08-12-06

 Andere winden waaien ook

 
Alaskarook

Ik vind het goed om af en toe de staarderij naar mijn eigen navel af te breken en mijn blik te richten op de 'grote wereld'. Vandaag staat het onvolprezen Alaska op het menu. Naast een tocht naar het 'Goelag-archipel' aan de zee van Ochotsk in Siberië, wil ik ooit nog door Alaska trekken. Niet, zoals Bush, op zoek naar olie maar wel om de eenzaamheid en de uitgestrektheid van dit continent te ervaren.

Op de unieke sattelietfoto afkomstig van de MODIS(spectroradiometer) die meevliegt aan boord van de Aqua-satteliet, kunt u de Westkust van Alaska onder unieke, wolkenvrije omstandigheden, bewonderen. Op 1 november van dit jaar was er een zware wind die glaciale sedimenten via de Copper River Valley van de kust van Alaska in de Stille Oceaan blies. Zandstormen worden vaak verbonden aan droge, woestijnachtige regio's en zijn niet zo frekwent in hogere breedten. Het zand in deze ijzige streken wordt gevormd door de beweging van de gletsjers die de rotsen uiteindelijk fijnmaalt. Op die manier worden er onvervalste duinen langsheen de oevers van de rivieren in Alaska gevormd. Het zijn dan de sterke, warme Chinook-winden (vergelijk die met onze Alpijnse Föhn-winden) die dat zand naar de Oceaan voeren. Aangezien deze wind grotendeels door de zwaartekracht gestuurd wordt volgt hij mooi de kronkels en bochten van de 'Koper Rivier Vallei'.

Voila, dit gebeurde terwijl wij onze boodschappen deden in Delhaize en ons zorgen maakten over het uitblijven van de sneeuw.

12:19 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Nice pic! Wonderbaarlijk mooie satellietfoto, dit. En eveneens een wonderbaarlijk interessante uitleg. Merci, Marc.

Groetses,
Tom

Gepost door: Tom | 08-12-06

wonder wat ik aan jouw meteorologische verhalen zo merkwaardig en verbluffend vind is dat het lijkt of ze net zo goed verzonnen zouden kunnen zijn. de delhaize daarentegen kunnen we niet verzinnen.

Gepost door: martin | 08-12-06

uitgestrekte stilte In Alaska ben ik (nog) niet geraakt, maar ik ben wel eens gaan sledelopen zo met huskies en zo gedurende twee weken in Canada. Ook niet veel volk tegengekomen hoor. 't Was nochtans in de buurt van Mont-Tremblant, niet zo gek ver van de bewoonde wereld. Wow, dat is ondertussen bijna 20 jaar geleden besef ik net ! Een aanrader, doen Marc ! Alaska bedoel ik dan

Gepost door: Jo | 08-12-06

Ja, Martin als je zo wat leest over meteorologie is het gevaar groot dat je erin geïnteresseerd raakt. Let op dus!
:-)

Gepost door: Tom | 08-12-06

Ik zou graag eens naar Lapland gaan. Ik heb er al horen over vertellen, en moet ook prachtig zijn.
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 10-12-06

De commentaren zijn gesloten.