10-08-06

Spiraaldenken

 

 

Het was een adembenemende ervaring. Ronddwalend in Tate Modern hoorden we een aanzwellend ronkend geluid dat zich geleidelijk uit de achtergrond losmaakte. Toen we de donkere kamer binnenaarzelden werden we onmiddellijk in de ban van de video-opname opgenomen. Een man liep  struikelend over een ruwe dijk die langs beide kanten door water begrensd was. Hij leek op de loop voor de helicopter die dreigend boven zijn hoofd vloog. Het gevoel van vruchteloos vluchten was overweldigend. Toen het beeld uitzoomde werd het duidelijk dat de man op een spiraalvormige dijk liep, naar binnen toe.

Vroeger had ik het reeds over 'rondjesdenken'. Toen definieerde ik dat als: 'net zoals bij het rondjeslopen, op een piste of andere  trajecten met deze meetkundige vorm, kom ik na veel inspanning steeds terug bij het beginpunt'. Een alternatief voor dit rondjesdenken is het 'spiraaldenken'. Stel dat die vluchtende man steeds aan dezelfde snelheid loopt. Ten gevolge van het cirkelvormige traject dat de man aflegt spreekt men van een eenparig cirkelvormige beweging waarbij de hoeksnelheid (ù) een constante is, ù = 2ð /T  (2ð staat voor de cirkelvormige beweging en de T voor de tijd die ervoor nodig is). Het komt erop neer dat de vluchtende man die binnendringt in het hart van het oneindige spiraal uiteindelijk verandert in een razend pirouetterende balletdanseres. Bij het beoefenen van 'spiraaldenken' ga je dus steeds dichter de kern van de zaak naderen maar uiteindelijk blijft je steeds rondjes draaien tot men gekdronken, dillirisch uitgeteld neervalt.

Iemand suggereerde dat spiraaldenken naar buiten toe moet verlopen. Lijkt me alvast veel gezonder.

De Spiral Jetty is een bouwwerk van Robert Smithson dat hij verwezenlijkte in 1970. Als je op de foto klikt vind je wat meer uitleg over dit fenomeen.

18:51 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Mooi............. Mooi blog heb jij......(maar geef ons een betje goe weer zeg) hahaha...;groetjes Marc

Gepost door: Cadillacman | 10-08-06

naar buiten maar naar buiten toe raak je nooit tot de essentie en weet je bovendien nooit waar je uitkomt marc. ik weet het niet. spiralen zijn eng. liever gewoon rondjes op mijn eiland.

vrijdaggroeten,
blogonious.

Gepost door: eilandman | 10-08-06

buiten Aan de buitenkant is veel meer plaats. Vind ik.
Mooie foto Marc :-)

Gepost door: Evy | 11-08-06

hallo Marco (sterk tekstje!) Filosofie, wiskunde, natuurkunde en kunst onder één noemer gevat, da's heel veel van het goeie, dat moet ik minstens twee keer lezen, maar met spiralerend plezier en (hopelijk) genot bij begrijpen. Voorlopig lig ik een kronkel van stom onbegrip. Mijn wetenschapsmeisje lonkt in de verte.

je ongenie,
Marlon.

ps: Marc, ik word momenteel wel verstrooid en verleid, ken je de sirene Rufus Wainwright, de meisjeszoon van zijn vader Loudon en zijn moeder (en tante) McGarriglle, vooral de mannelijke erfgenaam van Nico, die bangelijk reïncarnerende stem...

Gepost door: marlondo | 11-08-06

aaaaaah ... en ik die dacht dat vrouwen die aan spiraaldenken deden gewoon bezig waren met anticonceptie ...

Gepost door: geert | 11-08-06

react-oren hey marlon, er zit zelfs een link in naar jouw uniek stuk over omega. namelijk de 'ù' is de vervanging van de griekse letter omega die ik niet op mijn toetsenbord terugvond. hier is het momenteel 'strangeways here we come' op vynil. deze prachtige plaat zit in een hoes met een superknappe foto, ik geniet ervan. trouwens ik heb op een paar meter van de betoverende lou rhodes gestaan. ik ben er zeker van dat ze diep in mijn ogen keek, mijn hart sloeg een (twee) slag(en) sneller, eventjes vervaagde het beeld emmylou.
entre parentaise, mon cher, 2u46 en 33m, c'est pas mal, c'est pas mal du tout.

ja eilandman, de keuze is vrij. zelfs essentie is niet altijd een doel. maar welke richting we ook kiezen, we doen het steeds met klasse, pinkje omhoog nietwaar? ;-)

ik vond het ook een mooie foto, evy. jammer genoeg niet van mijn hand. trouwens momenteel ziet de spiraal er wit uit, van de zoutkristallen. als hij zichtbaar is tenminste want dikwijls ligt hij onder het wateroppervlak.

Ja, ik vind een cadillac ook wel een knappe auto. om mee naar Salt Lake te rijden.

marc

Gepost door: marc | 11-08-06

art prachtig, die spiraal !

Gepost door: kj | 11-08-06

:-) Ik zie daar zo'n heerlijke chocoladetaart met slagroom in.....'k ben dan ook nogal moe op dit ogenblik, maar toch geniet ik van deze pracht !
lieve groet, marc
Iris

Gepost door: Iris | 11-08-06

risico's hé marco, ik was reeds op die spiraal terecht gekomen nog voor ik je ganse betoog beëindigd had... hier zit ik nu: ladderzat... spiraaldenken, vergeet het maar!

dag marcske,
loretta

Gepost door: loretta | 11-08-06

.. ik heb doorgeclickt
en zo

Gepost door: Evy | 12-08-06

De commentaren zijn gesloten.