05-10-06

Alleen zijn

bern

 

Ik voel me dicht verwant met een eilandman. In zijn laatste item heeft hij het over een eiland dat het verst van een ander land verwijderd ligt. Het herinnerde me aan gevoel dat me overviel tijdens mijn tweede expeditie naar Antarctica.

Met een team van vier mensen hadden we de opdracht gekregen om een brandstofdepot uit het ijs op te graven. Deze specifieke plaats bevond zich op Berkner Island, ongeveer 81°ZB en op 2000 kilometer van de basis.

Dit eiland is niet omgeven door water maar door ijs. Een ijslaag van gemakkelijk 1500 meter dik. Dit ijs is afkomstig van het continent, ten gevolge van de zwaartekracht zakt het naar de lagergelegen kustregio's maar eens aan het water gekomen schuift het natuurlijk nog een heel eind verder, verder over het wateroppervlak. Op die manier heeft deze ijsplaat Berkner Island 'overspoeld' en is het een eiland in een zee van ijs. Dit om de lokatie te omschrijven waar we een weekje 'op vakantie' waren.

Het was er min dertig, vierentwintig uur stralende zon, windstil, keihard werken, graven. Het zweet gutste van onze lijven, in T-shirt, we voelden ons Zuidpoolhelden.

's Nachts bij het oranjelicht dat door onze tenten scheen, stelde ik me voor waar we nu exact op de wereldbol waren. Ik keek vanuit het heelal naar de Aarde, zoomde langzaam in op Antarctica, de eindeloze witte vlakte en dan onze oranje tentjes. Wij waren het middelpunt van een cirkel met een straal van 1500 kilometer waarbinnen zich geen enkele andere levende ziel bevond. Het gevoel van alleen zijn was nooit zo overweldigend. 

Trouwens wat vind je van mijn 'witte bottekes'? 

22:11 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

dag marco tof blogje,wens u een fijne avond,vele groetjesxxx

Gepost door: E-ZONNETJE | 05-10-06

alleen en toch warm... Dat gevoel had ik graag meebeleefd..!
Ik vind het overweldigend gevoel van alleen te zijn (wat alleen mogelijk is in een woeste,pure natuuromgeving),trouwens zeer erotisch...

Gepost door: bb. | 06-10-06

:-) Prachtig kader ,sfeervol verwoord, maar beste marc, ik vind ook zalige eenzaamheid temidden de massa. 't Zit van binnen : je terug kunnen trekken en je eigen Zen beleven, je eigen eiland opzoeken....
leuk weekend en groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 06-10-06

te lanceren dat outfitje met de witte bottekes is een te lanceren modetrent. Je kan er dan ook oranje sjakosjen bij verkopen om het geheel compleet te maken en als bij producten dacht ik aan : ijsspray om de coole look af te maken.
Moet een groots gevoel zijn geweest...
groetjes

Gepost door: annemie | 06-10-06

ja, 't is mooi om jaloers op te zijn zelfs...je hebt meegemaakt waar velen onder ons naar zoeken.....toch is het waar ...eenzaamheid ......ja, het hoeft niet altijd een drama te zijn.....

groetjes uit de Zwarte Toren

Gepost door: anima negra | 06-10-06

een ervaring die voor altijd de jouwe is marc, jij moet daar ondanks het zware werk een fantastische week beleefd hebben. het gevoel dat je daar aan overhoudt, moet moeilijk te omschrijven zijn, alhoewel... als ik dit lees, krijg ik al rare kriebels vanbinnen.
groetjes, loretta


Gepost door: loretta | 06-10-06

tof Wit staat u, roze zou erover zijn. Als u nog eens zoiets onderneemt, 'k ben kandidaat om uw bagage overal naartoe te zeulen, eten te maken ...
groeten uit Afrika.

Gepost door: etienne | 06-10-06

sofistisch Marc, met al dat schoon vrouwvolk hier zou uw ijs wel eens kunnen gaan smelten, dan zak je er door

Nee ernst, ik meen dat jij reeds op je Antarctica vertoefde vooraleer je er je eerste stappen zette, je zal er altijd wonen, ook al keer je er nooit meer terug, daarom zoek je ook de eenzamheid van de lange afstandsloper... en andere desolate pistes, gok ik... Antarctica is een gevoel, vermoed ik...

Gepost door: marlon | 06-10-06

Zo'n ijsvlakte moet je een speciaal gevoel geven....eenzaam, maar misschien ook een oneindige, serene kalmte. Ik heb altijd een onbeschrijflijk gevoel van blijheid bij sneeuw.
Ik mijn eenzaamheid ben ik nooit alleen.
Die bottekes, tof zene, Marc!

Gepost door: Ilona | 06-10-06

antw-oorden dag béeke, ik geloof dat zeer graag maar bij min dertig kun je je niet teveel frivoliteiten veroorloven. tenzij je goed je voorzorgen neemt natuurlijk...

hey lieve iris, zelfgekozen eenzaamheid werkt goed bij mij. graag ben ik op mezelf, evengraag heb ik mensen rondom mij. prettig weekend.

Hey annemie, ben jiij toevallig familie van eddy wally of zo? je klinkt alsof je de commercegeest van een marktkramer hebt. heb jij zo geen sjakose op overschot?

goed van je nog eens te zien anima. je zorgt voor het perfecte evenwicht met al het wit. eenzaamheid kleurt niet steeds zwart, hé.

als ik eraan terug denk, loretta, herinner ik me dat ik heel sterk de overtuiging had dat die momenten daar uniek en niet herhaalbaar waren. het vulde me toen met een zekere melancholie. nu nog trouwens...

afgesproken etienne, dan zal ik je koffers dragen in congo. you've got a deal, pal.

dag ilona, merci, ik vind het tof dat ge men bottekes mooi vindt. en 't waren nog lekkere warme op de koop toe!

schoon weekend aan al dit schoon volk.

Gepost door: marc | 07-10-06

marlon dag marlonmaat, je schetst hier een heel mooi en verleidelijk beeld, dat van de schone eenzaamheid, het alleen zijn met lichaam en geest, pijn en deugd. de wereld draait zeker niet rond mij, maar ik heb graag mijn eigen wereld, op de Zuidpool, in Brugge, in mijn huis, in mijn hoofd.
geniet van de mooie luchten, maat.

Gepost door: marc | 07-10-06

aanhouden marc, was ik geen volbloed hetero, ik zou zeggen:
"ge moogt uw bottekes aanhouden". maar helaas.

Gepost door: blogonious | 11-10-06

De commentaren zijn gesloten.