07-10-06

Raider

 
raider

 

Toen ik deze morgen wakker werd had ik zo'n overweldigende goe-sting in een Raider. Vraag me niet hoe dat zo ineens kwam maar ik kon niet vlug genoeg mijn bed uit zijn om naar de Smatch te lopen, om een gezinspak Raiders te halen. Toen ik het jonge meisje vroeg waar de raiders lagen keek ze me aan alsof ik van een andere planeet kwam. "De wat?" snack-te ze. "Euh, ja", stamelde ik, compleet uit mijn lood geslagen door die vakantiejobbende puber, "wel ja, die ronde reepjes, met een knapperig biscuitje en daar rond stroperige caramel en als buitenste laag van die lekkere melkchocolade. En er zitten er twee van in een zakje." Het was misschien vijftien jaar geleden dat ik er nog een gegeten had maar ik was verbaasd van mezelf dat ik nog perfect wist hoe ze in elkaar zaten. Het meisje keek even snugger naar het plafond boven mijn hoofd en vroeg vragend: "En, zitten ze in een gouden zakje, met rode letters?" "Yes, that's it, baby", zei ik misschien een ietsje te enthousiast. "Well, smart guy", counterde ze gevat met een zelfvoldaan lachje, "dat kan niet anders dan Twix zijn."  Ik brabbelde nog iets dat ik zeker wist dat het raider was maar toen ze het gouden zakje met rode letters onder mijn neus duwde kon ik niet anders dan door de grond zinken: "TWIIIIIX"

Een paar uur later werd ik wakker op de intensieve zorgen van St-Lucas, gereanimeerd maar nog zwakjes in het vlees. Vol medelijden keek de verpleegster in mijn waterige ogen en terwijl ze zei: Hier, meneer, om op krachten te komen", stak ze een Twix onder mijn neus.

Wel beste mensen, ik heb er genoeg van. Eerst zijn het pannekoeken, dan pannenkoeken en nu weer pannekoeken. Maar daarmee kan ik nog leven. Echter waarom moet men een welluidende en avontuurlijk klinkende naam als Raider gaan vervangen door iets dat rijmt op niks, twix? Wel, daar kan ik met mijn boerenverstand niet bij. Maar ik laat het het er niet bij, ik start een nationale, wat zeg ik, een internationale campagne om de naam Raider in ere te herstellen. Ik roep iedereen op om vanaf nu te verzaken aan de zachte melkchocolade, het krisperige koekje en de smeuïge caramel tot deze lekkernij terug zijn fiere naam van weleer draagt. Ik weet, het worden harde tijden maar besef 't is voor het goede doel!

Zo, allemaal samen, één, twee, drie: RAIDER, RAIDER, RAIDER!!!

23:48 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

:-) Ge zijt toch niet zwanger zeker marcske ;-)
Vermits ik praktisch niet snoep let ik zo niet meer op die benamingen maar als 't mij heel erg smaakt zou ik er toch niet naar omzien als het van naam verandert.
Raider, raider, raider, hoe meer hoe blijder.....
toffe zondag en kies het juiste bolletje,
Iris

Gepost door: Iris | 08-10-06

Kijk (nog) meer TV ! Ja Marc, je zult toch nog meer naar vtm en andere commerciële brolzenders moeten kijken. Daar wordt om het kwartier alle levenbelangrijke merkeninfo in je strot geramd...of je moet dringend wat meer stilstaan bij de bushokjes. Ook daar word je "geïnformeerd"! (btw, bedankt voor je reactie op Morrissey: zou die wakker liggen van reclames...)

Gepost door: eric | 08-10-06

man man die dingen heten al jaren Twix...hoewel ik toch nog af en toe eens Raider durf te zeggen. Bij ons thuis is er zelfs een inside joke over. Toen we het er over hadden dat Raider naar Twix veranderd was, had mijn moeder maar met een half oor geluisterd en haar reactie was 'Wat? heet Rijvers (straat in Zomergen) nu Twix! ' Iedereen schoot spontaan in de lach en dat gaat nog steeds mee want af en toe eten we een Rijvers of gaan we naar Twix...
fijn weekend nog en smakelijk
Annemie

Gepost door: annemie | 08-10-06

kicks als campagnelied kun je 'Kicks' van Paul Revere & the Raiders gebruiken!

Gepost door: martin | 09-10-06

gek Het is een gekke wereld, vind ik.
Ik dacht dat er, volgens de marketingmensen, iets 'commercieel verkeerd' was met de betekenis van dat woord. Vandaar de verandering. Maar ik kan me vergissen.

