28-11-06

Onkwetsbaar

 

bolivar

 

Het leven van sommige mensen lijkt een dorenloos pad over rode rozen te zijn. Wat ze aanpakken is een aaneenrijging van succes en geluk. Het is alsof ze immuun zijn voor tegenslag en zich zonder problemen doorheen het labyrint van het leven kunnen laveren. Vernietigende tegenslag schijnt niet aan hun lijf te kleven. Aan de einder gloren de nooit eindigende uitdagingen. De tegenstelling met de mensen die moeten wroeten en wrochten, van 's morgens tot 's avonds, dag in dag uit, om op het einde van de rit opnieuw met de kop tegen de muur te botsen, kan niet groter zijn. Wat bepaalt die ingesteldheid van een mens? Waarschijnlijk zijn er duizendenéén elementen op te sommen die bepalen waarom de mens is die hij is, maar mag ik in deze subtiele context Gabriel Garcia Marquez uit zijn boek 'De Generaal in zijn Labyrint' citeren?

'Hij had de dood altijd beschouwd als een onontkoombaar risico van het vak. Hij had al zijn oorlogen in de gevarenlinie gevoerd, zonder ooit een schrammetje op te lopen, en hij bewoog zich met zo'n roekeloze kalmte te midden van het vijandelijke vuur, dat zelfs zijn officieren genoegen namen met de voor de liggende verklaring dat hij zichzelf als onkwetsbaar beschouwde. Hij was ongedeerd gebleven in alle aanslagen die tegen hem beraamd waren en verschillende keren was zijn leven gered omdat hij niet in zijn eigen bed sliep. Hij liep zonder lijfwacht rond en hij at en dronk alles wat hem waar dan ook werd aangeboden. Alleen Manuela wist dat zijn onverschilligheid geen onnadenkendheid of fatalisme was, maar de weemoedige zekerheid dat hij arm en naakt en zonder troost van de publieke dankbaarheid in zijn bed zou sterven.'

 

 

 

 

 

12:47 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

schijn bedriegt... Iedereen heeft zijn problemen.Alleen kan de ene beter relativeren dan de andere en wordt in het ene geval de goede dingen benadrukt,terwijl in het andere geval de probleempjes uitvergroot worden.
Je kan het positieve nooit waarderen als je het negatieve nooit heb meegemaakt...
Wie zegt dat alles steeds vlekkeloos verloopt,liegt,het is slechts schijn,wees daar maar zeker van!

Gepost door: bb | 28-11-06

Hoi Marc, Ik ben even komn bijlezen; ik stond wel wat achter; weinig tijd gehad met mijn bezoek van Spanje!
De éne heeft wel degelijk meer "geluk" dan een andere, maar rimpelloos dat is teveel gezegd. Een positieve ingesteldheid helpt enorm; het goede benadrukken en het slechte, dat je toch niet kunt veranderen, aanvaarden.
Onkwetsbaar zijn is niet zo benijdenswaardig, want dan ken je ook geen emoties, goede of slechte!
Groetjes Marc.

Gepost door: Ilona | 29-11-06

De commentaren zijn gesloten.