12-09-06

Brussel-Bad

De laatste jaren maken er zich heel wat mensen zorgen over het afsmelten van het ijs op Groenland en Antarctica. Deze bezorgdheid is natuurlijk niet geheel ongegrond aangezien regelmatig een stuk ijs ter grote van de provincie Oost-Vlaanderen van het zuidelijkste continent afbreekt en vervolgens een jarenlang smeltingsproces doorheen de warmere oceanen doormaakt. Wetenschappers hebben berekend, en dat hebben ze naar alle waarschijnlijkheid vrij goed gedaan, dat indien al het ijs van de Zuidpool afsmelt de globale zeespiegel stijgt met meer dan zestig meter. Zestig meter, iedereen kan voor zichzelf uitmaken of de schoorsteen van zijn of haar huis nog boven de zee zou uitsteken maar hier in Brugge zou enkel het topje van Onze Lieve Vrouwe kerk het zonlicht nog zien.

Maar zo'n vaart zal het deze eeuw nog niet lopen. Het staat immers (zo goed als) vast dat door bepaalde fysische en dynamische processen het ijs op de Zuidpool nog aangroeit. Dus van die kant moeten we, voorlopig, weinig of geen gevaar verwachten. Als we kijken wat er gebeurt in Groenland moeten we al iets bezorgder zijn want daar is het volume vast ijs wel degelijk aan het afnemen. Als de Groenlandse IJskap afsmelt stijgt de zeespiegel met zo'n 7 à 8 meter.

Dat de globale zeespiegel stijgt is een vaststaand en waargenomen feit. De belangrijkste reden hiervan is echter de stijging van de gemiddelde globale temperatuur. Die warmere lucht zorgt ervoor dat het oceaanwater ook opwarmt, en zout water dat opwarmt krijgt een groter volume. Met het gevolg dat de zeespiegel over de hele wereld stijgt. Hierbij moet men ook nog inschatten dat de zeebodem zelf ook nog verandert, dit als een soort na-ijleëffect van de laatste ijstijd (nu ook al zo'n 18000jaar geleden).

Hoe deze evolutie gedurende de volgende jaren en eeuwen zal verlopen wordt berekend door klimaatmodellen. Maar aangezien veel van deze processen op lange termijn nog slecht begrepen zijn is de betrouwbaarheid van de resultaten heel miniem.

Waarmee ik maar wil zeggen dat als je morgen wakker wordt en het water staat tot aan je kin: "Don't blame the weather man!"

  

 

00:11 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

hoop? Europa en Azië hebben gezamelijk besloten de Kyoto-afspraken te willen nakomen. Dat is heel belangrijk, als je bedenkt welke vervuiling nieuwe industrielanden als China en India weldra in de atmosfeer kunnen spuwen. Nu enkel hopen dat ze ook "den Amerikaan" achter de Kyoto-kar kunnen spannen.

Laat ons hopen dat het nog niet te laat is...

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 12-09-06

VOOR! Voor de kar uiteraard. Miljaar, wat een lapsus.
Hihi.

Gepost door: Tom | 12-09-06

:-) Vandaar dat ik stem op één van de juiste partijen die voor 100% achter Kyoto staat. 't Is allemaal waar wat je zegt Marc; ik volg die situatie ook min of meer; maak me echter nog niet zo erg bezorgd : we wonen alvast op drie hoog maar nog niet zo hoog als onze kerktoren.
BTW die foto is net een tekening van Jan Fabre, die heeft er zo'n reeks met blauwe bic ingekleurd.
warme na-zomerse-avond groet
Iris

Gepost door: :-) | 12-09-06

vraagje Zouden die jaarlijkse overstromingen in ons meetjesland er ook iets mee te maken hebben..?

Gepost door: rebecca | 12-09-06

bedankt Marc Je laatste alinea was het antwoord op al mijn vragen, de koudwatervrees ebt weg, ik ga geruster slapen. Er staat ons dus geen natuurramp te wachten, gewoon een mogelijke aanval van mensen, dat is van alle tijden.

mv

Gepost door: marlon | 13-09-06

re-actoII hey tom, maak je geen zorgen man, die lapsus staat reeds op de map ;-)

Volgens een aantal gasten die het kunnen weten zijn we, zelfs als kyoto voor honderd procent wordt gevolgd wordt, bezig met het zootje om zeep te helpen. merci voor de leuke link naar fabre, iris.

nee totaal niet, bé. wat in het meetjesland gebeurt is een straf van god, voor het gedrag zijner bewoners ;-)

natuurrampen? hier? nee marlon, uitgezonderd in het meetjesland maar dat heeft een andere oorzaak.

marc

Gepost door: marc | 13-09-06

weten ik weet er niets van maar het voelt aan alsof het inderdaad reeds om zeep is.
beste van maken. zo veel mogelijk volle teugen.

Gepost door: Evy | 13-09-06

namen ik vraag me af hoe de mensen over 18000 jaar zullen heten (de meest voorkomende familienamen) en hoe hun muziek zal klinken. ijs of geen ijs. ach ja, dat ook: zullen zij nog ijsjes eten?

Gepost door: martin | 13-09-06

De commentaren zijn gesloten.