02-08-06

Amphidrome punten

Eb en vloed. Wegtrekkend en opkomend water ten gevolge van de getijgolf die de Noordzee binnenkomt langs het noorden van Schotland. Deze golf doet de zeespiegel overal drie à vier maal rijzen en dalen per dag, langs onze Belgische kust met een gemiddelde variatie van ongeveer 3 à 4 meter.

Toen ik de toch wel complexe materie van de getijgolf trachtte te doorgronden werd ik plots geconfronteerd met de term 'Amphidrome punten'. Hoe kwam zo'n exotisch klinkende naam plots in onze grijze Noordzee terecht? Ik verkeerde plots in de wereld der oude Grieken die zich in het amphi-theater, te goed deden aan de wijn uit hun amph-oren. Ik ik zag amphi-biën twijfelen tussen land en water en wielrenners die zich tegoed deden aan amphe-tamines. Wat opzoekingswerk leerde mij dat 'amphi' 'aan beide zijden' betekent: een theater met zitplaatsen langs beide kanten, een vaas die aan beide kanten kan gedragen worden en het amphebietje spreekt voor zich.

In de Noordzee bevinden zich drie 'amphidromische' punten. Dit zijn punten waar, ondanks de getijgolf, het waterpeil van de zee nooit stijgt of daalt. Dit is een gevolg van de aanwezigheid van twee stromingen in de Noordzee, één aan elke zijde. Vandaar 'amphi-droom'.

Bij mijn opzoekingswerk ben ik nog op een opzienbarende ontdekking gestoten. Spreek vanaf nu nooit meer van een 'gewone' zoetwatervis. De anadrome soort leeft in zee en plant zich voort in zoet water, de katadrome soort leeft in zoet water en migreert naar het zoute bad om te paren en de, jawel, amphidrome soort beweegt zich vrij tussen zout en zoet zonder voortplantingsbijbedoelingen.

Nu moet ik nog zien uit te vissen bij welke soort 'mijn vis' zich het beste thuis voelt. Of behoort ze tot de exclusieve soort die leeft in het zoete water maar aan land komt om zich voort te planten?

16:43 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

:-) m.a.w. de meeste mannen behoren tot het amphidrome, al moet ik toegeven dat vrouwen aan hun serieus inhaalmanoever bezig zijn.....
Iris (houdt haar hoofd vast voor amphidrome reacties rond haar oren)
Joehoe...marcske (serieus nu) met dank voor deze interessante uiteenzetting

Gepost door: Iris | 02-08-06

inderdaad, Iris zonder voortplantingsbedoelingen;-)

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 03-08-06

en weeral ... ... iets bijgeleerd zie ... wanneer hou je eens examens over de leerstof die in je blog wordt uiteengezet? :-)

Gepost door: geert | 03-08-06

help Ik zou niet weten tot welke soort ik behoor,Marc en Tom?
Kunnen jullie me helpen?

vertwijfelde Bé

Gepost door: rebecca | 03-08-06

troebel water Marc, tracht vooral het aangename aan het nuttige te paren. Waar? Dat vis je nog wel uit, uitvogelen mag ook, with a little help from my friends?

loze vissertje,
Marlon.

Gepost door: marlon | 03-08-06

Een anadrome vis, Rebecca Duidelijk! ;-)

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 03-08-06

Ana vs. Kata Om even wat woordkundige dingskes aan te vullen, als ik mag, Marc.

Ana- en kata- zijn twee oud-Griekse voorvoegsels die letterlijk "naar boven, naar het binnenland" en "naar beneden, naar de kustgebieden" betekenen.

Vergelijk met de Anábasis van Xenophon, het stukje geschiedschrijfkunst of oorlogsjournalistiek avant-la-lettre, over de Tocht der Tienduizend (Griekse huurlingen) tot ver in Azië. Feitenlijk omvat het werk ook de katabasis, de terugkeer van de troepen...

Dat vind ik dus de max, die etymologische spielereitjes...

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 03-08-06

:-) Fijn weekend terug marc met geitenwollensokken huppelend in 't Heuvelland of is het eerder genietend tussen de warm mekkerende kudde ? ;-))
Iris

Gepost door: Iris | 03-08-06

wijzer kijk, zo worden we iedere dag wijzer! En tot welk soort jouw vis behoort....het leven moet zijn mysterisch behouden....

Gepost door: martine | 03-08-06

.. en, weet je het ondertussen al?
en ja, bedankt voor de les. Ik moet zo'n dingen leren memoriseren. of, veel makkelijker, gewoon hier nog eens langskomen.

Gepost door: Evy | 03-08-06

vissen ik heb al mijn charmes moeten gebruiken om mijn vis enige informatie betreffende haar familie prijs te geven. Tevergeefs...net voor ze wegdook hoorde ik haar nog 'es...' fluisteren maar meer heb ik er niet van begrepen. misschien weten jullie iets meer?...
prettig weekend, mensen, de volgende dagen halen we viool en mandoline boven en trekken naar de heuvels van dranouter. ciao ciao. marco.

Gepost door: marc | 04-08-06

spijkers op laag water het werd tijd dat ik hier nog wat woorden kwam bijleren. uit pure schaamte wilde ik me al terugtrekken in de katakomben, met een flinke voorraad amphetamines. of waren het vitamines?

Gepost door: martin | 04-08-06

weer iets bijgeleerd bedankt voor de les
groetjes

Gepost door: annemie | 05-08-06

De lijnen op de kaart verbindt punten die een gelijk getij hebben. Maar die lijnen komen alle tezamen in een amphidroom waar geen getij heerst.
Snap jij het?

Gepost door: Roland | 01-05-11

De lijnen op de kaart verbindt punten die een gelijk getij hebben. Maar die lijnen komen alle tezamen in een amphidroom waar geen getij heerst.
Snap jij het?

Gepost door: Roland | 01-05-11

De commentaren zijn gesloten.