05-09-06

Het belang van nut

 

Het is het dode punt. Het moment dat ik me begin af te vragen of hetgeen waarmee ik bezig ben wel nut heeft. Zingeving is iets waarmee ik het altijd moeilijk heb gehad. Ik ga liever met een wijde boog rond dit heikele punt heen dan de confrontatie aan te gaan. Als ik dat niet doe kan dit leiden tot een angstige en paniekerige gemoedstoestand. Maar af en toe is het begin van de boog moeilijk te vinden.

Voor alle duidelijkheid ik doe het niet. Ik kweek mijn eigen groenten niet. Ik heb geen moestuin. En dit is niet omdat ik in het centrum van de stad woon en desgevolgens geen tuin maar een koer heb maar gewoon omdat ik er het nut niet van inzie. "Het is een buitenbezigheid, de gezonde lucht." Ik loop iedere dag ontelbare kilometers in de uitgestrekte polders, buiten en gezond! "Eigen groenten zijn gezond! Onbespoten." Heb je al eens je eigen bloem- of andere rode kolen gekweekt zonder te spuitbus te hanteren? Je kan ermee petanken. "Goedkoper". Sla en tomaten, je krijgt geld toe als je er nu gaat kopen. Wortelen? De verkoper moet ze ongemerkt in je tas stoppen als hij ze kwijt wil. Ja je kunt er je familie en de mensen uit je buurt mee gelukkig maken, alhoewel ze de krop onbespoten sla achter je rug onmiddellijk in de vuilnisemmer kieperen omdat ze ze viermaal moeten spoelen om er al de beesten uit te krijgen. En het is inderdaad plezant om met gelijkgezinden te praten, klagen, over de droogte of de luizenplaag die je moestuin teistert. Maar doe dat niet te luid want voor je het weet word je versleten voor een oude geitewollensok.

En dit is enkel nog maar mijn idee over tuinieren. Dan heb ik het nog niet gehad over de onzin van lopen, lezen, fotograferen, fietsen, of andere favoriete bezigheden.

Ja, ik zit op een knoop. Maar ik heb die wijde boog reeds ingezet.

 

 

 

18:45 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

voor de fun Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, had ik er mijn eigen moestuintje, of allez, toch iets dat er op leek. Het was een miniem stukje grond waar ik wat radijsjes, boontjes, worteltjes e.d. teelde. Tomaten heb ik ook geprobeerd, maar die gingen altijd al kapot voor ze rijp waren...

Waarom? Ik vond het gewoon leuk om zelf zaadjes in de grond te steken, het tuintje te verzorgen, dagelijks te kijken hoeveel de kiemetjes opgeschoten waren, en uiteindelijk uiteraard te proeven van het resultaat van al deze zorg.
Zo is het met veel zaken, denk ik. Waarom doen mensen dingen die nutteloos lijken? Omdat ze het leuk vinden en plezier aan beleven... Of misschien omdat ze er rust en ontspanning in vinden.

Gepost door: Tom | 05-09-06

.. ja tom, dat begrijp ik, dat heb ik bij het lopen ook, de voldoening als ik met een mooie foto uit mijn donkere kamer kom. dat geeft een goed gevoel maar is het nuttig? ja soms heb ik het gevoel dat het moeilijk is om zin te geven. maar gelukkig is dat slechts met buien.

Gepost door: marc | 05-09-06

:-) Moest men bij alles wat men doet stilstaan omwille van de zingeving of het nut dan kruipt men nog liever in zijn graf, beste Marc.
Moest je weten hoe ik een hekel heb aan elke dag opnieuw mijn inox kookfornuis te schrobben dat het blinkt, terwijl de andere gezinsleden (soms komen ook nog onze kinderen eten) in een mom van tijd het eten gretig hebben binnengespeeld waar ik uren van tevoren aan begonnen was.Moest je eens weten hoe ik vroeger op 't werk de zoveelste onnozele brief met geijkte zinnetjes heb verstuurd......en zo kan ik vele dagdagelijkse beslommeringen opnoemen.
Ach, ik sta er niet bij stil, de voldaanheid achteraf, de complimentjes, de vrolijke gezichten en mijn vredevol afgepeigerd lijf die zich eindelijk in de zetel neerploft......dat is pas zingeving voor mij.
Zich niet al te veel afvragen is DE weg naar zingeving.
zinvolle groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 05-09-06

waarom Waarom moet alles gekoppeld worden aan het nuttige?Dat is pas zinloos!
Als het jou een aangenaam gevoel geeft en je doet het niet met tegenzin,dan is het toch nuttig voor jezelf?Het helpt je geest te ontspannen bvb.Ik denk dat dat een typische redenering is voor de mannelijke soort..:-)
ps.vind je het bvb nuttig om met mij uit te gaan eten?
By the way...wanneer komt daar nog iets van?...:-)

