26-06-06

Vicious

Het is soms leuk om draadjes te volgen (draadjes volgen is een begrip of oefening die ik op een draadjesblog heb ontdekt). Terug zoeken naar de oorsprong, naar het begin van een fascinatie.

Naar aanleiding van mijn bedenkingen over Nico kwam ik onvermijdelijk bij Lou Reed terecht. Ondanks zijn legendarische nurkerigheid en door zwaartekracht geteisterde mondhoeken (merci, Wim) staat hij bovenaan mijn lijstje van favoriete artiesten. Het is in die mate gegroeid dat Mr Reed mag doen of maken wat hij wil, ik zal bijna kritiekloos enthousiast reageren. Maar waar komt die blinde verafgoding vandaan? Het duurde een tijdje vooraleer ik het juiste draadje gevonden had en het volgen leidde me naar mijn jonge jaren bij de jeugdbeweging.

Ik moet een jaar of tien of twaalf geweest zijn toen ik tijdens die lange zomervakantie naar het speelplein werd gestuurd. Niet echt met veel sociale talenten begiftigd was dit voor mij dan ook meer een zware opgave dan een leuk tijdverdrijf. Het enige dat mij troost bracht was 'mijn leider', Geert Vincent. Hij zag er alternatief uit, lange haren, leren hals- en polsbandjes en zelfgerolde sigaretten. Collega-leidstertjes vochten voor zijn lach en liefde. Bovendien speelde hij gitaar voor ons. Steeds hetzelfde liedje. In mijn oren klonk het als iets over 'visjes'. 'Visjes, you hit me with a flower', ik begreep er niks van maar het klonk fantastisch mysterieus. Een zaadje 'reed' was geplant.

Nu kan ik enkel 'leider Geert' dankbaar zijn dat hij geen fan van de Bee Gees was.

14:04 Gepost door marc | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Disco Mystic ! Dear Marc,

Don't you dare put down the Beegees ! I simply can't control myself when thay reach those hig notes ! Damn, they DO disco man !

***
"We can try to understand the New York Times' effect on man.
Whether you're a brother or whether you're a mother,
You're stayin alive, stayin' alive.
Feel the city breakin' and ev'rybody shakin'
and we're stayin' alive, stayin' alive.
Ah, ha, ha, ha, Stayin' Alive."

***

When I hear their music, I just know it's Such a perfect day !

Gepost door: Lou Read | 26-06-06

de chiro! Ah Marc, heel herkenbaar is dit voor mij. Mijn leven zit vol draadjes die teruggaan naar de chiro, waar ik toch wel een behoorlijke tijd heb gesleten en waar ik nog steeds enkele draadjes gespannen houdt.
Ook ik keek op naar sommige leiders en nam bewust en onbewust interesses, beelden, gedachten van hen over.

Ook omgekeerd doet het soms enorm deugd om te zien en te horen hoe ikzelf ook af en toe iets heb losgemaakt bij "mijn" kinderen, waarvan nu enkele reeds jonge volwassenen zijn. Het doet deugd om gasten van ver te zien wuiven, het doet deugd om op een pint getrakteerd te worden door jongens die zich tien jaar geleden onder mijn leiding te pletter ravotten op een zondagnamiddag.
Lang leve de jeugdbeweging!!!

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 26-06-06

:-) Vandaar ook jouw fascinatie voor visjes, hier reeds van bij de aanvang opgemerkt op je blog ;-)
Eén van mijn draadjes hangt nog steeds vast aan de Bee Gee's en heeft zich naderhand vernesteld met andere hooggestemden.
Sorry hoor marc, maar draadjes kunnen heel veel verschillen hé ?
Met die draadjes ga ik automatisch nostalgisch denken aan de kermis, de foor; toen mocht ik vroeger draadjes trekken uit een dikke draadjesgordijn, waarvan je niet op voorhand wist waar het begin eindigen zou en je een troostprijsje meekreeg.
Zo heb ik ook menig draadje uit mijn leven gevolgd waar ik uitkwam op niets.Ik denk dat enkel datgene overblijft dat aan het sterkste draadje hing.... En lotjes trekken, dat is alweer wat anders, daar zit nog minder vis in de vijver en dat is dan alweer toekomstgericht.
Misschien dat de mond van Lou Reed aan een ingebouwd draadje hing ;-)
dag marc, trek eens aan het juiste weerdraadje, wil je ?
Ajuus,
Iris
Gepost door: Iris | 26-06-06

in de rapte Marc, zag je het interview dat Joël De Ceuleer (Knack) op Canvas had met Mr Reed? Dat was snoepen. Moet een paar maand geleden zijn.

groets,
Marlon.

