07-08-06

Analoog

Analoog is de verleden tijd van 'Ana liegt'. Maar 'analoog' in het kader van de fotografie is ook verleden tijd. De dagen van de zwart-wit filmpjes zijn geteld. De 'doka' is een begrip geworden waarop een jongmens replikeert: "Wablief?". De spannende uitdaging om in het pikdonker een filmpje in de ontwikkeltank te prutsen en na de 'chemiek' hopen dat het negatief positief uitvalt is saaie 'stuff' geworden. Waar is de mateloze ergernis aan het opkrullen van het koppige barietpapier maar die bij het aanschouwen van de onevenaarbaar warme zwartwittinten verdween als sneeuw voor de zon? Dit alles is verwezen naar de hoek der nostalgie, uitgeschakeld door de vooruitgang.

Sinds een viertal jaar fotograferen wij op het festival van Dranouter de optredende artiesten. We krijgen een perskaart die ons toelaat om frontstage te komen van waar we een goed zicht hebben op de muzikanten. Mijn vis doet haar ding daar met een professioneel digitaal toestel, net zoals alle andere fotografen trouwens. De megapixels rijzen de pan uit, de digitale zooms schuiven eindeloos uit en het 'mitrailette-geklik' garandeert dat het juiste moment niet gemist wordt. En daar sta ik tussen met mijn Mamiya 645, middenformaatcamera, met uitschuifbare pikkel omdat ik mijn 400Tmax film maximaal wil opdrijven naar 1600ASA om een al te grote korrel te voorkomen. Scherp stellen gebeurt aan de lens, wat geen probleem is bij Emmylou Harris maar een uitdaging betekent bij de hyperkinetische Gabriël Rios. Voor iedere opname moeten diafragma en sluitertijd aangepast worden want tijdens een optreden is het licht allesbehalve een constante. Na vijftien armoedige klikjes en evenveel keer manueel doorspoelen moet ik bij flikkerende spots het 120-filmpje geduldig maar vliegensvlug vervangen. Geen wonder dat de andere fotografen me soms meewarrig aankijken. Maar in hun ogen blinken tegelijkertijd bergen melancholie en heimwee, al geven ze dat niet graag toe.

Binnen een paar dagen trek ik me terug in 'mijn doka'. Lekker donker, plonsen in de ontwikkelaar en fixeer, in de weer met bariet en ik geniet van het potentiële beeld dat geleidelijk in een reële foto verandert. Hé, lekker geen fotoshop of gegoochel met pixels of jpeg, png en psd. Misschien niet perfect maar je krijgt John Cale te zien zoals ik hem door mijn lens zag. Terwijl hij trillend gepassioneerd 'Femme Fatale' ten gehore bracht.

14:20 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Thx! Bedankt voor je bezoekje en je opbeurende woorden Marc!
Ik wens je een fijne maandag!
Enne... ondertussen vallen er hier al wat regendruppels ;-)
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 07-08-06

:-) marcske, ik kan mij jouw passie voor dat badend blad dat langzaam aan 'd oppervlakte een zwart-wit mens wordt wel inbeelden, doch prefereer ik zo'n digitaal gedoe waarmee je ook in zwart/wit en in sepia kunt toveren ; persoonlijk kan ik daar heel vlug mee om en maak ik rake moment-opnames, daar waar ik manueel telkens te laat voor ben.
En 't voordeel van rapte speelt bij mij een rol; mijn dochter is nog maar de deur uit of thuis staan al de mooiste kiekjes van mijn vliegensvlugge kleinzoon op haar te wachten.
Jouw geitenwollensokjes toch niet aangetrokken vorig weekend met die andere lady sunshine erbij ?
Hmmm, Gabriel Rios, mooie jongen, passionele stem; hij woont hier vlakbij en ik mag hem al eens tegen komen....
Iris-groeten

Gepost door: Iris | 07-08-06

foto's Hey,leuk je terug te horen,Marc!
Ik kom zeker eens langs om die mooie foto's van je te bekijken...
Bye,Bé X

Gepost door: rebecca | 07-08-06

fotografie-heimwee zo'n goeie twintig jaar terug mocht ik samen met een paar medestudenten ook de donkere kamer in, er was één ontwikkelbad en één fixeerbad voorzien en daar mochten we allemaal samen in. gezellig toch! en vooral: schoon foto's! ben dus echt wel benieuwd naar jouw self-made foto's.
tot een volgende, loretta

Gepost door: loretta | 07-08-06

blitse kip Marc, heb je de hippe Heather Nova flitsend niet gemist, of zat die reeds op de verdere Lokerse feesten door te flirten met een andere trekvogel?

vertel ons,
Marlon.

