15-09-06

Liefde op het eerste zicht

        
             
 

Liefde op het eerste zicht was het. Met de woorden: "Hier moet je eens naar luisteren" toverde mijn vriend een elpee van Steely Dan uit de platenkast van zijn broer. Mijn leven zou nooit meer hetzelfde zijn. De zwarte hoes met het ragfijne roodwitte lint dat uitmondde in een profiel van een mysterieuze Oosterse vrouw raakte me recht tussen de ogen. Knock out! In de verte hoorde ik nog de wegzwevende klanken van een piano en een gitaar maar dat interesseerde me niet. Het zwart en rood beheerste mijn bewustzijn. "Steely Dan zei je, jaja super" kon ik nog fluisteren vooraleer ik me naar de platenwinkel haastte om Aja tot de mijne te maken.

Nog steeds kan ik uren naar die hoes zitten staren, zo erg dat passanten mijn hartslag controleren en in een vlaag van paniek proberen te herinneren hoe die reanimatietechniek nu terug precies in elkaar zat. Maar ondertussen ben ik ook een onvoorwaardelijke fan geworden van hun muziek. Speel een nummer en ik zing het zonder probleem mee (wat niet door iedereen rondom mij gewaardeerd wordt). De reeks prachtige Steely Dan klassiekers is praktisch oneindig. Ondanks de ongekende drang naar perfectie van Becker en Fagen zitten hun liedjes vol gevoel en emotie. Als je op het lint van de Oosterse Schone klikt hoor je hen 'Peg' ten berde brengen. (Als je klikt doe het wel voorzichtig, hé)

Vandaag zaten de 'Deacon Blues' door mijn hoofd te spoken. Het moest eruit. Voilà.

14:41 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

schitterende hoes De muziek brengt niet echt iets in mij in beweging. Zal wel aan de leeftijd liggen, zeker? Maar de hoes is inderdaad prachtig. Als ik eens in de platenkast van mijn pa neus, kom ik nog wel zo schitterende exemplaren tegen. Ik heb de indruk dat dit nu toch van minder belang geacht wordt door de muzikanten dan vroeger. Of ben ik mis?

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 15-09-06

nog meer zeer mooie beschrijving, meer van dat!
Kado: Babylon sister (bij mij)

Gepost door: etienne | 15-09-06

marcske Ik ken deze muziek niet, ik geef het grif toe, zal er op een andere keer wel eens naar luisteren. Die hoes, ja, die geeft inderdaad iets mysterieus.
De reden dat ik hier langs kom is omdat je me vroeg om mijn bloemblaadjes jouw richting uit te sturen en je toe te fluisteren dat alles wel goed komt. Wat dit ook moge zijn, ik wens je van harte veel positiefs toe en mogen nog meer verwachtingen uitkomen.
Geniet verder en een lieve groet,
Iris

Gepost door: Iris | 15-09-06

perfectie Marc, werd deze plaat ooit niet de "technisch" meest perfecte jazz-pop aller tijden genoemd? ik dacht door o.a. Jan Hautekiet, ik hoor zoiets niet echt, maar toegegeven, een klassieker is het wel, da's zacht uitgedrukt

euh, hun latere werk verzandde soms in té technische hoogstandjes, het gevoel dreigde al eens verloren te gaan, of ben ik nu mis (zoals zo vaak)?

grappig, even meende ik Brian Wilson in de clip te herkennen: die dikke jongen met de schuiftrompet, kan natuurlijk niet, alhoewel met gekke Brian weet je maar nooit

Gepost door: marlon | 15-09-06

dildo je weet toch dat steely dan een dildo is (in naked lunch van william burroughs). hun hoogtepunt vond ik 'dirty work' op, als ik me goed herinner, hun eerste lp, can't buy a thrill (wat dan weer een verwijzing was naar een song van bob dylan, meer bepaald it takes a lot to laugh it takes a train to cry).
met steely dan heb een haat-liefde verhouding. ongeveer om de tien jaar haal ik ze weer eens uit het rek. maar ik grijp toch meestal terug naar de eerste drie lp's, de popplaten. ricky don't lose that number!

Gepost door: martin | 16-09-06

delen Ik deel de gedachte van Tom en ben een stukje ouder dan hem...
Is er iets mis met mij..?

nog bezwete,van wilde party,komende,
lieve Bé x

Gepost door: rebecca | 16-09-06

re-acto-kid hey tom, een lp-hoes dat is indrukwekkend hé. hoeveel? dertig op dertig? daarmee kun je al iets presenteren, in tegenstelling tot de grootte van een CDeetje.

dag etienne, merci voor de zusters van babylon, ze zijn zo schitterend, die zangeresjes: "so fine, so young/tell me I am the only one" dat is minutenlang kippevel.

bedankt zoete iris, het uitkomen van een verwachting geeft een goed gevoel. misschien daarom dat we er steeds weer, onbewust, naar vervallen. tot in de draai.

hey marlonman, ja ik herinner me jan hautekiet op de eerste rij van hun concert in Vorst. Ze moesten hem met vijf man tegen houden anders ging hij Walter Becker van achter zijn toetsen gesleurd hebben om zelf te kunnen spelen.

dag martin, ja ik weet het allemaal, de dildo of de man die het vuile werk mag opknappen: "I foresee terrible trouble/but I stay here all the same" Ik zou geld geven to "play games inside, i don't know" komt van de schitterende lp pretzel logic met het mooiste van het mooiste "east st-louis toodle-oo".

iets mis met jou? neen, béetje eerder met ons.

mooi weekend en ik wens voor ieder van jullie een fijn stukje Steely Dan. of om het met Martin's woorden te zeggen: een fijn stukje dildo.

marc

Gepost door: marc | 16-09-06

@ Rebecca Ik denk dat we qua geest niet zoveel in leeftijd verschillen, hé... :-)

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 16-09-06

De commentaren zijn gesloten.