Gepost door: Evy | 09-10-06

ant-i-woorden hey lieve iris, nee ik denk niet dat het zo'n goestje was :-) maar ja, tegenwoordig weet ge nooit, hé.

dag eric, morrissey is een fenomeen dat me niet onberoerd laat. voor de rest laat ik reclamebombardementen zoveel mogelijk aan mij voorbijgaan, helemaal ontwijken lukt toch nooit!

dag annemietje, als je van de streek bent moet je rijvers wel kennen hé, dat is toch de straat van DE kermis van het meetjesland hé. twixkermix, ik kan me voorstellen dat zo'n grapjeop den duur een eigen leven gaat leiden.

Ik had eerder gedacht aan de soundtrack van de Raiders of the Lost Ark, en we vragen harrison ford en karen allen als kopstukken. paul revere is een compleet onbekende figuur voor mij, martin. werk aan de winkel?

hey dag evy, ik dacht al dat je ergens verdwaald was tussen digitale snelwegen en electronische impulsen, blij je terug te zien! ik geef toe commercieel inzicht is een uiterst zwak punt in mijn systeem. Nog werk aan de winkel.

grijze zeegroeten.

Gepost door: marc | 10-10-06

even veduidelijken Marc : Twix is een chocoladereep, geproduceerd door Mars, Inc.

Een pakje Twix bestaat meestal uit twee smalle repen, gemaakt van een koekje met een laag karamel erop. Het geheel is overgoten met een laag melkchocolade.

Voor 1991 heette Twix Raider.

Raider werd voor het eerst in 1968 in Groot-Brittannië ingevoerd en oorspronkelijk in Nederland geproduceerd. In 1979 werd het product in de Verenigde Staten ingevoerd, onder de naam Twix. Later, in 1991, werd binnen het raamwerk van een globale marktstrategie van de onderneming Mars (nu Masterfoods) de naam Raider wereldwijd in Twix veranderd. In 1991 werd de snack al in 70% van alle landen onder de naam Twix succesvol verkocht. In vele Europese landen echter nog onder de naam Raider vanwege historische redenen. Een belangrijke reden voor naamsverandering was dus het reeds bestaande wereldwijde succes onder de naam Twix als ook de groeiende consumentenmobiliteit en de grensoverschrijdende mediaontvangst, bijvoorbeeld door de TV-zender MTV.

Een gelijke naam voor hetzelfde product betekende zo een betere oriëntering voor de consument. De naam Twix is overigens afgeleid van, en samengesteld uit, de twee Engelse woorden: „twin“ en „biscuits“, vrij vertaald dus "tweelingkoekjes".

Gepost door: kj | 10-10-06

Ik ben geen snoepster. Eet zelden of nooit chocola, maar wist toch dat die raider twix heet, tegenwoordig. Waarschijnlijk te danken aan al die stomme reclame op TV.
Geef mij maar een lekker stukje vis of vlees,mmmm....
Dag Marc!

Gepost door: Ilona | 10-10-06

lotus hey koen, nu zal ik het nooit meer vergeten. Je zit precies in de business. ken je het verhaal van Lotus? zij lanceerden een nieuw koekje met de naam "spunk". hier in België was dat geen probleem maar in engelstalige landen werd het koekje op de grootste verontwaardiging onthaalt. want spunk is het slangwoord voor 'kwakje sperma". Vandaar dat je nu geen spunk meer kunt kopen, wel een 'spink'
snoepg-roet.

Gepost door: marc | 10-10-06

machiavellisme marc, we hebben het hier sompelweg over het verschil tussen machiavellisme en idealisme. je revolte is lovenswaardig, maar we leven nu eenmaal in tijden dat je een twix moet vragen als je een raider wil eten. noem het opportunisme, zolang het maar smaakt.

Gepost door: Blogonious | 11-10-06

Raider ! Mijn schoone deerne en ikzelve houden het steevast bij Raider ... ik vrees echter, cher Marc, dat dat meer iets over onze leeftijd zegt dan over iets anders ;-)

Gepost door: Jo | 16-10-06

fight the powers that be! Helemaal gelijk, gewoon lekker vasthouden aan de eighties! Raider klinkt nog steeds een stuk beter!

Dus bij deze steun uit Nederland ;)

Gepost door: bladibla | 05-01-08

De commentaren zijn gesloten.