20-08-06

Michellekes

 
  
 
Mijn grootvader was een verstokte roker. Nee niet zomaar een roker, hij rookte Groene Michels, zonder filter. Sigaretten die de naam kankerstokken dubbel en dik verdienen. Zelf ben ik niet verder geraakt dan Johnson zonder filter, waarschijnlijk omdat ik het donkerblauwe pakje zo lekker macho vond. Toen de nest piepende muizen in mijn longen een angstaanjagende omvang kreeg ben ik maar wijselijk overgeschakeld op sigaretten mét filter. Maar genoeg over mij, het ging hier over mijn grootvader.
 
Naast roker was hij ook metser. Vanaf zijn veertien jaar sleurde hij met bakstenen en mortel en dat tot zijn vijfenzestigste. Een paar weken voor zijn pensioen valt hij van de stelling en wordt in het ziekenhuis opgenomen met een gebroken karkas en doorboorde longen. Na de operatie heeft hij nog een paar maanden geleefd. Longkanker. "En eens het de lucht gezien heeft is het rap gedaan", zegden de mensen. In een paar maanden tijd kwijnde die sterke man weg tot een hoopje zwakke ellende.
 
Dit gebeurde ergens begin de jaren zeventig. Maar ik werd er aan herinnerd door wat een vriendin vertelde over haar werk in het ziekenhuis. Dienst terminale patiënten. Ze noemen er de mensen met longkanker 'de Michellekes'.

10:29 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

raadsel Daar moet toch waarheid inzitten...
Ik heb ook enkele mensen gekend van dichtbij met longkanker,waarvan een paar verstokt roker gedurende heel hun leven,maar wel steeds gezond en pas ziek,vlug ziek geworden door een operatieve ingreep...

Gepost door: rebecca | 20-08-06

Rook er nog maar eentje!!! Ikzelf heb nooit heil gezien in die brandende, stinkende stokjes tussen je lippen, die dan nog je hele adem verpesten ook.
Roken is ongezond en je kansen op longkanker liggen beslist zeer hoog; er zijn natuurlijk altijd die uitzonderingen.....die roken, paffen, vreten....en toch 100 worden! Hun karma, zeker?
Regenachtige groetjes uit Antwerpen.

Gepost door: Ilona | 20-08-06

karakter Ik heb nooit genoeg karakter gehad om te starten met roken (reken zelf uit: zo dikwijls naar de winkel, bijna dagelijks pakjes opendoen, ettelijke keren vuur maken om te kunnen roken ... nee, ik ben er niet sterk genoeg voor), waarschijnlijk noemen ze mij daarom nog steeds 'Geertje' ipv 'Michelleke'. Zonde van de gemiste kans.

Gepost door: geert | 20-08-06

ben maar wat blij dat ik al jaren van het roken af ben. Ik zou het trouwens niet meer kunnen want sindsdien zijn mijn longen niet meer optimaal. (geërfde astma). Sinds de vooruitgang van de medicijnen ben in intussen van mijn aerosoltoestel verlost en kan ik met tweemaal daag te puffen en de rook zoveel mogelijk te vermijden heel normaal leven. Ik kijk een beetje op tegen de komende maanden want die zijn voor mij het slechts. Maar....onkruid vergaat niet dus hoef ik me niet echt veel zorgen te maken.
nu nog zonnige groeten

Gepost door: annemie | 21-08-06

terugbla-zen lieve bé, mijn ouders bijvoorbeeld geloven daar rotsvast in: vermijd elke operatie want vanaf dan gaat het snel. heel snel. (ik vind dat het sowieso al snel genoeg gaat)

dag Ilona, ondertussen ben ik ook al 15 jaar gestopt, het is te zeggen ik rook elk jaar gedurende één weekend (eerste weekend van augustus, dranouter) en ik geniet ervan. als je veel loopt is roken niet echt aangewezen.

Houden zo geert alhoewel ik naar alle eerlijkheid moet zeggen dat ik, na vijftien jaar, nog steeds enorm kan genieten van een sigaret. ja ik heb het gevoel dat ik snel terug verkocht zou zijn. (nu enkel gezonde lucht voor mij)

hey annemie, verzorg je longen goed, meisje. ik ken een aantal lopers die met hetelfde probleem kampen. Zij zijn ervan overtuigd dat lopen hun astmalast verminderd heeft. misschien een hint? alleszins het allerbeste en hopelijk krijg je vandaag nog veel zon te zien, alhoewel ik het betwijfel ;-))

rookvrije groeten van een kleinzoon van een 'michelleke'

Gepost door: marc | 21-08-06

waarom ik snap niet dat mensen dagelijks roken. en ik snap zeker niet dat ze dat dan nog zonder filter zouden doen. ik rook enkel lichte sigaartjes. en dan nog enkel op eilanden. ik kocht mijn laatste pakje in 2003 en zit nu ongeveer halfweg. als ik daar longkanker van ga krijgen vind ik dat maar een treurige zaak. maar je weet nooit in deze vaak ellendige wereld.

Gepost door: eilandman | 21-08-06

waar rook is... ... is een verslaving, noem dat roken maar gerust een hard drug, ik heb twee jaar moeten vechten om ervan af te kicken, vreselijk, moest ik 'toevallig' hervallen, dan stop ik nooit meer, zeker weten, dit is ernst.
Maar dankzij die rookstop, 17 jaar geleden, ben ik ook lange afstandsloper geworden, dat compenseerde mooi. Zonder de endorfines van de sport was het nooit gelukt, ik ben zo geen jongen met karakter.

willoos,
Marlon.

Gepost door: marlon | 21-08-06

@Marc Merci voor je geste op mijn blog, jeweetwel, ik heb die 'andere marc' meteen weggeveegd, er is immers maar één Marc, laat ons wel wezen. Ik weet uit welke hoek de provocatie komt, het wordt gênant, ik moet blijven censureren, er zijn mensen die mij hoe dan ook willen pakken.

het weze zo,
Marlon.

Gepost door: marlon | 21-08-06

De commentaren zijn gesloten.