Gepost door: Rebecca | 05-09-06

niet van wakker liggen! marc, ik vond je uiteenzetting/vraagstelling best grappig. ach zolang het gaat over bezigheden die je bevallen en waar jezelf uiteindelijk voor kiest, hoef je er niet te veel vragen bij te stellen. Ik zou zeggen: blijven doorgaan met lopen, haal boeken in huis, verstop je in je donkere kamer... geniet en kwel je niet langer door al te veel vragen rond het nut of de onzin van...
loretta

Gepost door: loretta | 05-09-06

u bent niet alleen Marc, helpt het als ik u zeg dat je de enige niet bent. En eerlijk, ik vind het wel goed dat ik me dikwijls afvraag als het wel allemaal de moeite loont. En als ik op die vraag teveel "nee" moet antwoorden, dan stop ik er gewoon ermee en doe iets anders. 'k Heb nu al tijd tekort en er is nog zoveel te doen. Eén probleem, 'k zeg zo moeilijk nee.

Gepost door: etienne | 05-09-06

t-rug He Bé, van eten zie ik nog wel het nut in. en zeker als het samen is met jou ;-)

Dag liefste iris, soms draaien gedachten in zulke grote snelheden rond in mijn veel te kleine hersenpan dat ze een eigen leven beginnen leiden. dan groeien ze soms buiten proportie en zijn ze moeilijk in te tomen. maar ik begrijp het wel, ik hoef het allemaal niet te ver te zoeken. maar af en toe wordt ik willens nillens in die richting gestuurd.

bonjour ma chère laurette, af en toe lig ik graag eens wakker, weet je? ;-)

hey etienne, weet je wat er soms mijn probleem is, als ik iets aanpak wil ik het dan ook zo goed mogelijk doen, steek er veel te veel tijd in en het resultaat is soms niet navenant. Voorbeeld bij het lopen, ik steek daar vrij veel tijd in omdat het een passie vn mij is. maar ik blijf rond de drie uur schommelen voor een marathon. Wat goed is maar niet super, en daar wringt soms het schoentje...

marco

Gepost door: marc | 06-09-06

Zinvol of niet, we "zijn". De dingen die we doen zijn leuk, goed, vermoeiend, vervelend, nuttig,........ maar zinvol??? ik zou 't niet weten, en maak mij er ook niet druk in.
De dingen die ik doe zijn misschien niet zinvol, maar mijn leven wel, want ik geloof dat sterven alleen maar een spannend begin is van een mooie reis voor mijn "ik".
Zinvolle of onzinnige groetjes.

Gepost door: Ilona | 06-09-06

nut en onnut De Griekse legende wil dat Demosthenes de zin zocht in zijn ton, hij rolde zijn rondjes in het solo-genot. Je kan het ook met zijn tweeën en/of met zijn meerderen, het hoeft niet altijd in een ton. Ik bedoel maar, Marc, we piekeren allemaal wel eens, maar het gaat om de harmonie met jezelf (zeg ik gewichtig, maar ik meen het nog ook). Verzet je zinnen en verzin een zet: pret met een besttijd (bijvoorbeeld).

Gepost door: marlon | 07-09-06

.. zin en onzin en andere bogen.
neen, ik kweek ook geen groenten. maar misschien ooit wel.
dag marc, druk hier, veel letters en woorden en zo
:-)

Gepost door: Evy | 07-09-06

Demosthenes? Sorry, Marlon, maar ik moet u even terechtwijzen.

U verwart Demosthenes, de Griekse redenaar en politicus (de man die zijn spraakgebrek overwon door te oefenen met keien in de mond) met Diogenes, de filosoof die in een ton woonde en door iedereen "hond" werd genoemd...

Juist is juist, eh.

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 07-09-06

ik hou het ook op groente uit de winkel, hoewel ik hier ongevraagd toch tomaten in mijn tuin heb staan die nu beginnen kleuren. Benieuwd hoe ze gaan smaken en de aardbeien worden altijd door de pissebedden opgegeten. De druifjes moeten we nog even voor wachten... hoewel ik toch stiekem even heb geproefd of ze nog niet zoet genoeg zijn.
groetjes

Gepost door: annemie | 07-09-06

De commentaren zijn gesloten.