03-11-06

Plannen?

 
joe

 

Na de voetbalmatch tussen Anderlecht en AC Milan zapte ik nog even van frekwentie naar frekwentie, van soap naar reality. Nog half wakker en een geeuw onderdrukkend ging mijn vinger reeds naar de rode knop, toen ineens al mijn aandachtssensoren op scherp werden geswitched. Op Canvas werd 'Touching the void' aangekondigd, een docudrama naar een boek van Joe Simpson.

Het boek vertelt het relaas van Joe Simpson die samen met zijn vriend Simon Yates als eersten de loodrechte wand van de Siula Grande in de Andes beklimmen. Het blijkt een fatale tocht te worden waarbij je als kijker, of lezer, bijna voortdurend geconfronteerd wordt met de vraag waarom twee jonge twintigers vrijwillig flirten met de dood. Tijdens de afdaling komt Joe ten val en breekt zijn been, zijn vriend zet alles op alles om hem te redden. Maar Simon moet ten slotte de leeflijn die hem samenhoudt met Joe doorsnijden waardoor deze laatste een vijftig meter diepe val maakt en terecht komt in een immense spleet van de gletsjer. Het is adembenemend hoe hij, en wij, geconfronteerd worden met de angst voor de onvermijdelijke dood. Ontelbare malen komt de onbegrijpelijke paradox me voor de geest van het uitdagen van de dood en het vechten voor het leven. Het streven naar de kick van te leven met de dood in de ogen. Onbegrijpelijk voor de meeste mensen, het levensdoel van enkelingen.

Na het zien van de film werd diep in mij het verlangen naar steile en hoge bergen opnieuw zeer levendig. Tijd om plannen te maken?

13:36 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

COMBINEREN! Waarom combineer je die plannen niet met je huidige passie en loop je volgend jaar mee de Jungfrau op?

Gepost door: geert | 03-11-06

ontroerend en schokkend Hey Marc!
Ik heb die film ook gezien;een beetje op dezelfde manier,mijn zoon was aan het zappen tot hij op die indrukwekkende beelden stootte...ik ben blijven kijken tot het einde,alhoewel het al laat was en ik behoorlijk moe werd...:-)
Prachige natuur,schokkende ervaringen...ongelooflijk tot wat een mens in staat is om zijn leven te redden...
Zowel mijn zoon als ik,lieten spontaan je naam vallen...:-)

Gepost door: bb | 03-11-06

Fantastische film Inderdaad, Marc, het is een (bijna letterlijk) adembenemende film. Het is dan ook intreurig dat de film amper enkele weken (een tweetal, schat ik) in de Belgische bioscopen heeft gedraaid.

Want ik verzeker het je. Deze film op een groot scherm : magistraal, gewoon.

Gepost door: Wim | 04-11-06

Die film had zeker prachtige beelden! en spannend ook.
Voor jou was het blijkbaar een aanleiding tot....avontuurlijke plannen?
Doen, hé, Marco!
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 04-11-06

Benieuwd naar die plannen ... een Atlantische zeiltocht naar Bermuda ? Een wandeling naar Santiago De Compostella ? Een trektocht naar Jeruzalem of naar Babylon (alhoewel het daar nu niet al te veilig is voor "Westerlingen" en een graad of wat te warm voor een Zuidpoolganger ? De Mont Blanc beklimmen ? De Boerentoren in Antwerpen langs de buitenkant beklimmen ?

Gepost door: Jo | 05-11-06

De commentaren zijn gesloten.