Gepost door: marlon | 07-08-06

chinon geïnteresseerd in een chinon reflex op grootmoeders wijze?
er zit een krasje op de zoeker maar voor de rest is het nostalgie geblazen.

Gepost door: eilandman | 08-08-06

mamyia Het probleem met dat toestel is dat ik zo moeilijk de naam kan spellen. Maar wat een schitterend apparaat. Mijn broer heeft heel wat van die toestellen gehad, ook communistische prakticas, maar hij heeft die allemaal geruild voor bier. Ik zat zelf ook heel graag in de donkere kamer, en ik denk dat ik het nog graag zou doen. Ik schaam me een beetje voor dat massavoorwerp, de digitale camera. Ik merk bij heel wat jonge mensen die geïnteresseerd zijn in kunstfotografie dat ze teruggrijpen naar het pre-digitaal tijdperk. Marc, alles is nog niet verloren.
Was Emmylou goed? Overbodige vraag, denk ik. En John Cale?

Gepost door: martin | 09-08-06

donkere kamers ik heb dat altijd willen leren; goed fotograferen en dat wat er gebeurt in al dat donker.
ik heb het niet gedaan.
dat kan ik nog, later.
Voor op dat lijstje in mijn achterhoofd.

Gepost door: Evy | 09-08-06

benieuwd ja, dat ben ik ook.

Gepost door: Evy | 09-08-06

marcske foto's, foto's.......

Gepost door: Iris | 09-08-06

re-click Hey lieve iris, ik hou ook van digitale fotografie, het heeft enorme voordelen en is inderdaad leuk onmiddellijk beschikbaar (waarschijnlijk is dit de oorzaak van het grote succes van de compactcamera's). ik vind het fantastisch om achteraf met die beelden te foto-shoppen. het analoge proces is veel trager en resultaten laten desgevolgens ook veel langer op zich wachten, net zoals nu...trouwens ik vond dat de Gabriël nogal veel 'ADHD-symptomen' vertoonde, maar moet gezegd het is een mooie jongen, alsik een geslaagde foto heb stuur ik je hem op (levensgroot?)

dag zoete bé, ja de Zuidwest-Vlaamse heuvels liggen reeds weer een paar dagen achter de rug en de laatste rookwalmen heb ik intensief uit mijn koppeke gefietst. nu nog wat slaap inhalen en ik ben terug tiptop.

lieve loretta, je weet toch wel dat fixeer verschrikkelijke plekken brandt op kleren? ja, het is werkelijk heerlijk toeven in een donkere kamer!

Marlondo, heatherken en ik hadden inderdaad afgesproken maar het kostte me al de moeite van de wereld om haar aan het verstand te brengen dat ik niet meer geïnteresseerd ben. Met Emmylou had ik reeds meer dan mijn handen vol.
nog steeds recuperend.

hey eilandman, een chinon heb ik nooit gehad maar een grootmoeder wel.
een chinon van groetmoeder lijkt me uitermate spannend.

dag evy, donker kameren is een uitermate boeiende bezigheid. tijd, geduld en een kritische blik voor eigen werk zijn een paar voorwaarden.

marc

Gepost door: marc | 10-08-06

off the topic Marco, speciaal voor jou: ken je de CD "12 Songs" van Neil Diamond? Nee, niet de pathetische Diamond uit de seventies, maar heden gerestyled door Rick Rubin (hip-hop scène). Moest je deze 12-parelige ooit beluisteren, schenk dan graag aandacht aan de nummers 6, 9 en 10: Delirious Love, Man of God en Create Me. Zeg het verder alsjeblieft, maar enkel aan de gelijkgestemden. Of wist je het reeds van ons Emmylouke?

yours sincerely,
Marlon.

Gepost door: marlondo | 10-08-06

De commentaren zijn gesloten.