13-01-07

Warmtegevoelig

infraroodalpen

 

Ja, ik ga akkoord met u, dit is een onverantwoord schitterend beeld. Laat je echter niet vangen, wat je ziet is niet wat er is. Deze infra-rode sattelietfoto toont je het verschil tussen warmte en koude. 's Nachts verliest de Aarde haar warmte die ze tijdens de dag van de zon ontvangen heeft. Maar sommige oppervlakken geven die warmte vlugger af dan andere en koelen op die manier sterk en vlug af. Die warmte-uitstraling gebeurt onder de vorm van lange golven die nauwkeurig geregistreerd worden door onze satteliet, die ook 's nachts zijn toertjes rond de Aarde draait. Op die manier krijgen wij een beeld dat perfect het verschil tussen koude en warme regio's aantoont. Wat wit is koud is, donker is warm.

De ijskoude Alpentoppen springen er natuurlijk uit, maar let ook eens op de donkere, meanderende lijn die het noorden van Italië doorkruist, dit is niet anders dan de Po want het water houdt zijn warmte langer bij zich dan het omgevende land. Kijk misschien ook nog even naar de warmere bossen van de Vogezen en het Zwarte Woud, het lijken wel de longen van Europa. Ziet u de wouden langs de flanken van de noordelijke Apennijnen? En wat dacht u van de 'hot spot' Milaan?

Neem een kaart van de streek en vergelijk met dit warmtegevoelig beeld. Schitterende ontdekkingen gegarandeerd.

 

11:16 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

hallo Dag Marco, zoals u ziet, alles goed. De pijn is weg maar ik wacht toch nog tot woensdag om opnieuw te starten. Mooie foto en niet simpel om infra-rood foto te "lezen". Bij ons gebruiken we ze (in mindere mate) ook en 't is telkens een beetje aanpassen.

Gepost door: etienne | 13-01-07

mistig Volgens mij is ie niet van vandaag, want het hangt er vol mist...

Gepost door: Tom | 13-01-07

foto's lezen is even boeiend als tekst lezen, zeker satelliet foto's
groetjes uit W

Gepost door: annemie | 13-01-07

antwoord he tom, ik weet dat ik jou op geen enkele manier kan verschalken. toch niet met wind en weer.

dag etienne, ja je hebt gelijk, in het begin moet je wat opletten maar je kan er fantastische ding uit afleiden. en verzorg je goed, hé.

hey annemie, ik voel dat net zo aan, beelden zijn voor mij soms veelzeggender dan bladzijden tekst.

gegroet. marc

Gepost door: marc | 14-01-07

hihi Tja, de datum doet er niet toe, he. Het is en blijft ne schone foto...
Denk dat er deze week weer een paar mooie exemplaren door de satellieten kunnen genomen worden. Er is activiteit op komst!

Groetses,
Tom

Gepost door: Tom | 14-01-07

anatomie het lijkt ook wel een anatomie foto...bv met een galblaas...of lijd ik dan aan beroepsdeformatie?

Gepost door: martine | 14-01-07

De commentaren zijn gesloten.