Gepost door: marlon | 26-06-06

interesse voor muziekgenre Het is wel degelijk zo dat de basis voor je actuele interesses gelegd wordt in je jeugd.Dit verklaart voor mij nu ook waarom ik toch zo weinig afweet van deze voor mij "alternatieve" vorm van muziek.Jullie discussies hebben mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ik leer veel bij.Wij zijn thuis totaal niet opgegroeid met jeugdbeweging;we hadden er eerder een afkeer van.Ik sleet mijn vakanties bij mijn oma uit Frankrijk en leerde op die manier de natuur en de franse chanson appreciëren.Ik begrijp dat jullie Lou Reed en consoorten superinteressant vinden,maar eerlijk gezegd zou ik er niet heel de dag naar kunnen luisteren.De stemming van vele songs is zo pessimistisch en nostalgisch...daar hou ik niet van.Ik word daar alleen maar lusteloos door.
Geef mij maar een up tempo nummer die je energie geeft voor wilde avonturen!En een sensueel en emotioneel nummer kan ik best ook wel aan,maar zodanig dat het mijn haren doet rechtstaan en ik de tranen over mijn wangen voel lopen...
Ja,je weet het al,hee,Marc,ik hou alleen van hoge toppen en diepe dalen.Een te monotone stem gedrenkt in alcohol en tabak verwekt alleen maar mijn slaap...sorry...:)

Gepost door: rebecca | 26-06-06

muziekdraadje Bedankt, ik leerde weer iets bij.

Gepost door: Evy | 27-06-06

voor: jolooptonthewildside, fantastisch, zomaar uit de losse pols the Bee Gees kunnen citeren. Zeg jo, ik twijfelde nog tussen deze 'mannen'groep en Neil Diamond, vooral vanwege zijn mismaakte zeemeeuw maar dan heb ik toch maar voor de eersten gekozen want met 'Girl, you'll be a woman soon' heeft de laatste toch wel bewezen dat hij iets meer in de kast had dan 'sealull shit'. tot later, maat.

Hey tom, jaja ik ken je fascinatie voor de jeugdbeweging, ik heb die nooit gekend. het was uit verplichting dat ik tijdens de zomervakanties naar het VP werd gestuurd. Chiro, Scouts of andere KSA waren niet aan mij besteed. Ik zat liever thuis met een paar boeken of één maat. maar bij jou heeft het geen merkbare sporen nagelaten, so you're ok, pal.

Hemeltje Iris jij legt verbandjes die ik er niet eens zelf ingestoken had. maar het klopt volledig. ik sta perplex! bedankt, lieve.

Ik ben dat hier al een paar keer tegen gekomen, marlon maar inderdaad ik heb het gemist. het is een schande en ik heb er vannacht niet van geslapen. indien ik dat nog ergens op de kop zou kunnen tikken zou ik in de zevende hemel zijn. (samen met Nico) goede groet.

lieve bé, jij bent jezelf zoals altijd. be die luistert naar de Lou, nee dat zou niet passen hé. lekkere lounge en salsaritmes, dat is meer op je lijf geschreven. tropische kus.

dag evy, jouw aanwezigheid heeft mij verwarmd. nu kan er terug tegenaan!

marc

Gepost door: marc | 27-06-06

ivm The Bee Gees In alle pophistorieken worden ze steevast vergeten, door iedereen achteraf miskend, nochtans in de sixties waren ze de kwelende evenknieën van The Beatles, The Beach Boys, The Searchers en andere close harmony groepen, meer nog, de broertjes Gibb waren een genre op zich. In de seventies legden ze naadloos de aansluiting naar disco, weer zo'n onderschat genre: zie de verwantschap met P-funk en sixties-soul. Enfin gelukkig kunnen smaken verschillen. Wat ik ook nog kwijt wou, The Velvet Underground = Nico, zonder Nico had de groep geen cohesie, enkel grote ego's. Nico werd door hen genadeloos opgebruikt, platgeneukt en gedumpt. Dag Marc, vandaag doe ik het met Ramones.

& met slaapgebrek en sores,
Marlon.

Gepost door: marlon | 27-06-06

beegees i love the beegees. hun debuutelpee (beegees 1st is een meesterwerk). pseudo-intellectuelen hebben deze baanbrekende groep altijd onderschat, waarom weet ik niet goed.

en the velvet underground is john cale, lou reed, moe tucker en sterling morrison. nico was gelegenheidszangeres op de 1ste lp. als je de demos beluistert hoor je dat er van nico nog geen sprake is. op muzikaal vlak was john cale het brein van de groep. de perverse poëzie kwam via delmore schwartz van lou reed. op muzikaal gebied was lou reed, met zijn twee akkoorden, brij beperkt, maar dat had ook zo zijn (punky) voordelen. ik houd enorm veel van 'coney island baby' en van 'paris 1919'.
(rebecca, ik zou naar niemand een hele dag kunnen luisteren.)

Gepost door: martin | 29-06-06

De commentaren zijn gesloten.