26-09-06

Eikels! Uilen!

Neenee, dit wordt geen ordinaire scheldpartij. Hier woorden geen beladen woorden naar andermans hoofd geslingerd, geen zieltjes worden vuil besmeurd noch moet ik mijn hart luchten door middel van een goeddoorspekte scheldtirade. Een tegenvaller voor de mensen die dit verwacht hadden, maar ik ben er zeker van dat er genoeg blogs zijn waar zij wel aan hun trekken kunnen komen.

Dit jaar is een mastjaar! Eiken hangen door van de eikels en beuken produceren karrevrachten beukenootjes (ooit lapsiaans neukebootjes genoemd, maar dit compleet en flauw terzijde). Een tapijt van eikels en noten zal de bosgrond bedekken, tot grote glorie van bosmuizen en gaaien (tot voor kort Vlaamse gaaien maar tgv de nieuwe spelling...) Voor hen wordt de winter een feest! Eten en voortplanten, aan geen van deze twee activiteiten zal het onze kleine vrienden ontbreken. Dus als je een boswandeling maakt, wees uiterst ingetogen en kalm want achter iedere boom of onder elk blad worden muisjes gepakt (excuseer me het eerder ongekuiste taalgebruik maar hoe zeg je het anders als het over muizen gaat?).

En de uilen? Ja die zullen er ook wel bijvaren natuurlijk. Een spits-muisje staat helemaal bovenaan hun menukaart. Terwijl de egel winterslaapt en de eekhoorntjes zich ingraven in hun holletje, jaagt de kerkuil op snelle muisjes.

Het wordt een fantastische winter in het bos!

 

  eikelkopie

 

10:27 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

Commentaren

niemand wenst dit... Wat betreft die scheldtirades,Marc,moet ik er wel bij zeggen dat dit soort mensen zich overal opdringt,ook waar ze niet gewenst zijn..!Ik hoop dat jij ervan gespaard blijft!

En inderdaad,ik heb de overvloed van nootjes al mogen zien en proeven in mijn eigen tuin...
grtjs,Bé.

Gepost door: rebecca | 26-09-06

:-) Eikels - niet stil blijven staan bij dit startwoord ;-)- en beukennootjes waren de laatste jaren zeldzaam en 't is waar, marc, dit jaar werd ik reeds op onze boswandelingen verrast door gevallen eikels. 't Viel echt op en mijn ontstuimig natuurhart ging aan 't jubelen : eikels, er zijn weer eikels !
vreugdevolle groet,
Iris

Gepost door: Iris | 26-09-06

@Marc ik vind dit nogal lugubere blubber , akelig dubbelzinnig, maar ik ben misschien een eikel (zie mijn blog)

;-)

Gepost door: marlon | 26-09-06

muisjes pakken Als ik het goed begrijp kan een muisje tweemaal gepakt worden op hetzelfde moment ... als er een uil passeert!

Gepost door: etienne | 26-09-06

re-acto-man hé bé, je meestal blijf ik daarvan gespaard ook en niet in het minst omdat ik me niet zomaar blootgeef en impulsieve reactie overpeins om ze dan iets gematigder de ventileren. ik heb de neiging om enkel het goede in de mens te zien en ben wat terughoudend om neatieve of scheldreacties uit te lokken. ik ben dan ook niet iemand met scherp afgelijnde, nooit veranderende ideeen of meningen. zo blijf ik ook meestal gespaard van gescheld en anoniem geprik. warme groetjes.

je zeker iris, indien bomen ieder jaar evenveel vruchten zouden produceren zou hun voortbestaan in gedrang komen. het dierenbestand dat leeft van de nootjes en eikels zou dan standvastig groot genoeg zijn om al dat lekkers te consumeren en er rest niets om te kiemen en nieuwe bomen te maken. om dit te voorkomen heeft 'de boom' een bepaalde strategie ontwikkelt, het is te zeggen, ze produceren een aantal jaren heel weinig vruchten, zodat het muizenbestand ook terugvalt (door een tekort aan voedsel), en dat ene jaar, het mastjaar, worden er massa's geproduceerd. Op dat moment zijn er niet voldoende muizen om als dat lekkers op te eten. Met als resultaat dat er heel wat eikels en beukenootjes overblijven om nieuwe bomen te laten groeien. 't is maar een weetje hé. ;-)

nee marlon, het is niet dubbelzinnig (zie uitleg hierboven) en zeker geen lugubere blubber, enkel de paar zinspelingen op de muizen, maar ik dacht dat daarmee de regels van wat niet kan niet overschreden waren. dubbelzinnig? hangt zeker af van wat er ieders hoofd apart omgaat. vanuit een eik maar geen eikel, marc.

heel juist opgemerkt, etienne, je zal maar een muisje zijn, hé! ;-)

groene groet. marc.

