25-08-06

Hoog in de lucht

 

 

Als weerman met 'het hart op de juiste plaats' kon ik u deze mooie wolkenfoto echt niet onthouden. Het is een prachtig voorbeeld van Cirrus Fibratus Vertebratus. Onderaan ziet u enkele toefjes Cumulus Humilis, met andere woorden 'kleine bloemkoolwolkjes'. Onder meteomannen noemen we dit ook wel 'mooi-weer-wolken', helaas hebben we er van deze soort de laatste weken echt te weinig gezien.

Maar de hoofdvogel, het zeldzame prijsbeest, staat rechtsbovenaan. Een of andere piloot van Sabena heeft nog getracht om met het aanbrengen van contrails dit unieke patroon te verstoren, hij zou zijn straf niet ontlopen!

Nu nog even over dit wolkenpatroon, de Cirrus Fibratus Vertebratus. De Cirrus wijst op het feit dat dit heel hoge bewolking is en enkele uit ijskristalletjes bestaat. De hoogte kan variëren tussen ongeveer 4 en 8000 meter. De term 'Fibratus' is een verwijzing naar de structuur van de wolk, bestaande uit precies allemaal kleine fijne draadjes, niet uilopend op haken want dan spreekt men van Uncinus. Tot hier is deze wolk nog vrij dagdagelijks, wat deze wolk zo speciaal maakt is de term Vertebratus. Deze zegt iets meer over het patroon, de ordening van de draadjeswolk. Mijn collega met kennis van Latijn zou hierin, na een tijdje zoeken weliswaar, het woord Vertebrate ontdekken, hetgeen verwijst naar de diersoort der 'Gewervelden'. Dus met andere woorden kunnen we onze prachtige wolk ook als volgt noemen: Hoge Draadjeswolk met Ruggengraatmotief of  Hoge Haartjeswolk met Visgratenmotief. Of hoe zou u ze liever noemen?

 

 

10:23 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (21) |  Facebook |

Commentaren

zien Over 'noemen' weet ik niets.
wat ik zie is een grote vogel.
niet vliegend. zwevend, bijna glijdend, de vleugels wijd open, rustend, meegedragen door de lucht.
het hoofd iets naar beneden. kijkend misschien, naar de mensen.
en nog wel wat.
ja, de ijskristallen, die zie ik ook.

Gepost door: Evy | 25-08-06

Latijn Volledig juist, Marcus, het Latijnse woord "vertebra" betekent "wervel". Maar zo moeilijk te vinden, is dit toch niet, hé.
De volledige wolkenclassificatie is trouwens aan het Latijn ontleend. "Cirrus" betekent zoveel als "veer" of "haarlok", "cumulus" betekent "stapel" en "stratus" betekent "laag", als substantief.
Niet slecht gekozen hé, die termen.

Ave,
Tommus

Gepost door: Tommus | 25-08-06

nuages ik denk aan het woord 'nuages' en het gelijknamige lied van django reinhard. 'nuages' vind ik een mooi woord, net zoals wolken. 'clouds' klinkt te hard voor wat het benoemt.
deze bepaalde wolken van jou doen me aan een artisjok denken. misschien omdat ik daar nu zin in heb.

Gepost door: martin | 25-08-06

trilhaartjes mij doet dat aparte wolkje denken aan een met trilhaartjes beklede staartepitheelcel maar ik verwar waarschijnlijk met een heel andere materie...
mooi plaatje marc! stuur jij dat wolkje even door?
groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 25-08-06

Het mooie van de natuur Uren kan ik turen naar de wolkenhemel, van beneden naar boven maar onlangs ook van boven naar beneden maar daarom niet minder indrukwekkend. Meestal, dan kijk ik maar, en geniet ik van blauw en wit. Maar met jouw interessante uitleg erbij, is het genot veel intenser. Laten we eerlijk zijn, de natuur heeft zoveel fraais te bieden, de kunst is gewoon om het te zien. Zo denk ik het laatste jaar ook over lopen. Op het eerste zicht lijkt het wel idioot, jezelf afjakkeren om uiteindelijk doelloos te hebben rondgelopen en dan weer aan te komen daar waar je gestart bent. Maar lopen biedt zoveel meer. Geluk en vreugde overkomen je tijden lange duurlopen. Een voldaan gevoel, je kent het wel. Loop jij echt de ene marathon na de andere? Wanneer herstel jij dan? Misschien zie ik je op de grote markt, een uur of zo na jouw aankomst.

