16-11-06

Barst

 

barst

 

1998: "Eindelijk, daar is ze", kraakte de piloot door de koptelefoon. We vlogen reeds twee uren over de uitgestrektste ijsvlakten die een mens zich kan voorstellen, op zoek naar de barst in Larsen-B-ijsplaat. "Oh boy, what a crack". Ik kon mijn opwinding nauwelijks onderdrukken, toen de piloot in de reusachtige barst dook en langsheen de ijsblauwe wanden schoor.

De Larsen Iceshelf is een gigantische ijsplaat die vastgeklonken is aan de oostelijke zijde van het Antarctisch Schiereiland, drijvend op het ijskoude water van de Weddelzee. Deze ijsmassa, op vele plaatsen 220 meter dik, wordt bedreigd door een opwarming van ongeveer 0,5 graden per tien jaar. Voeg daar nog aan toe dat deze regio onderhevig is aan uitzonderlijk diepe stormen die voor zware deiningssystemen zorgen, dan moet men geen oceanoloog, klimatoloog of glacioloog zijn om te kunnen begrijpen dat er regelmatig reusachtige brokken ijs afbreken. Als zij groot genoeg zijn halen ze het wereldnieuws in het kader van 'de opwarming van de Aarde' meestal gebeurt dit ergens in de buurt van de klimaatsconferentie. Dit jaar echter werd de mondiale belangstelling voor de Larsen afgesnoept door de ijsberg die het zuiden van Nieuw-Zeeland bedreigt. Die is waarschijnlijk afkomstig van de Ross-ijsplaat, gelegen langs de andere kant van het continent. Op de Larsen ijsplaat is de ontgoocheling natuurlijk groot maar men heeft reeds laten weten dat ze een fantastische come-back plannen voor volgend jaar.

Wat er in 2002 gebeurde was anders ook niet mis: de eerste satellietfoto toont de bewuste ijsplaat op datum van 31 januari 2002, terwijl de onderste foto de situatie toont op 5 maart datzelfde jaar. De februarimaand van het jaar 2002 was catastrofaal voor deze regio, er brak maar liefst 3250 vierkante kilometer ijs af. Dat heeft voor een schok gezorgd, zowel in de Weddelzee als in de wetenschappelijke wereld.

larsenb_20020131_modiskopie

 

larsenb2goe

17:27 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

hap een flinke hap zou ik zo zeggen.
ik ben trouwens zeer benieuwd: wat voor effect gaat zo'n ijs-comeback hebben?

Gepost door: Evy | 16-11-06

knappe foto ... maar het feit dat het geen trucage is stemt me eerder droef!

Gepost door: geert | 16-11-06

Hallo Marc, Waarschijnlijk weet jij wel iets typisch! - lees mijn berichtje.
Iets waar de gewone toerist geen weet van heeft.Groetjes

Gepost door: Ilona | 17-11-06

nuances Marc, zowel in dit als in vorig item mis ik een bepaalde nuance. Ik weet dat dit aan mij ligt, ik ben heel onwetenschappelijk. Maar Bruno Tobback is wel fundamenteel eerlijk, zeker weten, hij is de jongen van naast de deur (voor ons), geen spatje capsones.

Gepost door: marlon | 18-11-06

ik had wel willen meevliegen... vooral dat blauw vind ik mooi, ijzig mooi marc!
warme groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 19-11-06

repliekje hey, bedankt voor de reacties.
wat antarctica betreft hoeven we ons voorlopig nog niet al te veel zorgen te maken, evy. ondanks het feit dat er serieuze hompen ijs afbreken groeit het totale volume aan ijs er nog aan. het is eerder de noordpool die problematische dooiverschijnselen vertoont. ik denk dat de tijd om de vingers gekruisd te houden echt voorbij is.

dag geert, veel mensen kennen hetzelfde droeve gevoel eens geconfronteerd met die feiten. maar eens uit de media ligt niemand er nog wakker van. tot de nacht dat het water aan ons bed staat. maar dat zullen wij niet meemaken.

ha Ilona, ik kom nog wel eens langs om je wat info te geven, in de hoop dat het niet te laat is.

dag marlon, ik twijfel niet aan de integriteit van bruno tobback, integendeel, hij lijkt me een stille gedreven werker. maar ik vind dat hij toch af en toe wat krachtdadiger uit de hoek zou moeten komen. zoals nu in dit geval. maar het is ook zo dat ik door hetgeen ik al gehoord en gezien heb, besef dat het meer dan hoog tijd is dat er iets gebeurd. ja dat denk ik echt.

hey lieve loretta, blij van je hier te zien. het ijzige blauw op de foto is nog niets vergeleken met de 'real thing'. maar dat is een cliché. Mmm, waarschijnlijk is dit de eerste digitale foto met een negatief...

ciao ciao marco

Gepost door: marc | 19-11-06

hoochiekoochie.skynetblogs.be beste marc, hier op kantoor is het zeer koud anders. als dat een troost kan zijn. maar ik vrees van niet.

Gepost door: martin | 20-11-06

@Marc Ik ben hier al een paar keer langs geweest,maar heb hier geen woorden voor.Indrukwekkend dat je dit via beeldmateriaal kunt vaststellen heden...

Gepost door: bb | 20-11-06

De commentaren zijn gesloten.