08-11-06

ogen

 
ogen

De laatste tijd denk ik dikwijls terug aan de moeder van mijn beste jeugdvriend. Ze zat steeds in haar zetel, rookte voortdurend lange Peter Stuyvesant sigaretten en speelde de ene LP na de andere. Freddy Breck en Roy Black. 'Rote Rosen' en 'Einsam ohne dich', ik denk dat ik ze nog letterlijk kan meezingen. Maar het denken aan haar vervult me nog steeds met een gevoel van angst en onzekerheid. Ze keek steeds naar iets oneindig ver weg, hol. Ze keek me aan maar zag me niet. "Z'ès zot", zeiden 'de mensen'. Ik begreep dat niet. Een been breken, griep of een verkoudheid, ja, maar een zieke geest daar kon ik totaal niet bij.

De laatste maanden zie ik die blik terug. Nee, niet bij die arme vrouw maar bij een vriend. Een goede man, met een gewoon leven. Maar er moet ergens iets gebroken zijn, een zekering die doorgesmolten is, iets dat zijn evenwicht compleet heeft ontwricht. Zijn ogen zijn op mij gericht maar hij kijkt dwars door mij, naar iets oneindig ver weg. Steeds verder weg in de holle leegte...

Die blik is zo eigenaardig herkenbaar. Zijn de ogen niet de vensters van onze ziel? Een zieke ziel, weerspiegeld in starende ogen. Ik begrijp het niet.

 

 

 

00:15 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

spiegels ... geven niet altijd een weerspiegeling van de werkelijkheid. Soms zien we in een spiegel gewoon wat we willen zien.

Gepost door: geert | 08-11-06

je kan verdrinken in ogen Ik denk ook dat je zelf een groot inlevingsvermogen moet hebben om dit te kunnen zien...
niets is wat het soms lijkt,inderdaad...
sommige personen kunnen hun gevoelens zeer goed camoufleren door uitertst optimistisch te zijn bvb.
Soms zit de pijn zo diep,dat je het niet meer kunt verbergen.Ja,ogen zijn spiegels van de ziel...als je lang en diep genoeg kijkt,kan je heel wat te weten komen...niet alleen pijn,maar ook vreugde en liefde,verwarring en ontgoocheling,duizend en één gevoelens...

Gepost door: bb | 08-11-06

:-) Daar schrijf je zoiets marcske. Als ik iemand benader of die iemand benadert mij zie ik ook direct aan de ogen wat er mis of goed gaat. Meestal ben ik erop. Enige tijd terug ontmoette ik een buurvrouw en ik schrok zodanig van haar doffe ogen dat ik mijn partner direct vertelde dat ik de dood in haar ogen zag....enige weken nadien was ze gestorven.
Andersom kan ik heeeeeel goed merken als mijn oudste dochter weeral eens verliefd is......
groetjes,
Iris (ja met zo'n naam als de mijne kan het niet anders hé ?)

Gepost door: Iris | 08-11-06

zekering ik hoop dat hij sterk genoeg zal zijn.

Gepost door: Evy | 08-11-06

Niet alleen de ogen spreken; heel onze " lichaamstaal "zegt veel meer dan duizenden woorden, en kan niet liegen....daar dienen een hoop woorden voor. Het is alleen dat sommigen die taal niet verstaan of zien.
Een blik op oneindig gericht of naarbinnen kan voor een poosje; blijft het duren, dan zal het je breken.
Groetjes Marco!

Gepost door: Ilona | 08-11-06

vensters zijn de ogen de vensters van onze ziel? of zijn ze net de rolluiken die onze ziel afsluiten? wat is een ziel eigenlijk? Van mij zeggen ze soms dat mijn ogen vuur schieten. Heb ik dan een ontvlambare ziel?
Ik denk dat je inderdaad veel in de ogen van mensen kan zien. Ik heb een bloedhekel aan zij die me niet aankijken als ze iets tegen me zeggen. Misschien hebben anderen dan wel een hekel aan mij omdat ik hen altijd recht in de ogen wil kijken.
groetjes

Gepost door: annemie | 09-11-06

schicht(ig) Die Annemie lijkt me ook een heet patéke hé Marc.

goed gek jong,
groets van Marlon.

Gepost door: marlon | 09-11-06

ogen die spreken hé marc, ogen die dwalen en in de leegte staren... ja, weet zeker dat er dan diep binnenin het zieltje één en ander wroet en wringt. om je gerust te stellen: ik zit momenteel niet afwezig voor me uit te staren, integendeel... ik loop, ik dans, ik zing... en dat allemaal om jou van die gekgekleurde huidaandoeningen te verlossen!
doei, loretta

Gepost door: loretta | 09-11-06

re-acto-oog die ogen zijn geen holle ogen, het zijn mijn ogen gezien door mijn eigen ogen, ervan gemaakt zoals ik ze zie. ja het is waar, ogen liegen niet.
en daarom, annemie, moet je de mensen in de ogen kijken, mensen die je blik ontwijken staan niet recht in hun schoenen, vermijd je best. en zeker iet zoals verliefdheid, iris, dat is niet weg te steken, geen enkele iris die niet straalt in staat van verliefdheid. maar ik vrees voor hem, evy, een spiraal, hé, je weet hoe die ineen zitten, hé. ik denk niet dat je de waarheid kunt camoufleren, béetje, toch niet met je ogen...en ik kan je niet anders dan gelijk geven, ilona maar soms is de drang om die blik naar binnen te richten zo overweldigend groot dat er niks tegen te beginnen valt, het is een zuigende spiraal. maar recht voor de raap zijn is even goed als je ogen laten spreken, nietwaar marlon. jouw ogen en je pen zijn je serkste wapens. of heb ik het mis? merci lieve loretta, de purperen puisten beginnen weg te trekken en maken plaats voor een content, roze velleke. dag geert, jij ben een gedreven man, dat zie ik zo, jou moeten ze geen verhaaltjes wijs maken, nietwaar. goeie groet!
ciaociao. marco.

Gepost door: marc | 09-11-06

foto Nu pas zie ik dat het jouw ogen zijn op de foto..
ik was zodanig opgegaan in je tekst dat ik vergeten was naar de foto te kijken.
En,neen,deze ogen staren niet,zijn niet leeg en hol,maar warm en vol....:-)

Gepost door: bb | 10-11-06

De commentaren zijn gesloten.