26-10-06

Buren

 

adèlierookerie4

 

Sedert een paar weken hebben we nieuwe overburen. Het woord 'buren' heeft in een stad een heel andere betekenis dan ergens ten velde. In het dorp waar ik vroeger woonde waren buren, vrienden, toeverlaten en in sommige gevallen zelfs minnaars. Nu in de stad zeggen we 'Goede morgen' en 'Goede avond', doen we het praatje over het weer (ik heb me reeds lang geleden verzoend met het feit dat mensen steeds over mijn werk beginnen praten, al kennen ze me noch van haar of pluimen) en 'that's it'.

Daarom was ik nogal verrast, toen ik zaterdagmorgen mijn auto in de garage reed, plots mijn nieuwe buurman op me zag afgesneld. Bleek, mager, donkere ringen rond zijn ogen, piercings en tatouages op zijn gezicht, perfect beantwoordend aan het beeld dat ik heb van een junk-ie. "Excuseer meneer", zei hij met een Gents accent (maar dat kan ik me verbeelden, Iris), "maar mijn vriendin haar moeder heeft een hartstilstand gekregen en ligt nu in een ziekenhuis in Antwerpen." De schrik sloeg me om het hart, ik zag me reeds met het knappe koppeltje naar Antwerpen tjaffelen. "Ik moet nog geld gaan afhalen van de bancontact om treintickets te kopen." Terwijl ik nog net een zucht van opluchting kon onderdrukken toonde hij mij zijn gebroken bankkaart. "Maar ik heb net ontdekt dat mijn kaart kapot is. Kan u me soms geen twintig euro lenen?" Ik moet me sterk vergissen indien ik geen traantje in zijn ogen zag blinken. Toen ik hem het gevraagde biljet in de handen stopte, verzekerde hij me dat ik maandagmorgen een 'envelopke' met twintig euro in mijn brievenbus zou vinden.

's Avonds zag ik mijn 'buur van naast de deur' wanhopig bellen bij de overbuur. "Hij is naar het ziekenhuis in Antwerpen", zei ik hem. Hij keek me cynisch aan en vroeg: "Zijn vriendin's moeder heeft een hartstilstand? En hij had twintig euro nodig voor de trein?" Hij vertelde me dat onze nieuwe buur de laatste weken bijna de hele straat had afgelopen met dezelfde smoes en dezelfde vraag. Niemand had na afloop dat 'envelopke' in zijn bus gevonden...

Het is nu donderdagmorgen en behalve rekeningen en reclamedrukwerk blijft mijn brievenbus leeg. Een donkerbruin vermoeden dat ik 'erop ben gelegd' begint meer en meer vorm te krijgen. Mijn geloof in de eerlijkheid van mijn medemens heeft terug een knauwtje gekregen.

Vooraleer ik op 'BERICHT POSTEN' druk, ga ik vlug nog even mijn brievenbus controleren...

10:04 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

HAhaha..... Dat je daarin trapt....als dat waar is, zijn er toch nog veel naïeve mensen; in mijn buurt zou dat zeker niet gebeuren, niemand zou iets geven of zijn schouders eens ophalen.
Groetjes Marco!

Gepost door: Mythoske | 26-10-06

Je ziet dat het niet altijd negers, Turken of Marokkanen zijn. Dergelijke gasten zijn de virussen van de maatschappij. Het is om van te kotsen, soms. Het wordt alsmaar moeilijker om in deze tijden idealistisch te blijven. Maar ik geef het nog niet op...

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 26-10-06

hahaha!!! ... vind het helemaal niet grappig! er zijn dan misschien wel naïeve mensen op de wereld, maar blijkbaar ook nog mensen met een edele inborst...

Gepost door: coco | 26-10-06

marginaliteit Ik begrijp je wel,Marc.
Ik oordeel ook niet vlug naar iemands uiterlijkheden..en de combinatie van een goed hart wordt vlug als naïef bestempeld...spijtig!
Hij zal wel zeer diep gezeten hebben als hij het elke buur gevraagd heeft zonder er bij stil te staan dat dit wel door wordt gezegd...
en uit eigen ondervinding met mensen,heb ik wel gemerkt dat mensen die al zo diep in geldnood zitten,gewoonweg de put niet meer kunnen dichten,dus misschien wel willen,maar je niet kunnen terugbetalen...

Gepost door: bb | 26-10-06

geloof en gaat dat geloof dan uiteindelijk helemaal weg?

Gepost door: Evy | 26-10-06

grof hé... toch is dit een voorbeeld van hoe een groot deel van onze maatschappij is geworden.......
al wie zich nestelt in de gewoonten en zeden van pakweg tien jaar geleden krijgt het deksel op de neus......onze wereld is de vorige tien jaar meer veranderd dan de hele vorige eeuw samen (qua mentaliteit dan bedoel ik...)

Niet meer doen hé weerman....geef je geld aan je kinderen, het is geen schande aan jezelf te denken....

