25-01-07

Gestrand

HenryMoore_RecliningFigure_1951

Nu en dan besluipt mij het gevoel om tegendraads te zijn. Mijn tegendraadsigheid is zeker en vast geen permanente karaktertrek, noem het een bevlieging of misschien gewoon een moeilijk moment. Zwart wordt wit en vòòr de hand liggende zaken worden onmogelijk op te lossen, complexe dilemma's.

Vorige week donderdag bezocht ik een overzichtstentoonstelling van Henry Moore in de KunstHal te Rotterdam. Daar had ik een pittige treinreis naar deze verschrikkelijk ongezellige en sfeerloze stad voor over. Moore is vooral gekend voor zijn schier oneindige reeks 'Reclining Figures' en zijn monumentale sculpturen die één worden met ofwel de architectonische omgeving ofwel met de natuur. Zoiets is dan ook een hele uitdaging om een boeiende tentoonstelling over te geven. En tot mijn spijt moet ik toegeven dat de organizatoren er dan ook totaal niet in geslaagd zijn om ook maar een beetje van het 'Moore gevoel' over te brengen. Het was zelfs geen verdienstelijke poging. Het is alsof je een poëziebundel van Claus uitgeeft met van elk zijner gedichten twee regeltjes.

De bovenstaande 'Reclining Figure' komt prachtig tot zijn recht in het gras voor het Fitzwilliam museum te Cambridge. Om de sfeer van de tentoonstelling weer te geven heb ik zijn achteroverleunende madam geselecteerd met mijn toverstokje en daarna op een indigoblauwe achtergrond geplaatst. (Klik toch maar eens op haar witte, golvende vormen om haar tot haar recht te zien komen.)

Diegene onder jullie met een scherp meteorologisch geheugen hadden reeds opgemerkt dat vorige week donderdag de dag van de zware storm was. Rond vier uur werd de Moerdijk afgesloten en reden er geen treinen meer tussen noord en zuid. Ik heb de nacht doorgebracht in het opvangcentrum voor gestrande reizigers.

Laat je verrassen door Moore, onverwacht op een plein of op een heuvel, of zelfs in het Middelheimpark maar ga er niet voor naar Rotterdam. Ben je een koppig individu en wil je toch naar de KunstHal reizen, dan moet je je reppen want zondag 28 januari mogen Moores beelden terug op stal. Oef!

10:26 Gepost door marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Claus Geef toe dat sommige gedichten van Hugo Claus beter tot hun recht komen moest je ze in 2 regeltjes samenvat :-)

Gepost door: geert | 25-01-07

De trein is altijd een beetje stilstaan Dag Marc,

Vandaag pas jouw weblog ontdekt. Blij dat ik je soms tegendraadse maar immer bevlogen bijdrages weer kan lezen, want ik miste ze wel. Ik zal hier geregeld eens langskomen.
30 november 2005 was ook zo'n ideale dag om de trein te nemen. Ergens midden in de velden van het Waasland hebben we uren staan wachten tot de bovenleiding weer ijzelvrij was...

Vriendelijke groeten,

Gert (Drongen)

Gepost door: Gert | 26-01-07

december Lees 30 november 2005 in de reactie hieronder uiteraard als 30 december 2005. 't Is ook al zo lang geleden...

Gepost door: Gert | 26-01-07

verrassen ja, dat zal ik doen, vroeg of laat of vroeg en laat.

Gepost door: Evy | 27-01-07

re-actoren, spits de oren! ...en waarschijnlijk zou dat nog goed zijn voor ons klimaat, geert.

dag Gert, spring maar binnen en kom maar langs, langs de voor- of achterdeur het is al-gelijk. hier moet je je voeten niet vegen of met twee woorden spreken, je mag zelfs ROEPEN als je dat wilt, je woorden worden steeds gehoord.

heyevy, voor jou heb ik nog een heel flauwe in petto: lukt het verrassen niet probeer dan eerst het dichtrassen. (niet op letten, een gevolg van weer teveel en teweinig!) ;-)

Gepost door: marc | 27-01-07

geslaagd een heel geslaagde bewerking. het witte in het blauwe is eenvoudig, puur zelfs. µIk vind het nog steeds jammer dat mijn ogen niet goed overweg kunnen met deze witte tekst op blauwe achtergrond. Ik blijf nog steeds streepjes zien als ik weer weg ben.
groetjes

Gepost door: annemie | 27-01-07

annemie, weet je wat je kan doen? je selecteert de hele bazar en dan wordt blauw wittachtig en twit wordt donker. Beter voor joen oogtjes...
marc

Gepost door: marc | 27-01-07

marc geen slecht idee ;-)

Gepost door: annemie | 27-01-07

De commentaren zijn gesloten.