Gepost door: marc | 27-09-06

stoom afblazen! Marc,ik weet dat ik impulsief ben(wat ik van mezelf een goede eigenschap vind,dwz eerlijk),maar hoe kan je in iemand een goede eigenschap vinden als ze op grond van "onmacht" je denigrerend beledigen..en blijven stalken?Zou jij kunnen blijven glimlachen..?Ik denk het niet!Ik zwijg nu omdat ik ondertussen geleerd heb dat je zo een primitievelingen(sorry,ik kan ze alleen zo noemen) toch niets kunt bijleren...
En...iedereen heeft toch recht op zijn persoonlijke mening,zelfs al is die tegendraads!Ik heb geleerd,in real life,op te komen voor mezelf,waarom zou ik in deze virtuele wereld zwijgen...?Zeker als het op grond is van goede,onschuldige bedoelingen...

Ook geef ik Marlon hier gelijk...
Ik vond het ook onder de gordel ,zelfs al was het maar een knipoog,te verwijzen naar de scheldtirades op Marlons blog(zeg niet dat het niet waar is),die gebeuren totaal buiten hem(kritiek van mensen die de waarheid in zijn items niet kunnen verdragen en dit op een zeer onvolwassen manier aantonen..) Het komt zeer kwetsend over dat er hiermee op een andere blog wordt gelachen...

boze Bé

Gepost door: rebecca | 27-09-06

het spijt me bé maar ik snap je reactie niet. als je doelt op de inleiding van mijn stukje (Neenee, dit wordt geen ordinaire scheldpartij. Hier woorden geen beladen woorden naar andermans hoofd geslingerd, geen zieltjes worden vuil besmeurd noch moet ik mijn hart luchten door middel van een goeddoorspekte scheldtirade. Een tegenvaller voor de mensen die dit verwacht hadden, maar ik ben er zeker van dat er genoeg blogs zijn waar zij wel aan hun trekken kunnen komen.) dan ben je echt volledig verkeerd. maar als je dat niet gelooft, sobeit, ik heb daar echt niets mee gewonnen of verloren, laat staan dat ik me daar in verneukel. (je zou toch beter moeten weten).

Gepost door: marc | 27-09-06

Mastjaar Tof, Marc, ik leer bij. Ik had nog nooit van een mastjaar gehoord.

Maar mag ik even nuancerend filosoferen of filosoferend nuanceren? Mijn docent biologie van nu toch al een jaar of 7 à 8 geleden drukte ons steeds op het hart dat er geen causale verbanden bestaan in de evolutie. Een giraf kreeg geen lange nek OMDAT hij graag bladeren uit hoge bomen eet. Neen, uit de verschillende giraffenmutaties bleek deze de handigste, the fittest te zijn, and it survived.
Zo moet je het ook zien met die bomen. Die boom heeft geen hersenen dus kan niet beslissen om nu eens weinig eikels te produceren en ze dan weer in overvloed van zich af te werpen. Ergens in de evolutie moet de eik die dit bij toeval deed, de beste overlever geweest zijn.
Ik vind dit zelf ook niet 100% makkelijk te vatten hoor, maar vast staat dat soorten, rassen niet bepaalde dingen gaan doen OMDAT ze er een of ander voordeel mee halen. Het is het evolutionair verhaaltje van trial-and-error. En degene met de minste errors overleefde.

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 27-09-06

eindevaluatie Het komt misschien verkeerd over en waarschijnlijk onschuldig bedoeld door jou,maar het heeft vooral met de laatste zin te maken:er zijn genoeg andere blogs waar ze aan hun trekken kunnen komen...:ik denk niet dat gelijk welke blogger dit leuk vindt,laat staan er met genot in op gaat..!Dat laatste zinnetje kwetst me,ook omdat jij beter zou weten...