Gepost door: anima-negra | 26-10-06

kan je geloven dat ik even met mijn hoofd zat te schudden van ongeloof? Niet dat die man dat durfde vragen, maar dat hij meerdere mensen met hetzelfde smoesje heeft kunnen vangen. Het is inderdaad niet den buiten. Daar zouden je buren je allang ingelicht hebben.
Geen schande dat je het geld spontaan gaf, misschien zou ik het ook wel gedaan hebben, hoewel...zo vrijgevig ben ik tegenwoordig ook niet meer en het moet al lukken dat ik 20 euro op zak heb.
groetjes en wat dat tussen de oren betreft...misselijkheid heeft inderdaad met de oren te maken ;-) en met evenwicht. Misschien ben ik niet evenwichtig genoeg om niet misselijk te worden (en hier klinkt een lach)

Gepost door: annemie | 26-10-06

:-) @ Marcske, nog een paar jaartjes geduld. Ik was vroeger net zoals jij, maar heb gelukkig bij het vorderen der jaren geleerd en neen, ik voel me helemaal niet schuldig, maar bij mij moeten ze met die foefkes niet afkomen. Een brood geef ik direct maar geld......'k ben niet gek. Moest je zoals wij vlak in 't centrum wonen dan kan je van bij ons thuis totdat je de stad hebt doorkruist je ganse portemonnee leegschudden en......'t heeft niks met op zijn Gents of op zijn Westvlaams (want d'r wonen hier heeeeeel veel) te maken ;-)))))

@Tom, en toch ben ik ook nog genoeg idealistisch om te geloven in het goede in de mens. Ik blijf de balans in mij in 't midden houden.

groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 26-10-06

terug-woord ik heb eventjes gewacht om te reageren omdat ik hier graag had geschreven dat de buur die 20 euro had terug bezorgd. ik zou hem gezegd hebben, kom we gaan naar 't café en drinken die 20 euro op! helaas heb ik nu een helder hoofd.

ja mythoske, ik geloof je graag maar ik vind het jammer dat het zo gegroeid is. een beetje verzuring ten gevolge van slechte ervaringen, het is het eeuwige refreintje, nietwaar?

Waarom zouden het altijd kleurlingen zijn, Tom? natuurlijke argwaan tegen die mensen moet actief bestreden worden.

hé coco,een edele inborst? dat geloof ik heel erg graag maar jammer genoeg moet ik bekennen dat ik ook al minder nobele daden gesteld heb. laat ons zeggen dat we streven naar een evenwicht.

dag bé, dat is een mooie, menselijke redenering. het beoordelen op uiterlijkheden is volledig fout, maar ook jij moet toegeven dat mooie, succesvolle mensen meer kansen krijgen.

hey evy, ik denk het niet. het is een karaktertrek die misschien even verbleekt maar binnenkort terug in alle glorie zal glanzen. Wat niet wil zeggen dat die bewuste buur me morgen nog eens 20 euro afhandig zal maken.

daar had ik nog niet aan gedacht annemie. ja, zoals ik reeds zei in mijn tekstje, de dialogen tussen buren in de stad blijven echt heel erg beperkt.

dag zoete iris, nee ik loop ook niet met mijn portemonnee open voor allerhande 'schooiers' maar hij is tenslotte een buurman, die ik naar alle waarschijnlijk nog tegen het lijf zal lopen.

maar toch blijf ik kwistig met mooie weekendwensen! marco

Gepost door: marc | 27-10-06

oef! Ben ik gelukkig dat ik geeneens 20 Euro heb :-) Heb jij er misschien nog ééntje over voor mij ... ???

Gepost door: geert | 28-10-06

terug-terug-woord Tuulijk Marc, het is net dat wat ik wilde zeggen. Mijn eigen slechtste ervaringen met mensen die het niet goed meenden waren trouwens altijd met Belgen. Maar toch zijn het altijd de "allochtonen" die het stigma misdadiger opgespeld krijgen, het liefst met de speld door hun vel.
Omdat ze meer opvallen, zeker?

Gepost door: Tom | 29-10-06

goed wereld maken zonder het te willen heb je die jongen misschien in leven gehouden. of heb je hem geholpen om geen gevaarlijk dingen te doen. marco, ik vind dit helemaal niet naëf. de diepste put die er bestaat is die van het cynisme van de brave mensen (die zo goed zijn en nooit iemand kwaad hebben gedaan, zelfs niet in een zucht). marco, ik mag me niet boos maken. dit is een aangrijpend verhaal. laat het je hart niet verzuren. je hebt the right thing gedaan. (denk aan 'smoke' van wayne wang en paul auster). ik neem mijn hoed voor je af.

Gepost door: martin | 29-10-06

sorry voor de typefouten

Gepost door: martin | 29-10-06

centraal station ben die vorig jaar tegengekomen aan het centraal station in brussel. toen lag zijn moeder in londen. heb hem naar de belgische ambassade gestuurd, waarna hij een ander begon lastig te vallen.

Gepost door: eilandman | 30-10-06

De commentaren zijn gesloten.