07-07-06

Wachten op de zon

Gisterenavond zag ik de Noord-Koreaanse nieuwslezer in het nieuws. Korea, de Koreaanse oorlog. Toen ik klein was woonde 'IJzeren hand' in mijn straat. Hij had gevochten in Korea en had er een hand bij ingeschoten. Afgeschoten. Op de plaats van die hand zat een ijzeren haak, die nog het meest leek op een vleeshaak. Korea was een groot piratenschip waarop mannen met ijzeren haken, houten poten en zwarte ooglappen stoute kinderen in de hoogste mast hingen. Drogen. Zoals een hesp aan een vleeshaak. Onze ouders wisten hoe ze ons braaf konden houden.

Die Noord-Koreaanse nieuwslezer katapulteerde me terug in die tijd. Terug naar die angst. Maar nu niet van die ijzeren haak of houten poot. Ik verstond geen woord van wat hij uitspuwde, maar de toon, de aggresiviteit van zijn harde stem wakkerde mijn onrust aan. Hoe moeten onze ouders, grootouders via de krakende radio, de opzwepende en dreigende woorden van  Hitler aangevoeld hebben? Voelden zij angst of onrust? Of dachten zij ook zoals de meesten onder ons nu denken dat het slechts om 'een storm in een glas water' ging? Een miljoen soldaten in het Noord-Koreaanse leger. Gedrilde soldaten. Maar, zeggen analysten, het is een reus op lemen poten, ze hebben geen wisselstukken en worden niet ondersteund door een goeddraaiende industrie. Gelukkig, nu ben ik terug gerust.

Ondertussen wacht ik op de zon. In mijn weerbericht vanochtend sprak ik van zonnige perioden tijdens de namiddag. Wees gerust, het blauw komt eraan.

13:39 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Gistel Hier schijnt de zon al, flauw maar toch.
Ik vraag me af welk weer we morgen in Werchter krijgen?

Gepost door: Koen | 07-07-06

:-) Bakken water zijn hier op ons dak uitgeklets en blij en vrolijk gaan we nu ons bedje in met pal boven ons hoofd afgekoelde dakpannen, heerlijk !
goeie nacht marc en morgen zonnig weer op !
Iris

Gepost door: Iris | 07-07-06

bangelijk Dag Marc, ik heb echt geen goed oog op dat gedoe in Noord-Korea. Daar steekt een ferme lont in het kruidvat. Japan lijkt me ook net iets te gretig en Amerika gaat deze keer moeiteloos bondgenoten vinden. Enfin, ik doe uiteraard niet mee. Wat jij?

dank voor de zon,
Marlon.

Gepost door: marlon | 10-07-06

reactioneel hey koen, zaterdag wat het weer betreft wel dan wordt het...nee het weer voorspellen een paar dagen na datum is flauw, ik weet het. ik hoop dat je genoten hebt van de muziek.

dag lieve iris, gisteren voelde ik sinds weken (?) opnieuw een frisse wind. ongelooflijk deugddoend. tot later, zoetruikende bloem.

Ikvind het ongelooflijk contradictorisch, marlon. in 24 uur tijd vliegen we naar de andere kant van de Aarde maar tegelijkertijd is het alsof wat er in Noord-Korea gebeurt van een andere planeet is of niet echt is. Het laat de meeste mensen hier koud, denk ik. moeten we ons zorgen maken? ik denk het wel. Kunnen we er iets aan doen? nee, hé. ken je het liedje 'puppets on a string'? ondertussen vind ik Doe Maar's 'de Bom' nog steeds een prachtig nummer. dag maat.

Gepost door: marc | 10-07-06

.. ja, ze schijnt zie ik.
en die wisselstukken zullen er wel van af hangen wie hoeveel kan verdienen.
Zorgen maken? Ja, en ondertussen vergeten en af en toe aan denken.

Gepost door: Evy | 10-07-06

blinde dichter de blinde dichter marcel van maele heeft ook nog in korea 'gevochten', meen ik mij te herinneren uit dronken en onsamenhangende gesprekken in de dolle mol (waar ik de nuchtere barman was).

Gepost door: martin | 11-07-06

De commentaren zijn gesloten.