19-12-06

Brandeplankery

 

branding

 

"Get back to the surf, baby!"

Aan de Oostkust van Zuid-Afrika zijn alle ingrediënten aanwezig om een branding te creëren waarvoor 'boardsurfers' de hele wereld afreizen. De diepe Indische Oceaan, de onmetelijk lange fetch of strijklengte en regelmatig een ferme storm. Daarmee is Durban dan ook het mekka voor de surfgemeenschap, 'the place to be' voor elkeen die erbij wil horen. En, wonder boven wonder, ze beantwoorden allemaal aan het cliché: jong, een gebronsd, afgetraind lichaam en door zon en zout afgebleekte lokken. De tegenstelling met de talloze zwarte jongeren die uit pure noodzaak leven op het strand, kan niet groter zijn. Het zijn twee totaal verschillende werelden, compleet gescheiden van elkaar levend en overlevend, zoekend naar 'fun', bedelend om wisselgeld. Toen ik me hiervan bewust werd maakte ik spontaan de bedenking: "Hoe? En ik dacht dat de apartheid reeds jaren tot het verleden behoorde?" Maakte ik, met mijn enge, Westerse manier van denken, een ongelooflijk grote denkfout met te besluiten dat met het afschaffen van de Apartheid, alle problemen voor de zwarte gemeenschap in Zuid-Afrika als sneeuw voor de zon verdwenen waren? Ongeloof en machteloosheid overvallen me als ik cijfers hoor van mensen en kinderen die er sterven aan aids. Het is gewoon niet te doen.

"Get back to the surf, baby!" Deze surfer kon ik op mijn zwartwitte plaat vastleggen op het moment dat hij surfvoldaan uit de Indische Oceaan stapte. Ondanks het bordje 'Brandeplankery verbode'.

 

20:53 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

verboden ik zou op die plaats dan ook nooit met een brandeplankery in het water gaan! Met een surfplank daarentegen ...

Gepost door: geert | 20-12-06

Zuid-Afrikaans Prachtig toch hoe het Zuid-Afrikaans vreemde woorden aanpast. Geen wonder dat Nederlands onkundige surfers hier te water gaan. Hier zijn nog wat van die knappe Z-Afrikaanse 'vertalingen'
- Peuselhappie = snack
- Strokiesverhaal = strip
- Moltrein = metro
- Wipmat = trampoline
- Snydokter = chirurg
(van de Ketnet-site - De dunne van Peter)

Gepost door: AnnAlice | 20-12-06

wirwar in mijn hoofd Betekent brandeplankery dan geen surfplank?Wat dan wel?
ps.inderdaad,Marc,ook ik link het woordje surfen aan een heleboel stormachtige ervaringen...:-)(zie atletisch gebouwde knappe jongemannen die druipnat uit het water kruipen...:-) )

Gepost door: bb | 20-12-06

Afrikaans Eigenlijk vind ik je inleidende zin niet correct. Het Afrikaans past die vreemde woorden niet aan, het heeft gewoon eigen woorden, die verwant zijn aan het Nederlands, omdat het Afrikaans uit het Nederlands werd geboren.

Gepost door: @ AnnAlice | 20-12-06

Re: Afrikaans @Marc. Je hebt gelijk. Maar het was er me gewoon om te doen dat het Afrikaans de moeite doet om niet lukraak internationale termen over te nemen, maar er inderdaad eigen woorden voor te zoeken. Dat zijn uiteraard geen 'aanpassingen'. Mag ik het 'vertalingen' noemen (zoals de tweede keer)?
Wat depressies en kraanvogels betreft, een lacune is opgevuld: http://lofderzotheid.skynetblogs.be/post/3989744/romantiek-in-de-natuur-baltsende-kraanvogels. Of om het preciezer te zeggen :-) 'verder' opogevuld, want Grus grus had al een artikel op ons blog.
Grtz!

Gepost door: AnnAlice | 21-12-06

AnnAlice merci voor je antwoord maar de opmerking over het sudafrikaans kwam niet van mijn hand.maar dat is slechts een onooglijk detail. tot later.

Gepost door: marc | 21-12-06

bedankt voor de sympathieke reactie bij mijn weblog ;-)
over smaken en kleuren en allergieën valt er niet te discussiëren.
groeten uit W

Gepost door: annemie | 21-12-06

Hallo Marc, Een zalige en vrolijke Kerst gewenst!!

Gepost door: Ilona | 21-12-06

help help, ik lijd aan een marc-overdosis. er zijn twee marcs actief op mijn blog. wie is de marc die soms iets gaat drinken op de markt van e.? en dan bedoel ik e. tussen b. en g., heimat van m. qui t'aimait tant?

