16-10-06

Het centrum van het Universum

 
galilei

Als ik denk aan een groot natuurkunige, filosoof en astronoom zweeft automatisch de naam Galileo Galilei door mijn gedachten. Hij werd geboren in de stad van de 'Skeve Torre' in 1564. Het was een man die meer tijd met zijn hoofd in het heelal vertoefde dan met zijn voeten op vaste grond.

Hij was één van de eerste wetenschappers die met een telescoop de ruimte aftuurde en op die manier ontdekte dat de maan geen gaaf huidje had maar wel bezaaid was met kraters. Het is bijna ongelooflijk maar hij ontdekte ook vier manen rond Jupiter. Je moet het maar doen, in de zestiende eeuw.

Maar het strafste is toch wel dat deze man op basis van zijn waarnemingen en briljant verstand kon besluiten dat de Aarde rond de zon draaide en niet omgekeerd zoals in die tijd algemeen werd aangenomen. Je moet het maar gedacht en bewezen krijgen, nietwaar. Dat is een schoolvoorbeeld van wat men noemt 'tegen de stroom oproeien'. De Rooms-Katholieke Kerk was furieus, vond de hele theorie van GG duivelse ketterij. En ondanks het feit dat onze Galilieo een gelovig man was werd hij door paus Urbanus VIII (what's in a name) tot levenslang huisarrest veroordeeld.

 

Ondanks het scherpe intellect en het krachtige doorzettingsvermogen van deze ongeëvenaarde wetenschapper zijn er nu nog steeds mensen die denken dat zij het centrum van het Universum zijn.

 

 

 

00:17 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

laatste regel voor slapengaan Volkomen gelijk,Marcske...
zoals ze hier zeggen...:de cracken tegen de blagaaimakers...!:-)

Gepost door: bb | 16-10-06

is niet... ...iedereen het centrum van zijn eigen ruimte? Ik begrijp wat je bedoelt want er zijn er die hun ruimte heel ver uitbreiden. Ik houd het bij een vierkante meter, soms iets meer, soms iets minder...hangt er vanaf wie ik in die ruimte op wil nemen.
Fijne week...ik ga er ook tegenaan over een half uurtje.
Annemie

Gepost door: annemie | 16-10-06

De waarheid zit in de staart!
Wij zien ons niet graag als een nietig mensje, maar maken onszelf heel belangrijk.
Die Galileo was een zeer knappe kop; dat hij zoiets kon besluiten met zo weinig onderzoeksmiddelen, dat vereist genialiteit!
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 16-10-06

Tegen de stroom, dat valt nooit mee, maar het kan deugd doen.
Knappe bol die Galileo, zo zie je maar , een genie is niet te kooien.
Wij zijn al blij met ons intellectje!
Ilona-groet.

Gepost door: Ilona | 16-10-06

centrum van het universum... "ik ben een God in het diepst van mijn gedachten, "misschien heeft zelfs Galileo ooit nog eens ongelijk, de wetenschap staat niet stil.......trouwens, ik dacht dat AnimA het centrum van het universum was.......

Gepost door: anima-negra | 16-10-06

grap en dan te zeggen dat hij het allemaal als grap had bedoeld ... de legende zegt dat hij eerst wilde bewijzen dat de Aarde vierkant was, maar omdat het woord 'vierkant' langer is dan 'rond' kwam dit tekstgewijs niet zo mooi uit op de scheurkalender, vandaar ...

Gepost door: geert | 16-10-06

:-) Mij valt alweer op hoe religie en wetenschap haaks op elkaar staan.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 16-10-06

Ieder zijn universum

Gepost door: Jo | 16-10-06

ivm universum-centristen: de egocraten!!! wel een schoon woord hé Marco, voor ons uiteraard

@Bébé: jullie 'blagaaimakers'... prachtige titulatuur

Gepost door: marlon | 17-10-06

aan Marlon Een andere omschrijving voor blagaaimakers:
zij,die veel wind in hun broek hebben...:-)(wel met een westvlaams accent uitgesproken)

Gepost door: bb | 17-10-06

De commentaren zijn gesloten.