17-12-06

Take this waltz

dubbeldepressie1

 

De Noorse Zee was afgelopen vrijdag het decor voor een scene doordrongen van subtiele verleiding en tomeloze passie. Ten westen van Noorwegen hulden twee depressies zich in gewaden van bulderende onweders en gierende wolkenslierten. Draaisels waren nooit zo vir-ulent, spinnend wervelend om elkaar heen, in een unieke dans der depressies. De lucht was vervult van hemelse muziek, een ultieme wals. (klik, sluit je ogen en zweef mee).

Dit fenomeen is werkelijk heel uniek. In de weerkunde is dit gekend als het Fujiwhara-effect. Twee stormdepressies die voor hun doen te dicht in elkaars buurt komen en als gevolg om een gemeenschappelijk punt beginnen te draaien. Net als twee schaatsers die recht naar elkaar toe rijden en dan de handen vastgrijpen, om vervolgens om elkaar heen te spinnen. Meestal komt dit voor bij tropische cyclonen, heel uitzonderlijk in het hoge noorden.

14:39 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

blauwgewalst Prachtig design, Marc, ik ga ook verbouwen, dank voor de inspiratie, jij bent de weg, de waarheid en de weerman.

Gepost door: marlon | 17-12-06

the last waltz - the band tropische cyclonen en hemelse muziek... geef mij maar de muziek marc! ik raak momenteel geen grond meer... had jij dan stormwind voorspeld of wat gebeurt er?

loretta... dansend, zwevend, het noorden kwijt...

Gepost door: loretta | 17-12-06

.. jij bent een buitengewone weerman.

Gepost door: Evy | 18-12-06

mijn ogen hebben na het lezen van jouw blog steeds het gevoel alsof ze in een storm zijn terecht gekomen. Ik blijf enige tijd lijnen zien...het effect van witte letters op donkerblauwe achtergrond. Jouw blog blijft me dan een tijdje achtervolgen door het huis...maar dat is niet erg.
Waren alle depressies maar zo mooi in beeld te brengen als deze van het weer....
groeten uit W

Gepost door: annemie | 18-12-06

raar Bij mij wekt dit totaal geen gevoelens van storm op;na een stormachtige periode ben ik nu in een oase van rust terechtgekomen...heerlijk..:-))

Gepost door: bb | 18-12-06

Kraanvogels Boeiend blog heb jij toch! Altijd verrassend. Bedankt!

PS: bij deze foto moest ik meteen denken aan baltsende kraanvogels.

Gepost door: AnnAlice | 19-12-06

ge-antwoord hey marlon, waarheid en weerman is niet altijd een even gelukte combinatie. maar het is een streven, een doel...merci voor je 'touch of live'.

dag lieve loretta, het noorden is de moeilijkste windstreek om terug te vinden, richt je kompas daarom liever op het zuiden, de zon, de warmte. ;-)

ik denk dat je reeds veel weermannen ontmoet hebt, evy. bij de meeste die ik ken past de term 'gewoon' als mist en regen in de woestijn. En ik ken er een heel deel...

merci annemie. en dan ook, depressies zijn komieke dinges, een put die er van zichzelf komt, zeg nu zelf. maar van bovenaf gezien zijn ze boeiend en indrukwekkend. (je mag ook nog 'lagedrukgebied' zeggen maar volgens mij is dit woord zo saai dat je al lang in slaap ligt voordat je het ook maar uitgesproken hebt).

Ons bé in een oase van rust, daar moet een foto van gemaakt worden. waarschijnlijk ben ik nu al veel te laat! (trouwens heeft die stormachtige periode te maken met het vieren van je verjaardag?)

Kraanvogels, AnnAlice? Bizarre fantasie heb jij toch. heb jij je hart op je tong?

gegroet! ciao ciao.

Gepost door: marc | 19-12-06

@evy woorden vergeten voor anderen woorden, dat kan niet zijn. ik bedoelde natuurlijk "ik denk NIET dat je reeds veel..."

Gepost door: marc | 19-12-06

Re: ge-antwoord Niet zomaar kraanvogels, BALTSENDE kraanvogels.

Hart op de tong? Alleen voor wat ik kwijt wil.
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 20-12-06

De commentaren zijn gesloten.