11-12-06

Prijsbeest?

 
diepedepressie

 

 

Het is gemakkelijk en 'bon-ton' om mee te huilen met de wolven. Het klimaat verandert, de ijskappen smelten af en waar zijn de seizoenen naar toe, meneer? Doemscenario's worden ons met massa's naar het hoofd geslingerd, met als besluit dat de weg terug voorgoed vernietigd is. Of toch niet? Was het toevallig dat afgelopen week op de voorpagina van de Standaard kond werd gedaan van een basis op de maan, als eerste stap naar de kolonisatie van Mars, op de voet gevolgd door een conferentie in de VS om te verklaren dat er effectief water was ontdekt op de Rode Planeet. Op de vraag naar de hoeveelheid antwoordde de wetenschapper dat ze daarover tijdens de koffiepauze hadden nagedacht en ze waren tot het besluit gekomen dat het een paar zwembaden vol moest zijn. Hallo?

Neen, dan put ik nog liever uit mijn eigen ervaring als meteoroloog om een mening te vormen. Bijna vijfentwintig jaar probeer ik de wolken en de zon te vlug af te zijn, en als ik dan denk dat ik het door heb valt de regen met bakken uit de lucht terwijl ik de zon op het menu had staan. Back to basics. Klimaten veranderen niet in tien, twintig of vijftig jaar, wat men vandaag de dag wel eens durft te vergeten. Het zijn processen van eeuwen waarbij bepaalde parameters, zoals temperatuur geleidelijk veranderen. Dus wat ben ik dan met mijn vijfentwintig jaar ervaring?

Nochtans ben ik vandaag op een uniek fenomeen gestuit: een depressie, een echt prijsbeest. Op de sattelietfoto zie je ze ten westen van IJsland. 932 hPa. Negenhonderdtweeëndertig hectoPascal! Ik heb reeds een paar flinke depressies meegemaakt maar zoiets...? Daartegen zijn zelfs de strafste pilletjes niet opgewassen. Ik zou hier een hele theorie kunnen ophangen over het feit dat het oceaanwater een graadje warmer is wat zorgt voor een scherpere verticale temperatuursgradiënt wat uiteindelijk resulteert in diepere depressies en straffere stormen. En geloof me vrij, de theorie errond is heel interessant en boeiend maar het feit dat het werkelijk aan het gebeuren is, stelt me wel bezorgd. Maar wat zijn we met feiten, iemand zong ooit: "Facts are useless in emergencies".

Maar het geeft wel mooie plaatjes, en die wil ik u zeker niet onthouden.

00:22 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

stormen Dat er meer en zwaardere stormen zouden voorkomen door het veranderende klimaat, is ook zo'n populaire gedachte. Het is echter bij mijn weten nog niet bewezen. Zware stormen en orkanen zijn van alle tijden. Ze zouden zelfs - volgens een documentaire die ik onlangs zag op National Geographic - de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van het Bermuda-mysterie.
Werd er ook niet na het rampzalige hurricane-seizoen van 2005 verwacht dat de trend zich zou doorzetten? Dit jaar waren het grotendeels orkanen in glazen water...
Maar bon, dat er veranderingen aan het gebeuren zijn, daar kunnen we echt niet meer omheen. Bijna alle temperatuurrecords werden in de laatste tien jaar geklopt. Insecten uit Zuid-Europa vinden hier plots wel de nodige omstandigheden om zich te beginnen voortplanten ( voor insecten zou 0.1 °C al een heel verschil uitmaken). Gletsjers trekken zich alsmaar meer terug en de grens van de eeuwige sneeuw komt hoger te liggen. En nu komt er ten W van IJsland een superdepressie liggen, die een meteoroloog met 25 jaar ervaring nog nooit heeft gezien...
En het is nog steeds te warm voor de tijd van het jaar...

Groetjes,
Tom

Gepost door: Tom | 11-12-06

zoals je zegt het levert mooie plaatjes op.

Gepost door: annemie | 11-12-06

@ je hebt natuurlijk gelijk, tom. het zijn niet meer dan indrukken die de aanleiding zijn om grote uitstpraken te doen. Maar het blijft interessant om het in de gaten te houden, als weer-mannen bevinden we ons hier in een mooie positie.

Gepost door: marc | 11-12-06

weermannen, ja Gisteren nog een mop gezien van Geert Hoste over weermannen. Het kwam uit een eindejaarsconferentie van het jaar waarin een aantal weermannen door de vrt opzij werden geschoven, om verder te doen met enkel Frank en Sabine.
Geert vond het spijtig voor die mensen, omdat ze nu nergens meer terecht konden. Ah ja, wat anders kan een weerman nog gaan doen? Enkel in de politiek kunnen ze nog terecht: de mensen wat wijsmaken en nadien kijken wat ervan uitkomt... Hahahahaha. :/

Gepost door: Tom | 11-12-06

prijsbeest Ja,Marc,indrukwekkend!
Alhoewel je titel me meer aan een stier doet denken dan aan een donderwolk..;-)

ps.ik woon dan ook al geruime tijd op den buiten..zou dit een invloed hebben..?:-)

Gepost door: bb | 11-12-06

Je blog oogt zeer mooi met dit design!
Al die theoriën over de opwarming van de aarde, geloof ik ook zomaar niet. Er waait een warme wind en ze spreken al over opwarming. Misschien veel doemscenario's, terwijl er een ander gevaar dreigt, dat ze misschien nu onderkennen.
Weerman zijn, is nooit makkelijk, denk ik; wel interessant.
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 13-12-06

jiiiiiieeeeee een nieuwe layout...gooide ze eruit in een doldwaas moment

Gepost door: annemie | 13-12-06

Jammer genoeg zullen we het (ten vroegste) pas over een paar honderd jaar écht zeker weten of het klimaat nu aan het veranderen is of niet.

Ik denk echter dat het niet slecht zou zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en, waar mogelijk, (politiek zéér moeilijk verkoopbare, ik wéét het) maatregelen te nemen.

Of we kunnen natuurlijk ook onze kop in het zand blijven steken en fluitend het lot van de generaties na ons bezegelen. Of zoals Lodewijk IV het verwoordde : "Après moi, le déluge" (Na mij, de zondvloed).

In dit geval zelfs letterlijk te nemen, als het een beetje tegenzit.

Gepost door: Wim | 13-12-06

slik... Even schrikken,toen ik nog even een kijkje kwam nemen..!:-)
Alles in diepblauw...de kleur van de oceaan...en van mijn ogen...:-)
mooi...

Gepost door: bb | 13-12-06

:-) Er zijn duidelijk veel B's ... ik zag bij Mythos staan ... groetjes uit B. Vermits ikzelf ook uit B kom kwam ik hier eens piepen. Maar vermits jij weerman aan zee bent, zal het een heel andere B zijn dan mijn B ...
Kunde nog volgen?
In ieder geval vind ik je blog erg leuk. Het weer fascineerde me altijd al. Ik heb ook sterke twijfels bij al die theoriën ... en die waaien ook met de wind mee ... als het maar geld kan opbrengen op één of andere manier.
Ik kom hier zeker nog eens terugkijken.
Lieve groetjes

Gepost door: anneke | 13-12-06

slapen en ik ging net slapen.
ik bedoel, zo véél blauw.
:-)
dag Marc, tot de volgende keer.

Gepost door: Evy | 13-12-06

De commentaren zijn gesloten.