Gepost door: rebecca | 27-09-06

tom nee tom, je moet het zien dat er eiken waren die ieder jaar evenveel eikels produceerden maar daartussen zaten er die om de twee jaar meer eikels maakten. die eerste soort ging er onder door en bij de eiken die ieder twee jaar, zaten er ook die het om de drie jaar deden, enz. het is ook hier een zaak van zich best aanpassen aan de heersende omstandigheden maw survival of the fittest.

Gepost door: marc | 27-09-06

Wis en waarachtig Ben deze noen eindelijk nog eens (eventjes) gaan lopen in het woud en kwam ik daar toch wel geen eikels tegen zekers ! Ik ga helemaal met je akkoord; het wordt een fantastische winter !

Gepost door: Jo | 27-09-06

uil ik heb net een uiltje geknapt.

Gepost door: martin | 27-09-06

martin hoog tijd om een muisje te vangen!

Gepost door: marc | 27-09-06

muisjes en poesje Hier hangen de kastanjes nog prikkerig te wezen aan de boom, maar de muisjes worden door ons poesje gepakt...;-)
groetjes

Gepost door: annemie | 27-09-06

.. ik vind de foto wel mooi.
voor het overige lijkt het me hier heel gezellig.

Gepost door: Evy | 28-09-06

re-actoII hey annemie,
onze poes heet muis
ze vangt de katten in huis

dan heb je waarschijnlijk niet goed gekeken, jo. je vindt ze ooooveral.

en evy, de volgende keer zorg ik vor koffie en gebak, dan kan het helemaal niet meer stuk.

vandaag een hele dag in het bos verblijvende marc.

Gepost door: marc | 28-09-06

mooi ... dit was nu eens een prachtig stukje literatuur om te lezen, zie! Moest ik nu een uil zijn, ik ging direct een muisje vangen om erop te toasten ...

Gepost door: geert | 28-09-06

Zou het kunnen... ... dat hier een paar mensen last hebben van een vrij zorgelijke vorm van 'tunnelvision'. Dat zij, bewust of onbewust, zo gefixeerd zijn op iets dat de paranoia vervaarlijk om de hoek komt loeren ?

Stay put, Marc.

Gepost door: Wim | 28-09-06

Hey Marc, als ik in het bos loop, ga ik beslist aan deze woorden denken. Oktober vind ik altijd een prachtmaand, niet omdat ik dan verjaar, maar omdat de herfstkleuren zo overweldigend kunnen zijn en het geluid van knisperende bladeren onder mijn voeten...heerlijk!
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 28-09-06

:-) Ja,het was inderdaad een "ernstige" vorm van paranoia...
mijn excuses,lieve Marc...

Gepost door: rebecca | 28-09-06

ook knip kom ook es goeiedag zeggen. kwestie van mijn eigen blog even te verlaten - er moet daar toch al geruime tijd geen bezoek worden opgevangen *zucht* tja, wat die eikels betreft: jij bent helemaal klaar voor de zottegemse turnkring "eikels worden bomen" voor zover ik zie. heb via google ook een reactie van jou op een reactie van mij op een blog van jou opgesnord. ik wandel en wandelde zelden of nooit aan de boerekreek. ik ben van A., aan de andere kant van het gebied. maar ik zal er binnen een jaar wel regelmatig komen, als ik in E. woon. het is dus eerder een toekomstland dan een land van verleden voor mij.

Gepost door: islander | 29-09-06

mast-gedachten Marc,

ik zit nog na te denken over dat mastjaar. Ik gok dat de tussentijd tussen 2 mastjaren steeds een priemgetal is. Weet jij daar meer over?

Ik denk dat omdat ik ooit eens gelezen heb dat "verdedigingsmechanismen" in de wereld van fauna en flora vaak een priemgetal-ritme hebben. Het blijkt immers dat de natuurlijke vijanden het moeilijker hebben om zich daaraan aan te passen. Zou het kunnen dat dit mechanisme van beuken en eiken daar ook aan beantwoordt?

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 29-09-06

De commentaren zijn gesloten.