15-06-06

 Dierenleed?

 

          
                                  
     

Waar is de tijd dat onze Vlaamse wegen bezaaid lagen met dierenlijkjes allerhande? Waar is de tijd dat je, rijdend in je wagen, plots door een dofklinkende impact uit het diepst van je gedachten werd opgeschrokken? Bij nader nazicht tot de constatatie komend dat je een lief zwart poesje had herdoopt tot een aan het asfalt klevend onherkenbaar bloederig hoopje (verontschuldig mij het realistisch taalgebruik maar ook ik moet mee met de moderne manier van verslaggeving). Geen maand mei kon passeren zonder dagenlang te moeten vechten tegen een hardnekkig schuldgevoel, tot stand gekomen bij het om zeep helpen van een op jagerspad zijnde kater. Waar is de tijd dat een onvoorzichtige duif, die onverschrokken de schokbestendigheid van je voorruit wou testen, veranderde in een hallucinante regen van veren en dons, je in de waan latend dat je zopas aartsengel Gabriël had gemollesteerd? Waar zijn de verkeersbordjes met de waarschuwende boodschap dat er reeën, herten of andere elanden plots voor de bumper van je wagen konden opduiken? De weemoedige blik van de bambi die zich in het diepste van je ziel boorde net voordat je hem van de weg maaide, je zal het nooit vergeten.
 
Neen, zulke gebeurtenissen behoren tot het verleden. Nooit hebben onze wegen er zo 'dierenlijkenvrij' bijgelegen. Geen kat, vogel of andere egel siert de laatste tijd nog onze berm of pechstrook. Dit biedt toch enige stof tot nadenken vind ik. Zijn de bestuurders van onze voertuigen dan zo voorzichtig en attent geworden dat ze zelfs voor een overstekend konijntje zonder twijfel bovenop hun rem gaan staan? Of staat er om de vijfhonderd meter een ploeg van het vilbeluik klaar om onmiddellijk het arme dierenlijkje te recuperen?
 
Volgens mij zijn dieren de laatste decennia stukken slimmer en uitgekookter geworden. Een soort versneld 'darwin'evolutie-idee als 'survival of the fittest'. De inhaalbeweging op hun grootste vijand 'de mens' is ingezet. Nu reeds zitten ze gniffelend naar ons te loeren met in hun achterhoofd de idee dat weldra zij de scepter zullen zwaaien. Nu reeds maken ze plannen om ons te veroveren en te onderwerpen. Op dat idee ben ik vanmorgen, op weg naar mijn werk, gekomen. 28 jaar geleden kwam de onvolprezen David Byrne reeds op dezelfde idee. En dat geeft me vertrouwen in de toekomst.

14:28 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

allemaal beestjes Af en toe zie je heus nog wel een egel of een konijntje liggen langs de kant van de baan, hoor. Vorige maand raakte ik zelf nog een eend op weg naar het werk. Het arme dier steeg te traag op. Of toch trager dan ik had vermoed. Toen ik in mijn achteruitkijkspiegel keek, zag ik ze wel nog wegvliegen, hetgeen mijn schuldgevoel al snel temperde.
Maar je hebt volgens mij wel volledig gelijk als je het over het aanpassingsvermogen van dieren hebt. Slim zou ik ze niet noemen, zoals David Byrne wel doet. Ze denken niet na, maar handelen gewoon uit instincten en eventueel door conditioneringen. Ik heb hierover al talloze discussies achter de rug met mijn moeder, wanneer ze trots vertelt hoe slim haar hondje wel is... Neen, in mijn ogen is hij niet slim. Hij weet gewoon dat hij zal beloond worden als hij dit of dat doet. Zo hebben we hem geconditioneerd.
Maar sommige dieren weten zich inderdaad perfect aan te passen. En dat je minder dode dieren ziet langs de weg, heeft daar misschien wel mee te maken.
Enige tijd geleden begonnen enkele biologen en andere wetenschappers een expeditie, ergens in het tropisch regenwoud in Indonesië of Borneo, ik weet niet meer precies waar het was, alleszins op een plaats die nooit eerder door mensen was verkend. Het viel de expeditieleden op dat de dieren er niet werden opgeschrikt door hun aanwezigheid. Ze vluchtten niet weg, maar kwamen eerder nieuwsgierig kijken welke aliens hun territorium kwamen betreden. Deze beestjes kennen de mens nog niet, ze hebben nog nooit kettingzagen en bulderende bulldozers gehoord. Het zou dan ook een ramp betekenen voor hun populaties, wanneer een of andere onverlaat op het idee zou komen ook dit stukje regenwoud te gaan ontginnen... De dieren bij ons hebben waarschijnlijk al een alarm in hun instinct ingebouwd, dat afgaat wanneer mensen, motoren e.d. op komst zijn...

Gepost door: Tom | 15-06-06

Het beest in jezelf ... ... beste Marc, laat dat verder leven en laat het vooral los morgen ! Loop ze, zweef op hemelsblauwe wolkjes, ijl mercuriusgewijs door de Vlaamsche nacht, vertrek op tijd, schreeuw je los tijdens het schot op die Torhoutse markt , laat je gaan, doe het echter verstandig en wijs, maar bovenal, geniet ervan, have fun my friend !

Gepost door: Jo | 15-06-06

Of misschien ... ... zijn er helemaal niet zoveel beestjes meer om aangereden te worden. Dat is misschien een sombere gedachte, maar als je ziet hoe het aantal woningen en wegen ten lande toenemen, lijkt me dat ook een plausibele uitleg.
Om even de gedachte op te vrolijken: ik ben daarnet gaan lopen in het Zoniënwoud (dat op zo'n 200m van mijn voordeur ligt) en daar ben ik toch nog eens een kleine bambi tegengekomen. Hij (of zij) staarde me even aan en maakte niet echt aanstalte om weg te lopen. Ik heb dan maar even met de handjes gezwaaid, ten teken van een "goedenavond". Bambi zwaaide echter niet terug.
Net ook las ik je "Chambord moment de gloire", hilarisch gewoonweg. In gedachte zie ik je er staan, moederziel alleen ... een blaadje dat wegdwarrelt... om de volgende moment in het midden van de belangstelling te staan van de pers. Die mannen moeten ook wel even beteuterd gekeken hebben .... hilarisch vooral ook dat je het spelletje meespeelde en ging lopen als "nen echte". Hehe, lachen is gezond.
Veel plezier nog met het lopen, loopgroet,

TCrunning.

Gepost door: Tom | 15-06-06

de poesjes wat je zegt, Marc, zo zit ik thuis met een lekker katje dat niet zonder handschoenen aan te pakken is, tenzij met fluwelen, en dan ook nog een echte poes, die zit de ganse dag zo loens naar mij te spinnen, een rare wereld, ik denk dat wij (de mannen!) eerst ten onder zullen gaan, wat jij?

marlon

Gepost door: marlon | 15-06-06

de dieren, onze vrienden? hé marc, niet bang zijn dat de dieren hier het heft in handen gaan nemen, zo'n vaart zal dat wel niet nemen! en zeker geen schrik hebben van katjes of poesjes, dat zijn onontbeerlijk lieve beestjes!

en dan nog een allerlaatste (goede) keer: succes met je marathon!

loop gezwind, loretta

Gepost door: loretta | 15-06-06

Dierenleed dit weekend En aangezien we met de apen onze voorouders gemeen heb zou ik graag nog even de aandacht willen vestigen op dierenleed dat zich dit weekend zal manifesteren ... zet echter door en maak van Torhout een ongelooflijke ervaring!
Succes!!

Gepost door: geert | 16-06-06

De commentaren zijn gesloten.