Gepost door: Christophe | 26-08-06

Vis Zo'n wolk van een wolk met die vorm !

Jij, beste Marc, bent bijna verplicht om die gewoon 'Vis' te noemen.

Veel succes morgen. Enjoy.

Gepost door: Wim | 26-08-06

Wolk het is in elk geval een wolk van een foto!
Succes morgen!!

Gepost door: geert | 26-08-06

wolken mooie foto, mooie wolk. Ik kan soms echt genieten van "wolkenfoto's", heb er ook ettelijke op m'n PC staan :-) véél succes morgen hé!

Gepost door: Ruthje | 26-08-06

Hallo Marc, Ik hou ook zo van wolken!!! Prachtige foto!!
"Uitwaaierende engelenhaartjes" zou ik ze noemen.
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 27-08-06

Dag Marc Dit is het adres van mijn nieuwe blog: http://drive.skynetblogs.be

Na alle commotie van eind juni heb ik molbardinho.skynetblogs van het net gehaald, maar de Driveblog is meer van hetzelfde.

Groetjes Dieter

Gepost door: Dieter | 28-08-06

a-academisch Dag Marc, het doet mij eerder denken aan een vlekkeloze uitspatting, ik zie er zuiverheid in, blauwe puurheid opgewolkt met een romig wit van borsten die worstelen om wat zon, dat dacht ik zonder enige fantasie, als dichter die niet lichtzinnig met erotiek mag omspringen.

Marlon Manco.

ps: en die marathon, zeg het snel!!!

Gepost door: marlon | 28-08-06

wolkenhemels geef mij een wolkenhemel die op iets trekt en mijn hart springt op! merci.
deze heb ik nog nooit in het echt gezien. net toen ik dacht dat ik alles wist.

Gepost door: eilandman | 28-08-06

wolk wolken, er is altijd wel wat in te zien.
Grappige benaming...

Gepost door: martine | 28-08-06

artisjokken ik had hier een paar dagen geleden gereageerd met iets over artisjokken. ik weet niet goed meer wat het was. maar het is in ieder geval weg. misschien ben ik vergeten het te posten. soms ben ik wel eens verstrooid.
mooie foto, mooie wolken. (nogmaals)

Gepost door: martin | 29-08-06

uniek Inderdaad,een uniek beeld.
Maar ik kijk zelden omhoog,noch omlaag,wel recht voor mij uit...in de horizon kan ik mij oneindig lang verliezen...

dromerige Bé x

Gepost door: Rebecca | 29-08-06

hallo marc mooi, mooi, mooi die wolkenhemel; ik zie er honderden gezichten en afbeeldingen in, ik kan er eindeloos naar kijken moest mijn nek mij geen signalen sturen. 't Doet deugd af en toe op wolken te lopen zoals nu....ik ijl nog van de Provencaalse hemelse hemel.....
warme groet,
Iris

Gepost door: Iris | 29-08-06

Zeer interessante blog heb jij.
Die wolkenfoto...beneemt me de adem, prachtig gewoon. Daar kun je uren naar kijken en nog verveel je je niet!!!
Wolken laten ons dromen.....sturen onze gedachten naar....verheffen ons van de aarde.
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 30-08-06

wolken ! mooi die wolken, toch wil het iets zeggen dat men zijn waan(droom)voorstelling gaat projecteren in iets zo vergangkelijk als een wolk...
groetjes uit de Zwarte Toren.........X

Gepost door: anima-negra | 30-08-06

hoewel... ...er dikwijls nattigheid uit komt, vind ik wolken heel fascinerend...
groetjs

Gepost door: annemie | 30-08-06

Scone meer zeg ik niet

Gepost door: Koen | 30-08-06

Did ya Jam ? with Eddie ? Ben je al terug op de grond ? Are ya still flying ?

Gepost door: Jo | 31-08-06

De commentaren zijn gesloten.