom de deuren bij elkaar plat moet lopen.

En ik herinner me nog het stukje over je vader van enkele weken geleden.

Misschien ben je tóch een ‘familieman’.

In ’t diepst jouwer gedachten.

Gepost door: Wim | 12-06-06

wim dag wim, bedankt voor jouw reactie. het komt er eigenlijk op neer dat ik daar geen enkel probleem mee heb maar de mensen rondom mij wel. nu probeer ik in alle eerlijkheid met mezelf te achterhalen hoeveel dat allemaal betekent voor mij. ontdek ik nieuwe waarden, des te beter maar de kans dat het bij het oude blijft is des te groter.
begrijp me echter niet verkeerd, hieronder valt niet de relatie met mijn ouders. die staat buiten kijf.

Gepost door: marc | 13-06-06

familiebanden kan je niet forceren.
andere banden trouwens ook niet.

Gepost door: evy | 13-06-06

64 was een mooi jaar 1964...

Gepost door: martine | 13-06-06

De commentaren zijn gesloten.