Gepost door: blogonious | 22-12-06

surfen een foto die boekdelen spreek, zoals men zegt.

overigens surf ik me suf, maar mijn lijf raakt maar niet gebronsd en afgetraind.

Nog een fijne kerst, beste Marc

Gepost door: martin | 22-12-06

Hallo Marc, Een zalige en vrolijke Kerst gewenst.

Gepost door: Mythoske | 22-12-06

In de 'Rand' van deze blog wilde ik even kwijt dat ik dit een hele mooie (blog) vind.
Euh... wat kan ik nog kwijt: dat Red Road een zeer mooie film is.
Tja, wat nog: dat de biologische Côtes Du Rhône van de Colruyt niet zo lekker is. Op een hele avond heb ik daar 2 glaasjes van op en ik denk dat dat meer dan genoeg zal zijn. Ik weet nog niet wat ik met de rest van de fles kan doen. Misschien wat bijvullen met euh... appelsap en morgenavond met het kerstfeest cadeau doen aan mijn schoonmoeder.
Heeft er trouwens ooit iemand getest of rode wijn en appelsap geen smakelijke combinatie zouden zijn. Het klink alvast als een ware culinaire misdaad. Maar ik hou van uitzonderingen op regels.

Gepost door: A Creation called Cervantes, TranceOcean4000, M³, D. Nandren, DJ Siorapaluk, DJ Ptolemaeus XIII uit E. | 23-12-06

Ik wens je heel fijne feestdagen en een spetterend 2007, met prachtige zonsondergangen, bizare wolken en af en toe een stormpje.

Gepost door: Jinx | 25-12-06

kerst Al surfent de kerst doorbrengen , het moet zalig zijn.Al zullen de afrikaanse srandbewoners dit zeker anders opvatten .Wat doe je aan al die ellende die de wereld teisterd? Er zijn al zoveel hulporganisatie's die hopelik al onze centen nuttig op die verschillende plaatsen gebruiken ( en niet na aftrek von hun supperhoge loon )Elk jaar steun ik wel een goed doel , en ik weet dat iedere belg of europeaan veel meer zou kunnen doen , maar de twijfel wat er met hun centen gebeurt en of het allemaal wel iets uithaalt is toch groot. Help meneer of mevrouw A verder, maar aan de andere kant maken B en C , D-E-F-en G bij , die in de toekomst nee dadelijk ook hulp nodig hebben . Waneer zal dit dan eindigen ? Als iemand met die oplossing komt , ben ik er zeker van dat de laatste mens daar gestorven is aan hongersnood , want dan weten de mensen dat met hun daad , die veel groter zal moeten zijn dan al de vorige , het probleem voorgoed weg is . Maar ik denk dat vele heren nog wel een paar jaartjes hun zakken willen vullen , anders hadden ze de pil of het condoom daar al wel uitgevonden .

Gepost door: mario | 25-12-06

ant-woorden hey eilander, een overdosis marc? ik begrijp je, een man van een eiland wil niet teveel gekakel aan zijn kop. zeker niet van kerstkalkoenen.

geert en AnnAllice, over marathons gesproken, zien jullie de Comrades marathon niet zitten? We zouden daar een mooi trio zijn.

hey annemie, over smaken en kleuren valt er niet te twisten hé. en dan zeg ik liever wat ik denk want anders hou ik me beter stil. Vind je ook niet dat er reeds teveel geslijmd en te zoeterig gesproken wordt?

och beste martin, maak je daar geen zorgen. honderden gebronsde en afgetrainde lijven kunnen niet op tegen jouw helder verstand en oceaanbrede kennis.

Ook wijn is een persoonlijke belevenis, beste A Creation called Cervantes, TranceOcean4000, M³, D. Nandren, DJ Siorapaluk, DJ Ptolemaeus XIII uit E. Maar met zo'n naam heb je toch aan één flesje niet genoeg? Als je hier naar B komt is het toch echt wel noodzakelijk dat je een risico neemt!

Mijn vrouwelijke intuïtie zegt me dat ik je moet kennen, jinx. Alhoewel ik onmiddellijk moet toegeven dat deze me tot nu toe nog niet veel wijzer heeft gemaakt. tell me.

je kan daar natuurlijk niet omheen, hé mario. maar als je steeds complotten en kuiperijen achter alles moet zoeken dan is er geen plaats meer voor spontane ingevingen en acties. blindelings in de val lopen is het onvermijdelijk lot van ieder van ons.

ciao ciao. marco.

Gepost door: marc | 26-12-06

De commentaren zijn gesloten.